Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1915

Europa

Duitsland

 

 De Duitse ploeg die ondanks Wereldoorlog I aantrad op de Fiesta Nautica de los Banos Orientales in Barcelona.

Finland

Helsingfors Simsällskap kreeg de Finse titel zonder spelen, er hadden immers geen tegenstrevers ingeschreven.

Frankrijk

Zesde opeenvolgende Franse titel voor Enfants de Neptune de Tourcoing

Groot-Brittannië


Langzaam maar zeker ontstonden er ook scholencompetities, de foto toont de ploeg van de Britse Latymer Upper School.

 

Mooie postkaart van vrouwen die waterpolo spelen, getekend door de bekende Britse kunstschilder George Derville Rowlandson (1861-1928).

Hongarije

Omwille van Wereldoorlog I nog steeds geen competitie in Hongarije

Italië

Ook Italië onderbrak de titelstrijd tot 1919.

Nederland

Het Nederlands kampioenschap werd voor de zevende keer gewonnen door Het Y Amsterdam.

Oostenrijk

Vierde opeenvolgende kampioenstitel voor EWASC Erster Wiener Amateur-Schwimm-Club.

Spanje


De pioniers van Club Natació Athlètic Barcelona.

Waterpolowedstrijd georganiseerd door Joan Valls, stichter van Club Natacion Sabadell. De partij werd gespeeld in het Moli de tres Creus, het waterspaarbakken van Sabadell. De exhibitiewedstrijd tussen C.N.Barcelona en Atletic Barcelona werd door eerstgenoemde gewonnen met 4-0.

Amerika

Brazilië

São Cristóvão uit Rio de Janeiro won de tweede betwiste titel in Brazilië.

Verenigde Staten

Door het aanvaarden van de Schotse regels een heel andere waterpolocompetitie in de Verenigde Staten. Net als het jaar voordien kroonde Illinois Athletic Club zich tot nationaal kampioen. Coach van het team was William Bachrach (1879-1959), de meest succesvolle coach voor Wereldoorlog II. Zijn bijnaam was 'the beloved tyran', de geliefde tiran. Hij startte zijn carrière als zweminstructeur bij Chicago Central YMCA, maar verhuisde naar Illinois Athletic Club, waar hij buiten de zwemploeg ook het waterpoloteam onder zijn hoede kreeg. De eerste vier jaar haalde hij vier titels op rij en hij bleef het team leiden tot 1954. Bachrach was in 1924 en 1928 ook hoofdcoach van het Olympisch team. Zijn zwemmers vergaarden in 1924 liefst dertien keer goud in Parijs en tien gouden plakken in 1928 tijdens de Spelen van Amsterdam. Eén van de toppers van het team was Johnny Weissmuller (1904-1984). Bachrach slaagde erin om Weissmuller een partij waterpolo te laten spelen i.p.v. mee te dingen aan een zoveelste Olympische zwemkwalificatie, waarbij hij argumenteerde:

"Zonder Weissmuller is het waterpoloteam 'punk' (= waardeloos); met hem heeft het team een kans tegen ieder ander team, en wat zin heeft het $15,000 te betalen om het waterpoloteam naar hier te brengen, tenzij je het een reële kans geeft om het kampioenschap te winnen!"

 

Princeton University, in 1915 winnaar van het Amerikaans Intercollegiate Association Championship: Rutherford, coach Frank J. Sullivan, Reynolds, manager W.M. Barr, Shipmann, Kahn, Nourree, Selby, Latrobe en Battles..

 

<< 1914
>> 1916