Chronologische geschiedenis waterpolo

1925

Een leuke tekening uit 1925 die in sigarettenpakjes zat.

Europa

België

Antwerpse ZC verlengde met succes zijn eerste titel van het jaar voordien.

Door een uitbreiding van het aantal ploegen steeg Gentse ZV naar 1ste klasse.

De Belgische Nationale ploeg uit 1925.

De kampioenen: Durand, Blitz, Fleurix, Pletinx, Bauwens, Vilotte en Vermetten.

Denemarken

De Deense titel werd voor de zesde keer door Poloklubben 1908 København binnengehaald.

Duitsland

SC Hellas Magdeburg verlengde zijn Duitse titel van het jaar voordien.

Een waterpolowedstrijd in openlucht in de Berlijnse rivier Spree.

  

De Duitse nationale ploeg (links) versloeg het Engelse zevental Plaistow United (rechts) tijdens de opening van het Luna Park in Berlijn. 

Het Berlijnse Luna Park was het eerste zwembad met een machine voor kunstmatige golven. 

Finland

Helsingfors Simsällskap verpletterde Helsingin Uimarit met 10-0, het leverde hen de vijftiende Finse titel op.

Frankrijk

Met een jaartje onderbreking de zestiende titel voor Enfants de Neptune de Tourcoing.

De Parijse Violette Morris (1893-1944) was één van de eerste maar ook betere Franse waterpolospeelsters. In 1925 en 1926 werd ze zelfs geselecteerd voor wedstrijden met de mannen van Libellules de Paris. Morris was een allround atlete, die uitblonk in kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen. Bovendien speelde ze voetbal en werd ze uiteraard voor het Franse elftal geselecteerd. In 1923 daagde ze de Franse bokskampioen Emile Maitrot uit voor een tweegevecht. Ze blonk ook uit in wielrennen, motorraces, autowedstrijden en vliegen. Ze deed aan gewichtheffen en paardenraces, speelde tenniswedstrijden en schoot met pijl en boog, dook van de toren en worstelde Grieks-Romeinse stijl. En dat alles ondanks het feit dat ze dagelijks twee tot drie pakjes Amerikaanse sigaretten rookte. Ze schrok er ook niet voor terug om de Franse Federatie van vrouwensporten voor de rechter te dagen en eiste honderdduizend Franse frank schadevergoeding omdat ze tijdens haar wedstrijden geen broek mocht dragen. Haar slogan was: “wat een man ook maakte, Violette kan het doen”. In volle voorbereiding voor de Olympische Spelen van 1928, de eerste waaraan officieel ook de vrouwen mochten deelnemen, werden haar inschrijving geweigerd omwille van een aanval op de moraliteit.

Ze had namelijk beide borsten laten amputeren om het stuur van haar racewagen beter te kunnen vasthouden en dat werd als een daad van brutale bisexualiteit beschouwd. Reden waarom ze aan de Parijse ‘Porte de Champeret’ een winkel in auto onderdelen begon. Eind 1936 liep het echter mis, zij trad in dienst van de SS als spionne. Zo speelde ze de Duitsers de plannen in handen van de ‘Ligne Maginot’, van de ‘Somua tanks' en een gedetailleerd plan van de strategische punten van Parijs, waardoor Hitler de Franse hoofdstad makkelijk kon veroveren in 1940. Op 26 april 1944 werd ze door het ‘maquis’ aan het stuur van haar Citroën op een veldweg vermoord. Haar lichaam werd door niemand opgeëist en dus rust ze nu in een gemeenschappelijk kerkhof in Pine.

Griekenland

In Griekenland werd Olympiacos Water Polo Club boven het doopvont gehouden, in eigen land de meest succesvolle club met twintig nationale titels en die het zelfs tot Europees kampioen schopte. In 2002 ging het zevental namelijk winnen zowel bij Honved Boedapest als Vasas Boedapest, datzelfde jaar kroonde de ploeg zich ook tot nationaal kampioen, veroverde ze de Griekse beker en reef ze zelfs de Europese supercup binnen.

Groot-Brittannië

Ruime 5-3 overwinning van Cambridge op Oxford

Weston-super-Mare, voor de vierde keer winnaar van het ASA Club Senior Championship

De kampioenen: C. Baker, G. Baker, L. Harris, G. Burgess, C. Trist, G. Newberry, W. Payne, H. Benfield, F. Bennett, L. Elver, A. E. B. Gregory, T. H. Thould, J. Rowsell, H. B. Hawkins, F. Banwell, J. Reed, G. Boulton, P. Radmilovic, G. Day, E. Buckley, T. H. Thould, F. Boulton, S. Collins, H. Collins, A. Glass, G. Taylor,H. Dommett, A. Roberts, R. Elver, C. Burrows en A. L. Hoskins.

Het vrouwenteam van het Engelse Hyde Seals in 1925.

Polytechnic Water Polo met het Hastings and St Leonards Town Observer Shield. Het schild was een jaarlijks uitgereikte trofee die uitgereikt werd door het in 1859 opgerichte Britse weekblad Hastings & St Leonards Observer

Hongarije


Opnieuw zeven ploegen ingeschreven voor het Hongaars kampioenschap. Het tornooi werd dit keer door Ferencvárosi TC gewonnen met een zes op zes en een doelsaldo van 54-7.

De kampioenen: Erno Speisegger, Barna Nagy, Fazekas, Nádas, Wenk, Keseru II., Türi en Vértessy.

3rd Kerület TVE Boedapest nam revanche met winst in de Hongaarse beker, Ferencváros Torna Club Budapest kreeg er in de finale met 4-2 van langs.

De winnaars: Sárkány, Barta, Rudas, Czelle, Homonnai I., Homonnai II., Keseru I. en coach Béla Komjádi.

Ierland

In Ierland nam Dublin de fakkel over, het veroverde zijn allereerste beker.

Italië

In de Italiaanse competitie een derde titel voor Andrea Doria Genua, dat 138ª Legione met 2-0 versloeg in de finale in Napels.

De pioniersploeg van Rari Nantes Enotria, die zou uitgroeien tot het wereldvermaarde Pro-Recco.

De ploeg: Giacomo Strizioli, Codognoto, Mario Majoni, Cavallo, Giorardo, Giulio Noseda, Kratochwila en Aldo Sanguineti.

Joegoslavië


Ook in het voormalige Joegoslavië schoten de ploegen als paddenstoelen uit de grond, op de foto de mannen van V.K. Jug Dubrovnik, die meteen ook hun eerste titel binnenhaalden.

De kampioenen: Dinko Fabris, Ante Zakarija, Marko Dabrovic, Rudi Reš, Ivica Dabrovic, Zdenko Šapro en Mirko Brajda.

Zoals bijna alle ploeg in Joegoslavië speelde Dubrvnik zijn thuiswedstrijden in openlucht, meer bepaald in de haven van de prachtige stad.

Gradanski Sports Association uit Zagreb


Karlovac Sports Association uit centraal Kroatië.

Malta

In Malta werd de Amateur Swimming Association of Malta opgericht, die meteen ook door de FINA aanvaard werd, Malta solliciteerde met zijn waterpoloteam voor deelname aan de Olympisch Spelen van Amsterdam, maar het Nederlands Olympisch Comité weigerde met als motivatie dat Malta niet kon deelnemen als land, omdat het een kolonie van Groot-Brittannië was. Na een lange legale strijd moesten de Nederlanders echter inbinden, zeker toen er ook het Malta Olympic Committee werd opgericht.

In 1925 werd ook de eerste competitie betwist, die door Sliema Utd gewonnen werd.

Nederland

Zestiende Nederlandse titel voor Het Y Amsterdam en tweede damestitel voor Rotterdam DZ.

Oostenrijk

WAC Wiener Athletiksport Club eigende zich voor de zestiende keer de Oostenrijkse titel toe.

Polen


In 1925 ook in Polen een eerst waterpolocompetitie, met ZKS Jutrzenka Cracow als eerste kampioen na een 8-1 overwinning in de finale tegen Cracovia. De titels werden de jaren nadien verdeeld onder KrakowKatowice Makkabi EKS en TP Giszowiec. In 1940 werd de competitie stilgelegd omwille van Wereldoorlog II en het duurde tot 1954 voor die hervat werd. Eerst domineerde Legia Warszawa het gebeuren, nadien werden de kroontjes verdeeld onder Arkonia Szczecin, Stilon Gorzów Wielkopolski en Anilana Łódź.

Schotland

Elfde bekerwinst voor Paisley Amateurs in Schotland, dit keer moest Belmont er met 5-4 aan geloven.

Sovjet Unie

Moscow XI kroonde zich tot eerste kampioen van de Sovjet Unie.

Spanje


In Spanje werd de eerste waterpolocompetitie in 1925 betwist. Club Natacion Barcelona kroonde zich tot eerste Spaans kampioen en bleef dat aan een stuk tot 1969.


En of er gereisd werd in die dagen: de ploeg van Club Natacion Barcelona tijdens haar bezoek aan Düsseldorf.

De ploeg: Gibert, Gimenez, Puig, Baste, Granados, Tusell en Peredejordi.

Tsjechoslowakije

Door gebrek aan ploegen geen competitie in Tsjechoslowakije.

Zweden

In Zweden onderbrak SK Neptun Stockholm de succesvolle reeks van Stockholm KK, dat sedert 1906 achttien opeenvolgende landstitels had gehaald.

Zwitserland

Een winnaar met een prachtige naam in Zwitserland, Red Fish Neuenburg verdween nadien echter volledig van het toneel.

Amerika

Argentinië


Club de Gimnasia y Esgrima uit Buenos Aires, in 1925 de eerste kampioen van Argentinië.

De kampioenen: W. Smitt, Jorge Moreau, Anibal Vigil, Alberto Zorilla, M. Lupo, Santiago Stipanicic, F.C. Burrows en Juan W. Behrensen.

Brazilië

Boqueirão do Passeio uit Rio de Janeiro won zijn vijfde Braziliaanse titel.

Canada

De dames van Y.M.C.A. Montreal (Young Men's Christian Association)

Verenigde Staten

De Amerikaanse competitie werd voor de tweede keer door San Francisco Olympic Club gewonnen.


YALE University werd dan wel Amerikaans college kampioen in 1925 maar kreeg in het bad van New York een zware 36-14 om de oren van New York Athletic Club.

De kampioenen: Terry, Lutz, Hall, Schiff, Brady, Mott, Van Doren, coach Kiphuth, Miller, Dimond, McCabe, Howden, Burt, Post en Graham, Boasberg, Heller, McKee, Richardson en Marx.

Afrika

Zuid Afrika

Transvaal Waterpolo Team won de Currie Cup voor de zesde keer.

 

 

<< 1924 - OS
>> 1926