Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1919

In de waterpoloreglementen werd vastgelegd hoe een vrije worp moest genomen worden.

Europa

België

In 1919 werd de Belgische competitie hervat. CN Bruxelles domineerde de nationale titelstrijd met een vierde landstitel. Meer en meer ploegen werden in competitie ingeschreven, twintig in totaal, wat leidde tot de oprichting van een tweede klasse.

Denemarken

De Deense competitie werd op gang geschoten, Poloklubben 1908 København won de eerste titel. Tot en met 1963 zou de Deense kampioen overigens uit verschillende clubs van de Deense hoofdstad Kopenhagen komen.

Duitsland

Ook in Duitsland werd de competitie hervat, de titel ging voor het eerst maar ook voor het laatst naar 1. Frankfurter S.V. 

Finland

Negende kampioenstitel voor Helsingfors Simsällskap in Finland, na een 8-0 overwinning op Turun Uimaseura.

Frankrijk

Enfants de Neptune de Tourcoing was voor de elfde opeenvolgende keer de beste ploeg van Frankrijk.

Naar aanleiding van het jubileum van Touring Club de France werd een waterpolowedstrijd gespeeld in de Seine in Vilennes sur Seine, een voorstad van Parijs.

De Franse ploeg met Decoin, Dujardin, Vaulaere, Ehu, Jouault en Boin, die in Parijs met 3-0 verloor van België.


Ook de Universiteiten lieten zich niet onbetuigd en startten met een eigen waterpoloploeg, zoals l'équipe de water-polo du SCUF (Sporting Club Universitaire de France), op trainingskamp aan de lac St James in Parijs.

Groot-Brittannië

Na vier jaar non activiteit een nieuwe ontmoeting tussen de teams van Oxford en Cambridge. Dit keer een superieur Oxford dat Cambridge een 5-0 om de oren naaide. De start van een succesvolle reeks, hoewel alle wedstrijden spannend bleven. Omdat de populariteit van de partij steeg, kon de Bath Club het aantal geïnteresseerde kijkers niet meer onderbrengen en met heel wat spijt werd beslist om een nieuw onderkomen te zoeken.

Hongarije

Eindelijk nog eens vier Hongaarse ploegen aan de afworp, al bekampten ze elkaar slechts een keer. Ferencvárosi TC kroonde zich tot kampioen met een drie op drie en een doelsaldo van 16-5. Daarna volgden Muegyetemi Atlétikai és Football Club, III. Kerületi Torna és Vívó Egylet en Nemzeti SC.

Italië

De Italiaanse competitie werd na de eerste Wereldoorlog hervat in het ontzettend koude water van het Como meer. Vijf jaar na de vorige een vierde Italiaanse titel voor Genoa Cricket and Football Club Waterpolo. In de eerste wedstrijd een 1-1 gelijkspel tegen Milano, maar toen Sport Club Italia een 4-1 nederlaag moest slikken tegen Milano trok het zich terug uit competitie en besliste de organisatie om een nieuw duel te organiseren tussen Genoa en Milano. Dank zij de 4-0 zege kroonde Genoa zich tot kampioen.

De kampioenen: Nielsen, Bertoli, Gianbattista Bafico, Strasera, Luigi Achille Olivari, Vassallo en Rolla.

Joegoslavië

De pioniers van Marathon Zagreb, de allereerste waterpoloploeg uit Zagreb.

Van bij de start in 1919 een hele meute spelers voor Victoria Rijeka: Rudi Res, Jovo Esapovic, Pospek, Rade, Kriskovic, Slavko Banic, Stanko Kriskovic, Drago Kriskovic, Vitomir Vranic, Vitasek, KovacevicIvo Dujmic, Vlado Pajalic, Kartagine, Puratic en Radovic.   

Nederland

De Nederlandse competitie werd stilaan eentonig, Het Y Amsterdam won voor de elfde keer op rij.

Oostenrijk

WAC Wiener Athletiksport Club kroonde zich voor de elfde keer tot kampioen van Oostenrijk.

Spanje


Spaans kampioen 1919 azul-amarillo van Club Natacion Barcelona.

De pioniers van Club Natacion Athletic die voor het eerst aan de Spaanse competitie deelnamen: Pere Carmona, Roc Granio, Francesc Perez, Enric Urtasun, Josep Bargallo, Enric Masses en Josep Bonnemain.

Tsjechoslowakije

De eerste Tsjechoslowaakse waterpolocompetitie werd door Slavia Praag gewonnen.

Amerika

Brazilië

Vier jaar na de vorige een tweede nationale titel voor São Cristóvão uit Rio de Janeiro.

Verenigde Staten

Nog maar eens een nieuwe naam in de Amerikaanse waterpolocompetitie, Great Lakes Naval Training Center haalde zijn enige titel ooit.

In de Verenigde Staten besliste het AAU op 17 november 1919 om voor het eerst een waterpoloploeg naar de Olympische Spelen te sturen.

YALE University: Scully, Morrison, Bailley, Dickens, Bailey, Manager Camberlin. Howard, Reinhardt, kapitein Vorys, Walker en Hofinan.

Frank James Sullivan (1853-1936), zwemleraar aan de Princeton University; publiceerde bij E. Wilson & Co., Wilson athletic library het boek College Water Polo.

<< 1918
>> 1920 - OS