Chronologische geschiedenis waterpolo

1916

De Olympische Zomerspelen van 1916 zouden doorgaan in Berlijn. De voorbereidingen voor dit grootse evenement waren na het uitbreken van Wereldoorlog I immers gewoon verder gegaan. Duitsland zelf had nooit verwacht dat die oorlog zo lang zou duren. Maar dat was dus wel het geval en uiteindelijk werden de Spelen afgelast. Als alternatief werden in Amsterdam Nationale Olympische Spelen ingericht en in Stockholm de Zweedse Spelen. Over beide evenementen is er op het vlak van waterpolo echter niets terug te vinden.

Europa

Frankrijk

Het Franse kampioenschap werd voor de achtste keer op rij door Enfants de Neptune de Tourcoing gewonnen.

Finland

Dank zij een 2-1 overwinning op stadsgenoot Helsingin Uimarit won Helsingfors Simsällskap zijn achtste Finse titel

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië werden er zelfs fabrieksploegen opgericht. In 1916 werd het team van vliegtuigbouwer Hawker boven het doopvont gehouden. De firma zelf zag vier jaar voordien het levenslicht.

Maar ook het leger liet zich niet onbetuigd, zo creëerde praktisch ieder garnizoen een eigen ploeg. Op de foto de pioniers van de 1st Leith  Boys' Brigade Company.

Hongarije

Omwille van Wereldoorlog I geen competitie in Hongarije.

Italië

Omwille van de eerste Wereldoorlog was er in Italië geen competitie.

Nederland

Achtste Nederlandse titel voor Het Y Amsterdam.

Oostenrijk

WAC Wiener Athletiksport Club plaatste een achtste kroontje in zijn prijzenkast.

Spanje

Het team Blau-Blanc van Club Natacion Barcelona in 1916: J. Trigo, I. Gilbert, A. Rovira, M. Trigo, J. Albiol, P. Verges en J. Casas.

Amerika

Brazilië

Guanabara uit Botafogo was de derde naam op de Braziliaanse kampioenentabel, die maar voor de derde keer beslist werd.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten won Illinois Athletic Club zijn derde titel op rij.

Artikel uit de New York Times van 26-12-1916:

"Een nieuw kenmerk van het waterpoloseizoen zal een competitie met vrouwenteams zijn. Een half dozijn ploegen staat momenteel al klaar, en indien er toereikende afspraken kunnen gemaakt worden om de sterkste samen te brengen wordt voorgesteld om het eerste nationale AAU kampioenschap voor vrouwen te houden, nooit eerder gezien voor deze sport in dit land."


Frontpagina van het New Yorkse tijdschrift 'Happy Days, Paper for young and old' waarin het artikel 'The boys of Bristow play Water Polo' verscheen.


Een advertentie uit 1916 voor waterpolocaps in verschillende kleuren van de Spalding’s Athletic Library edition, die verkocht werden aan 1 $ het stuk en doelnetten die voor 10 $ van de hand gingen. Bij de ballen, die 6 $ kostten stond expliciet vermeld dat ze met leder bekleed waren en gebruikt werden in wedstrijden onder officiële reglementen. Men kon ook witte rubberen kopen, die slechts 2 $ kostten. Een boekje met reglementen was 10 cent waard.

<< 1915
>> 1917