Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1970

Europees Kampioenschap

Foto uit de finalewedstrijd van het EK in het Bernardo Picornell zwembad van Barcelona tussen Sovjet-Unie - Hongarije, in de laatste wedstrijd verrassend met 6-5 door de Russen gewonnen. Joegoslavië haalde brons.

Eindronde

Hongarije - Italië: 8-5

Sovjet-Unie - Nederland: 7-5

Joegoslavië - Roemenië: 5-3

Sovjet-Unie - Joegoslavië: 4-1

Hongarije - Roemenië: 9-4

Italië - Nederland: 6-4

Hongarije - Joegoslavië: 7-4

Nederland - Roemenië: 6-5

Sovjet-Unie - Italië: 8-3

Joegoslavië - Nederland: 3-2

Italië - Roemenië: 5-4

Sovjet-Unie - Hongarije: 6-5

De winnende Russische ploeg: Vadim Gylyaev, Anatoly Akimov, Aleksandr Dreval, Aleksandr Dolgushin, Vladimir Semenov, Aleksej Barkalov, Aleksandr Shidlovski, Vyacheslav Skok, Leonid Osipov, Valeri Puskarev, Vladimir Shmudski and Oleg Bovin.

Zilver voor Hongarije: Andras Bodnar, Tibor Cservenyak, Tamas Farago, Istvan Gyorgeny, Csaba Geru, Zoltan Kasas, Ferenc Konrad, Laszlo Sarosi, Janos Steinmetz, Istvan Szivos en Tamas Wiesner.

Brons voor Joegoslavië: Stipanic, Bonacic, Miskov, Marovic, Sandic, Jankovic, Rudic, Lopatny, Belamaric, Antunovic en Markovic. 

Italië eindigde vierde in Barcelona: Marchisio, Ghibelini, De Magistris, Ferrando, Alberani, Pizzo, Majoni, D' Altrui, Barlocco, Simeoni, Lignano, Catalani en Formiconi.


Het EK in Barcelona draaide catastrofaal uit voor de Belgische nationale ploeg, in zoverre dat Eric Van Reybroeck en Roger De Wilde (1940-) (foto) er mee stopten. Voorlopig zou later blijken.

Uitslagen van de Belgische ploeg:

West-Duitsland - België: 10-1

Griekenland - België: 5-3

Frankrijk - België: 2-2

Zweden - België: 9-6

LEN Junior Water Polo European Championship

In Rotterdam werd het voor de eerste Europese juniorentitel gestreden. Het tornooi was voorbehouden voor spelers jonger dan zeventien jaar. De eerste titel werd binnengehaald door de Sovjet Unie voor Spanje en West Duitsland.

Universiade

De zege op de Universiade ging voor het eerst naar de Sovjet Unie, zilver voor Italië, brons voor Hongarije.

Aziatische Spelen

Vierde opeenvolgende Aziatische titel voor Japan, in Bangkok versloeg het India in de finale met 4-2, terwijl Indonesië brons haalde dank zij een 1-0 overwinning op Iran.

De kampioenen: Hiroshi Hashimoto, Tatsuo Jihira, Shigeharu Kuwabara, Hirokatsu Kuwayama, Kaoru Matsunaga, Naoto Minegishi, Koji Nakano, Hideo Nishida, Yukiharu Oshita, Toshio Takahashi en Yoshihiro Yasumi.

 

Het Indische zevental dat zilver haalde: Ashok Biswas, Tarun Goswami, Samir Kapadia, Bharat Merchant, Piyush Mitra, Abdul Mutlib, Pattabi Raman, Chandram Rana, Avinash Sarang, Deep Narayan Singh, Umad Singh

 

Central American and Caribbean Games

Exact hetzelfde erepodium als vier jaar voordien op de achtste editie van de Central American and Caribbean Games. In Panama City haalde Cuba goud, Mexico zilver en Colombia brons.

Europabeker

Mladost Zagreb verdedigde voor de derde keer zijn titel met succes in de Europacup voor landskampioenen. Nadat Pro Recco in Zagreb 5-3 onderuit ging, won het in eigen bad met 3-2 en door het betere doelsaldo was de Cup voor de Joegoslaven. CN Barcelona en het Hongaarse Orvosegyetem Sport Club kregen het brons. Dit laatste team was het zevental van de Semmelweis Universiteit van Boedapest dat twee jaar later de Europese titel zou winnen.

Het winnende team: Ozren Bonacic, Zdravko Hebel, Hvuda, Jeger, Miroslav Poljak, Pozojevic, Vinko Racic, Zlatko Simenc, Karlo Stipanic, Ivo Trumbic, Marjan Zuzej, Ciubric, Ronald K. Lopatni, Matosic en Mikac

Italiaans kampioen Pro Recco finshte als tweede tijdens de Europabeker voor landskampioenen

De ploeg: Solimei, E. Pizzo, Ghezzi, Marchisio, Alberani, Lavoratori, Ghibellini, Galbusera, Cevasco en Zecchin.

Europa

België


Na een onderbreking van acht jaar kroonde Antwerpse ZC kroonde zich voor de zestiende keer tot Belgisch kampioen.

DDR

 

Twaalfde Oost-Duitse titel voor SG Dynamo Magdeburg.

De kampioenen: Bernd Reinisch, Bernd Ebert, Ulrich Petzel, Bernd Fangero, Wolfgang Thiele, Jens Ebeling, Klaus-Dieter Zähle, Wolfgang Reichel, Rainer Reißberg,  Willi Fangero en Erich Hintze.

Nog steeds geen bekercompetitie.

Denemarken

De Deense titel veranderde wel van eigenaar, maar bleef met SK GF Frem Odense in dezelfde stad.

Duitsland

De Duitse waterpolocompetitie werd voor het eerst in de vorm van een Bundesliga betwist, SV Wurzburg 05 veroverde zijn eerste nationale titel.

Finland

In Finland hernieuwde Uintiseura Kuhat zijn eerste titel van twee jaar voordien.

De kampioenen: Rauno Niemenkari, Reijo Vartia, Pertti Lehto, Jukka Mäkinen, Reijo Savaloja, Ossi Hellman, Raimo Pipinen, Klaus Saavalainen, Tapio Leväaho.

Frankrijk

Zesde Franse titel op rij voor Cercle des Nageurs de Marseille.

De kampioenen: Remy Coulomb, Daniel Grimaldi, Jean-Pierre Moine, Jean-Yves Moines, Pierre Audon, Victor Nataf, Jacques Delambre, Alain Flouret, Rene Bretones, Gerard Mari en Luc Morel.

Griekenland

In Griekenland een twintigste kampioenstitel voor Ethnikos Piraeus.

Groot Brittannië

Tweede titel op rij voor London Polytechnic Water Polo Club.


Zevende winst in het ASA Club Senior Championship voor Polytechnic SC.


Tijdens de National Canoe Exhibition in het Londense Crystal Palace werd voor het eerst een demonstratie van Canoe Polo gegeven, een combinatie van kano of kajak en waterpolo. De sport kende heel wat succes in Groot-Brittannië zodat al vlug besloten werd om het eerste National Canoe Polo committee op te richten dat onder de supervisie stond van de British Canoe Union. Het officiële speelveld was 35 op 23 meter, de doelen waren een meter hoog en 1,5 m breed en hingen twee meter boven het water. Gezeten in kleine wendbare kajaks gebruikten de teams van vijf spelers een waterpolobal die met de peddel en met de hand gespeeld werd. De drie wisselspelers konden op ieder ogenblik ingezet worden en er waren twee helften van tien minuten met een pauze van 3 minuten.

Hongarije

 

Orvosegyetem Sport Club verdedigde met succes zijn Hongaarse titel van het jaar voordien en lukte bovendien de dubbel door ook de bekerfinale te winnen. In de competitie was dat met een achttien op achttien en een doelsaldo van 108-46.

De bekerfinale tegen Egri Vízilabda Klub werd met 4-3 gewonnen.

 

Een grappige foto van twee markante Hongaarse waterpolospelers uit 1970. De 2m02 lange Istvan Szivos Jr. (1948-) vraagt de 1m67 grote ploegmaat Gyorgy Karpati (1935-) om hem de bal af te snoepen.


 
Postzegel uitgegeven door de Hongaarse post naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Hongaarse waterpoloploeg.

Ierland

Clonard Waterpolo Club veroverde de Ierse beker voor de vierentwintigste keer.

Italië

Elfde Italiaanse titel voor Pro Recco. In een competitie met tien ploegen won Pro Recco zeventien van de achttien wedstrijden en speelde het slechts een keer gelijk wat een doelsaldo gaf van 137-51.

De eerste Italiaanse beker was voor Circolo Canottieri Napoli.

Een vermeldenswaard artikel uit de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport, met een verslag van de partij Civitavecchia - Nervi die op 0-0 eindigde.


Nanni Moretti (1953-) speelde bij Lazio Roma toen hij op 17-jarige leeftijd voor de Italiaanse nationale ploeg werd geselecteerd. Hij werd later een beroemd filmmaker en acteur. Een van zijn bekendste rollen speelde hij in de film Palombella rossa uit 1989. Zelf regisseerde hij in 2005 de kortfilm The Last Customer en in 2006 Il Caimano. Hij wordt ook dikwijls de Italiaanse Woody Allen genoemd.

 

Pier Lorenzo Stagno (1934-2013) schreef het boek Pizzo il Caimano, helemaal gewijd aan de legendarische speler Eraldo Pizzo (1938-).

 

Het boek beschrijft het leven en het werk van de Italiaanse legende Eraldo Pizzo (1938-), die in clubverband actief was bij de topploeg Pro Recco en ook het Italiaanse team naar heel wat successen leidde. Pizzo kreeg de bijnaam Caimano mee, in het Nederlands de kaaiman.

 

Pier Lorenzo Stagno (1934-2013) was een bekende Italiaanse sportjournalist die schreef voor Il Secolo XIX en Messaggero.

Joegoslavië

Partizan Beograd won voor de zesde keer in Joegoslavië.

Litouwen

Derde opeenvolgende titel en vierde beker voor Kauno „Raudonasis spalis“.

Malta

Veertien jaar na de vorige een zesde landstitel voor Valletta in Malta.

Nederland

Het Nederlands kampioenschap ging voor de vijfde keer naar HZC De Robben Hilversum.

De vrouwenploeg deed het voor de vierentwintigste keer.

Oostenrijk

Een schok door het Oostenrijks waterpolowereldje, de schitterende zegereeks van Schwimm-Union Wien met tweeëntwintig nationale titels werd een halt toegeroepen door Grazer Athletiksport Klub. Meteen ook de allereerste keer dat er geen ploeg uit de hoofdstad met de hoogste eer ging lopen.

De nieuwe kampioenenploeg: Hubinger, Treffinger, Walter Radl, Walcher, Hans Radl, Castellani, Horst Kölli, Gert Kölli, Luschan, Loidl, Petritsch en Tand.

Polen

GKS Arkonia Szczecin haalde reeds de vijfde titel op rij in Polen.

Roemenië

In Roemenië haalde Dinamo Boekarest de veertiende landstitel binnen.

De winnaars: Gruia Novac, Nicolae Csizer, Ion Popa, Gavril Blajec, Cornel Fratila, Anatol Grintescu, Stefan Kroner, Cornel Marculescu, Gheirghe Zamfirescu, Aurel Zahan en Carol Corcec.

Schotland

De Schotse beker kwam na de 8-0 zege in de finale tegen Renfrew terug in handen van Portobello.

Sovjet Unie

In de Sovjet Unie eigende CSKA Moskou zich een achtste titel toe.

Spanje

Immense verrassing in Spanje, na vijfenveertig opeenvolgende titels dit keer geen CN Barcelona aan het feest, de stadsgenoten van CN Atlètic-Barceloneta wonnen het kampioenschap: Jane, Miret, Mas, Rubio, Sopesens, Soler, Borrel, Escartin, Bestit, Codera en Olle.


 
Eerste dag uitgave van de Spaanse post, naar aanleiding van het EK in Barcelona. 

Tsjecho-Slowakije

Achtste zomertitel voor ŠKP Košice in Tsjecho-Slowakije.

Het winterkampioenschap ging voor het eerst naar KVP NCHZ Nováky.

Zwitserland

Nieuwe naam aan het Zwitserse waterpolofirmament, een eerste landstitel voor Società Nuoto Lugano.

Amerika

Brazilië

Fluminense Rio de Janeiro veroverde zijn dertiende titel in Brazilië.

Canada

Een dertiende Canadese titel voor Montreal Swimming Club, de vorige dateerde al van 46 jaar voordien.

Verenigde Staten

De Anza Aquatic Foundation verlengde in de Verenigde Staten zijn eerste titel van het jaar voordien, maar toen hield het ook op. In de vrouwencompetitie een nieuwe naam, Sheridan Swim Club won zijn enige titel ooit.

In de Verenigde Staten ging de tweede NCAA titel naar UC Irvine dat UCLA Bruins in de finale na drie verlengingen versloeg met 7-6.

Azië

Turkije

In Turkije won Istanbul YiK in de competitie voor de zesde keer.

Afrika

Zuid Afrika


Zilveren jubileum voor het Transvaal Waterpolo Team, het won de Currie Cup voor de vijfentwintigste keer.

 

<< 1969
>> 1971