Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1923

Europa

België

En steeds opnieuw CN Bruxelles, nu al voor de zevende keer nationaal kampioen in België.

De Belgische nationale ploeg die zoals alle jaren voordien de oefeninterland tegen Nederland won, dit keer met 6-1.

Denemarken

In de Deense competitie een vierde kampioenstitel voor Poloklubben 1908 København.

Duitsland

In Duitsland een derde opeenvolgende titel voor Wasserfreunde 98 Hannover.

Frankrijk

Frontpagina van het Franse magazine 'Le miroir des Sports' van 20 september 1923, met een reuzegrote foto van de finale van het kampioenschap van Frankrijk tussen Enfants de Neptune de Tourcoing en Libellule de Paris. Plaats van het gebeuren was het stedelijk zwembad van Tourcoing.

Enfants de Neptune de Tourcoing won de finale van Libellule de Paris met 7-0.

De kampioenen: Fibbe, Desmettre, Busschaert, Vandevenne, Deborgies, Delgergue, Dujardin en Padou. Meteen de vijfiende titel op rij.

Een mooie actiefoto uit deze finale met Henri Padou (1898-1981) die een doelpoging waagt met een backhand.

De Franse nationale ploeg die Nederland partij gaf.


Cercle des Nageurs de Marseille eigende zich het derde Litorale Kampioenschap toe in 1923.

Het team: Salvator Pelegry, Louis Navarre, Leo Chiappetti, Francois Grimaldi, Rene en Andre Barutaud en Romeo Gastaud.

De pioniers van het Franse ASPTT Bordeaux. Vanaf hun eerste aantreden in 1923 tot 1929 won het zevental enkele keren het Franse Kampioenschap van het Zuid-Oosten.

In Frankrijk schoten de ploegen als paddenstoelen uit de grond. Op de foto het team van Joinville-le-Pont, een voorstadje van Parijs.


Het boek 'Méthode de Natation - Le Water-Polo' werd door de legendarische Paul Beulque (1877-1943) in 1923 geschreven. De stichter van Enfants de Neptune de Tourcoing  introduceerde eveneens een nieuwe methode om zwemmen aan de leren, die de naam van de auteur kreeg. Het boek werd uitgegeven door Imprimerie Georges Frere uit Tourcoing.

 

Paul Beulque stichtte de zwem- en waterpoloploeg Enfants de Neptune de Tourcoing in 1904, het jaar waarin de stad haar zwembad opende. Hijzelf won als speler met Tourcoing het Frans kampioenschap van 1907 tot 1913, werd zeven keer opgeroepen voor het nationale team en maakte zijn in 1912 zijn enig optreden als speler in het Franse Olympisch team, dat na een 7-2 nederlaag tegen Zweden werd uitgeschakeld. Later werd hij trainer van de nationale ploeg die hij in 1924 naar de Olympische titel leidde, met vijf van de zeven spelers uit Tourcoing.Tot 1943 werden zo maar eventjes 31 spelers van ENT voor het Olympisch team geselecteerd.

Van 1919 tot 1923 werkte hij onafgebroken aan zijn nieuwe methode om zwemmen aan te lereden en dat laatste jaar publiceerde hij dan ook het boven vermeld boek. 

Buiten zijn trainersfunctie was hij ook hoofdmonitor van het zwembad en haalde hij alle leerlingen van de gemeentescholen naar het bad, voor wie zwemmen vanaf 1911 een verplicht vak werd. Zijn doel was om heel wat zwemmers te rekruteren voor zijn club en hij koos er de beste elementen uit, die vanaf het jaar nadien gratis naar het zwembad mochten tijdens de trainingsuren van de club.

Beulque ontwikkelde een lesmethode die perfect beantwoordde aan de eisen en doelstellingen van de tijd. Met de hulp van de industrieel Wroman uit Roubaix, vervaardigde Beulque een constructie van kabels en katrollen waarmee de leerlingen via een riem aan de oppervlakte van het water werden gehouden. Op die manier leerde hij hen zwemmen en verbeterde hij hun zwemstijl.

Zijn schoonzoon Albert Vandeplancke (1911-1939) won met de Franse waterpoloploeg brons op de Spelen van 1928


Het boek publiceerde de foto van waterpoloploeg Enfants de Neptune de Tourcoing, die het jaar voordien Frans kampioen werd


 
Op een van de pagina's werd ook de tekening afgedrukt van een waterpolodoel.

Griekenland

In Griekenland werd een eerste niet offivieel kampioenschap gehouden, Peiraikos Syndesmos won het tornooi.

Groot-Brittannië

Enige winst ooit van Blackburn SC in het ASA Club Senior Championship.


Omwille van de hoge reiskosten verkozen sommige ploegen enkel in een competitie van het eigen district te spelen. Zo won Dewsbury Amateur Swimming Club in 1923 het kampioenschap van de Wakefield and District Water Polo League. 

Het waterpoloteam uit Walsall, dat in 1923 het kampioenschap van de Midland district British Championship won. Hun titel werd door het bedrijf Gallaher Ltd uit Belfast-London vastgelegd op een tabaksprent.

Het waterpoloteam van HMS Emperor of India, een slagschip van de British Royal Navy. In 1913 werd het schip te water gelaten, in 1931 zonk het.

Eén van de weinige foto’s van een partij tussen Oxford en Cambridge In juni 1923 versloeg Oxford Cambridge met 4-2. Volgens de annalen is de partij tussen beide Universiteiten de oudste maar ook langst durende waterpolowedstrijd ooit betwist. 

Hongarije

Voor het eerst zes ploegen in de Hongaarse competitie en meteen ook een verrassing van formaat, na de jarenlange heerschappij van Ferencvárosi TC kwam III. Kerületi Torna és Vívó Egylet, Budapest zijn neus aan het venster steken. En hoe? Vijf gewonnen wedstrijden op vijf en een doelsaldo van 51-8. Bovendien won nieuwkomer Vívó és Atlétikai Club ook twee wedstrijden.

Ferencváros Torna Club Budapest won wel de allereerste Hongaarse beker, dank zij de 2-1 overwinning op III. Kerületi Torna és Vívó Egylet.

Ierland

Vierde bekerfinale in Ierland, meteen ook de vierde verschillende winnaar. Dit keer trok Victoria aan het langste eind.

Italië

Een nieuwe naam in de Italiaanse competitie, Sturla Genua kroonde zich voor het eerst tot kampioen nadat Partenope niet kwam opdagen voor de finale in Rome. Nadien werd nooit meer iets van dit zevental vernomen.


De pioniers van het Italiaanse Reale Società Canottieri Arno die als eersten eindigden in het regionale kampioenschap van La Spezia.

De kampioenen: Moscardini, Manara, Tornabuoni, Ciabatti, Chiellini, Bianchi, Tornabuoni en Niccolai. De man in kostuum is de heer Giovannini, de eerste coach van het team die ook journalist was bij de Gazzetta dello Sport.

Joegoslavië

Pomorski Sportski klub Baluna Split won het Joegoslavische kampioenschap. Het jaar nadien werd de club omgedoopt naar de meer bekende naam VK Jadran Split.

De kampioenen: Ozanic, Roje, Z. Mirkovic, Pilic, M. Zezeij, en D.Zezeij.

Nederland

In Nederland een eerste kampioenstitel voor GZC Gouda en een vierde opeenvolgende voor de vrouwen van HDZ Amsterdam.

Oostenrijk

In Oostenrijk kroonde WAC Wiener Athletiksport Club zich voor de veertiende keer tot nationaal kampioen.

Schotland

In de Schotse bekerfinale een eerste zege voor Leith dat Victoria Baths met 4-0 versloeg.

Tsjecho-Slowakije

Sparta Praha hernieuwde de eerste titel van het jaar voordien.

Zwitserland

Zes jaar na de vorige behaalde SC St Gallen zijn tweede nationale titel.

Amerika

Brazilië

Net als het jaar voordien kroonde Guanabara uit Botafogo zich tot kampioen in Brazilië, de derde titel al.

Verenigde Staten

Zevende Amerikaanse titel voor Illinois Athletic Club.

De ploeg van het Amerikaanse University of Pennsylvania.

Het team: Mortimer Mayer (kapitein), H.D. Cowlbeck, G.J. Friedman, J.P. Jones, N.H. Collins, S.W. Joy, J. Shuloff en I. Marien.

Titels uit de 'New York Times' van:

17 maart 1923: Columbia New York verslaat Pennsylvania met 54-15

18 maart 1923: Navy waterpolo verslaat New York AC sextet met 31-11

18 maart 1923: Middles verslaat Beacon Hill Club Six met 66-0

22 maart 1923: Columbia verslaat College of the City of New York met 49-17.

Afrika

Zuid Afrika

Vijfde Currie Cup voor Transvaal Waterpolo Team.

Orange Free State kwam zich in de Zuid Afrikaanse titelstrijd mengen.

Het team: A. Mackenzie, C. Shaw, E.G. Cooper, J.D. Robertson, J.B. Ryan, J. A. Cooke, I. Botha, D. Jessup en W. F. Waldeck

 


<< 1922
>> 1924 - OS