Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1922

Een advertentie voor waterpolokledij gepubliceerd in de Spalding’s Intercollegiate Swimming guide.

Europa

België

De heerschappij van CN Bruxelles leverde hen een zesde Belgische titel op.


De Belgische nationale ploeg die in Frankrijk de interland speelde tegen de Franse nationale ploeg.

Het zevental: René Bauwens, Maurice Blitz, Pierre Dewin, Joseph Pletinckx , Wyngaerdt, Heffinck, Paul Gailly en Van der Eyden .

Denemarken

In Denemarken haalde Poloklubben 1908 København zijn derde titel binnen.

Duitsland

In Duitsland verdedigde Wasserfreunde 98 Hannover met succes de titel van het jaar voordoen.

 

Berliner Wasserball, kampioen van Duitsland in tweede divisie: K. Mettke, F. Lorbeer, E. Hentschel, A. Gringel, B. Adloff, P. Falk en P. Kellner.

Spandauer Wasserfreunde uit Berlijn

Vanaf 1922 speelde het Berlijnse SC Spandau 04 mee voor de Duitse titel. In dat eerste jaar geraakte de ploeg in de halve finale en eindigde ze vierde. Eén jaar later was er al een derde plaats, de beste klassering tussen beide Wereldoorlogen. Voor de Olympische Spelen van 1928, 1932 en 1936 werden telkens spelers van Spandau geselecteerd, maar ze kregen geen spelgelegenheid omdat er blokvorming was van de spelers van Duits kampioen Hellas Magdeburg en Wasserfreunde Hannover. Na Wereldoorlog II ging het langzaam bergaf met Spandau, omdat het zich op een eiland binnen Oost-Duitsland bevond. Daar werd echter een remedie op gevonden en het team groeide uit tot één van de topploegen wereldwijd. Maar later meer daarover.

De pioniers van SV Buchholz.

G. Putzke en P. Kellner publiceerden het boek 'Wasserball', dat in 1922 werd uitgegeven door Grethlein & Co, Leipzig-Zurich.

Finland

Tweede titel voor Helsingin Uimarit in Finland, na de 6-0 winst in de beslissende wedstrijd tegen Viipurin Uimaseura.

Frankrijk

Enfants de Neptune de Tourcoing voor de veertiende opeenvolgende maal kampioen van Frankrijk, met uiterst links de legendarische Henri Padou (1898-1981). In de finale haalde Les Enfants de Neptune de Tourcoing de titel met een 5-1 overwinning tegen Libellule de Paris.

De verliezers van Libellule de Paris.

Een foto uit de halve finale van het Frans kampioenschap. Seghers van Libellule de Paris scoort tegen Sport Athletique Bordelais.

Cercle des Nageurs de Marseille winnaar van het tweede Litorale kampioenschap: Romeo Gastaud, Alfred Blanc, Philippe Tisson, Salvator Pelegry, Clos en Fabre.

In Frankrijk startte men met een scholencompetitie met de schaal Demey als inzet. Ook in het leger werd de sport gepromoot evenals in de kuststeden waar men de toeristen ervoor trachtte warm te maken.

De pioniers van het Franse SCL Denain.

GriekenlandHet Griekse Smyrna Pelops dat een beroemdheid binnen de rangen had. Aristoteles Onassis (1906-1975), de speler met cirkel omkranst, werd later een van de rijkste mensen op aarde.

Groot-Brittannië

Het ASA Club Senior Championship werd voor het eerst maar ook voor het laatst door Walsall SC gewonnen.

Cambridge trok dit keer aan het langste eind en won met 3-2 van Oxford.


Het Engelse Midland Counties, in 1922 winnaar van het Midland Championship.

Het waterpoloteam van de Engelse Cruiser HMS Concord: Daly, Horne, Perrett, Lt. Anstice, Capt. Money, Capt. Williams, Roach, Popham, Robjohns, Dorrington en Brumby.

De bemanning van de Royal Navy Cruiser HMS Curlew op Kerstdag 1922 tijdens een partijtje waterpolo op de Bermuda eilanden.

Hongarije


Dezelfde ploegen in actie in Hongarije en opnieuw was Ferencvárosi TC iedereen te sterk. Vier op vier en 21-6 als doelsaldo.

De kampioenen: István Serény, József Vértessy, Erno Liebner, János Wenk, Tibor Fazekas, Nándor Nádas, Alajos Keseru, Tivadar Bory, Károly Nagy en coach Erno Speisegger.

Ook de damesploegen schoten als paddenstoelen uit de grond, hier de juffers van Magyar Úszó Egylet (MUE) Budapest.

Ierland

De derde editie van de Ierse bekerfinale werd door Belfast Amateurs gewonnen.

Italië

In Italië een twee titel op rij voor Andrea Doria Genua, dat met 2-0 in de finale in Genua opnieuw de betere was van Partenope.

De kampioenen: Mario Balla, Stefano Ganieri, Eugenio Dellacasa, Luigi Burlando, Tito Ambrosini, Emilio Gavoglio en Achille Gavoglio.

Reale Società Canottieri Arno winnaar van het Italiaanse regionale kampioenschap van La Spezia.

De kampioenen: Moscardini, Manara, Tornabuoni, Ciabatti, Chiellini, Giovannini Bianchi (pioneer, coach en journalist van de ‘Gazzetta dello Sport), Tornabuoni en Niccolai.

Joegoslavië

Polet Sombor verdedigde met succes zijn eerste Joegoslavische titel van het jaar voordien.

Nederland

De succesreeks van dertien opeenvolgende Nederlandse titels van Het Y Amsterdam werd door Gouda ZC Donk onderbroken, een fusieclub van De Goudsche Zwemclub en Zwem- en poloclub Donk. HDZ Amsterdam won zijn derde opeenvolgende titel bij de vrouwen.

De zeventallen van Amsterdam en Rotterdam na hun wedstrijd in het bad 'Het zilveren Ei'.

Oostenrijk

In Oostenrijk een zeer verrassend winnaar, het in 1887 opgerichte Turn- und Fechtverein aus dem 3. Bezirk Budapest (III. kerületi TVE Budapesti) kroonde zich met vlag en wimpel tot Oostenrijks kampioen na verpletterende zeges van 14-1 tegen S. C. Hakoah, 10-1 tegen W.A.S. en 11-0 tegen EWASC. Tegen regerend en 13-voudig kampioen WAC werd 1-1 gelijkgespeeld en landgenoot Altbuda III. Budapest werd met 6-2 huiswaarts gestuurd.

De ploeg: Bory, Gaspar, Marton Homonnai, Keserü, Peter, Rudas, Sandor en Schaffer.

Portugal

Ook in Portugal had men de smaak te pakken, een foto van een waterpolomatch in het Central Canal def Aveiro, we schrijven 25 juni 1922. Aveiro is een belangrijke haven aan de Atlantische Oceaan en wordt omwille van zijn vele kanalen het Portugese Venetië genoemd.

Sporting Canal werd de eerste kampioen van Portugal door Clube Escola Nautica do Porto met 3-0 te verslaan

Schotland

Met klare 5-0 winst tegen Leith behaalde Paisley Amateurs de negende Schotse beker.

Spanje

Club Natacion Barcelona dat in eigen bad Cercle des Nageurs de Marseille met 3-0 versloeg.


Club Natacio Barcelona versloeg Brussels Swimming and Water Polo Club met 3-0 tijdens hun Festes Internacionales del Club Natacio Barcelona.

Tsjecho-Slowakije

Sparta Praha eigende zich zijn eerste nationale titel toe.

Tsjechoslowakije startte met een nationale ploeg die deelnam aan de Olympische Spelen van 1924 in Parijs, die van vier jaar later in Amsterdam en die van 1936 in Berlijn.

Wales

Penarth Swimming and Water Polo Club uit Cardiff, Wales.

Zwitserland

Het eerste officiële Zwitserse kampioenschap werd door Genève Natation gewonnen.

Amerika

Brazilië

Zes jaar na de vorige een tweede Braziliaanse titel voor Guanabara uit Botafogo.

Verenigde Staten

New York Athletic Club won zijn elfde Amerikaanse titel, veertien jaar na de vorige.

Het damesteam van het Chicago Hebrew Institut: Sara Hansen, Pearl Van, Iona Huder, Annabelle Fairweather, Julia Grossman, Sara Chapman, Frances Nelman, Florence Kaplan en Freda Silbert.

Afrika

Zuid Afrika

Vierde overwinning van het Transvaal Waterpolo Team in de Currie Cup.


<< 1921
>> 1923