Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1917

Europa

Frankrijk

Negende Franse titel op negen jaar voor Enfants de Neptune de Tourcoing.

Finland

De Finse titel ging dit keer naar Helsingin Uimarit, er had geen andere ploeg ingeschreven.

Hongarije

De Hongaarse competitie werd terug op gang geschoten, opnieuw met maar twee ploegen en in de enige partij won Muegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC) met 4-1 van Magyar TK.


3rd Kerület uit Boedapest werd in 1917 opgericht: Ferenc Gáspár, Tibor Madách, Henrik Schaffer, Tivadar Bory, Köves, I. Keseru en de legendarische coach Béla Komjádi (1892-1933).

IJsland

In 1917 werd in IJsland ook voor het eerst waterpolo gespeeld onder leiding van Eirikur Magnusson, die het spel via de Gaiin Club introduceerde. John Palsson, een ander lid van dezelfde club, ging het spel in 1927 aan de clubs Armann en Aegir van Reykjavik tonen. Olafus Palsson reisde in 1930 speciaal naar Duitsland om meer te leren over het spel van de Olympische kampioenen en keerde terug met heel wat nieuwe ideeën om het spel verder te ontwikkelen. Het eerste nationale kampioenschap werd op 10 juni 1928 gespeeld, Armann versloeg Aegir met 3-0.

Italië

Omwille van de eerste Wereldoorlog was er in Italië geen competitie.

Nederland

Het Y Amsterdam vierde zijn negende kampioenstitel in Nederland.

Hollandse Damesclub Amsterdam in 1917

Oostenrijk

Negende landstitel voor WAC Wiener Athletiksport Club in Oostenrijk.

Spanje

Het waterpolo kende in Spanje hoogdagen, in zoverre dat een tweede afdeling werd opgericht. Op de foto de pioniers van Blau-Blanc van Club Natacion Athletic, finalist van de tweede divisie van het Spaans kampioenschap 1917: Nicolas Mateu, Enric Urtasun, Enric Gil, Pere Fernandez, Josep Bonnemain en Josep. Club Natacion Athletic werd in 1913 opgericht naar het voorbeeld van Club Natacion Barcelona.

Zwitserland

In 1917 werden in Zwitserland de eerste waterpolowedstrijd gespeeld, SC St Gallen eigende zich de allereerste nationale titel toe. Nadien lag de competitie vier jaar stil en herbegon ze pas in 1922.

Het nationaal Zwitserse team won op 6 augustus 1922 in Arosa verrassend met 2-1 van Duitsland.

Amerika

Brazilië

Vier jaar na de vorige een tweede nationale titel voor Natação e Regatas Santa Luzia.

Clube de Regatas do Flamengo won met de Trofeo Challenge Carlos Castelo Branco een eerste erepalm.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten groeide de populariteit van waterpolo vooral in Californië. Los Angeles Athletic Club, Olympic Club of San Francisco, Venice Swimming Association en Pacific Coast, California waren aanwinsten. Californië met zijn vele high schools en clubs is sedertdien een grote aanbrenger van waterpolotalent.

Illinois Athletic Club won zijn vierde Amerikaanse titel op rij.

Artikel uit de New York Times van 14-4-1917:

NYAC zwemmers geklopt
Illinois pakt de Nationale waterpolotitel met 5-3

Chicago, 13 april, Vannacht
in het zwembad van de Illinois Athletic Club dwong Chicago New York om zijn afgang te aanvaarden, toen het lokale zevental McDermott, McGillivray, Handy, Hebner, Vosburgh, Roth en Jensen de New York Athletic Club met 5-3 uitschakelde in het nationale AAU titelgevecht. De overwinning leverde de thuisploeg ook de Amerikaanse titel op van het indoorseizoen 1917.
Nog voor het spel twee minuten oud was kregen de toeschouwers een demonstratie van een knokpartij in het water. De thuisploeg stond halfweg met 2-0 aan de leiding, het resultaat van twee zuivere doelpunten van Perry McGillivray en Jam Handy. De Gothamites (= inwoners van New York City), vooral Cann en Vollmer, leverden verschillende passeerflitsen af, maar
telkens voorkwam het doelwerk van Jenssen doelpunten.
In de tweede helft vond het echte gekrakeel plaats. Kapitein Ruddy legde zijn kerels terug in het water voor hun finale aanval en de manier waarop het startte leek het einde voor de lokale troepen. In een mum van tijd stootte Ruddy het ovaal in het net voor een eerste treffer van de 'Eastenders' en Vollmer bracht de stand in evenwicht met een korte zwaaiworp.
Kapitein McDermott verzamelde op dat moment zijn torpedojagers en Hebner antwoordde met een doelpunt. Na een halve minuut van bakkeleien scoorde Handy een model doelpunt en de supporters van de Michigan Avenue groep haalden de handen van hun hart. Herb Vollmer kwam terug met zijn tweede score, waardoor de stand 4-3  werd.
Net toen de situatie opnieuw netelig werd, scoorde McGillvray een goal en de wedstrijd was gedaan, gezien scheidsrechter Tom Robinson de jongens één minuut later naar de douches stuurde.

Azië

Japan

In het Japanse Hiroshima werd de firma 'Mikasa Sports' opgericht, gespecialiseerd in ballen voor waterpolo en volleybal en andere sportuitrustingen. Sedertdien is de firma wereldleider in waterpolo, speciaal omwille van hun 'Hydroformance technology', een technologie die ervoor zorgt dat de bal vlug droogt.


<< 1916
>> 1918