Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1914

Europa

België

Derde landstitel voor CN Bruxelles, maar een jaar later werd de Belgische competitie omwille van Wereldoorlog I tot en met 1918 stilgelegd.

In Gent werd het openluchtzwembad 'Tolhuis', thuishaven van Gentse ZV, ingehuldigd maar, omwille van het uitbreken van Wereldoorlog I ook even vlug gesloten.

Duitsland

Germania Berlin plaatste zich voor de finale van het Duits kampioenschap dankzij de overwinning tegen Borussia/Silesia Breslau. In de andere halve finale versloeg Neptun Hannover-Linden het zevental van 1.Frankfurter SC. Half augustus zou in Mainz om de titel gekampt worden. Maar de eindstrijd werd nooit gespeeld omdat op 1 augustus 1914 Wereldoorlog I uitbrak en de Duitse keizer alle sportmanifestaties verbood en zijn atleten verplichtte om de wapens op te nemen. 

Het team van het Duitse Duisburger Schwimmverein 98. Omwille van Wereldoorlog I lag de Duitse competitie stil tot 1918.

De pioniers van Arbeiter-Schwimmverein Neu Köln Berlin.

Frankrijk

In Frankrijk een zesde opeenvolgende titel voor Enfants de Neptune de Tourcoing.

Finland

In Finland schreef geen enkele ploeg in voor competitie.

Groot-Brittannië

Omwille van Wereldoorlog I lag de Britse competitie stil van 1914 tot 1919.

Spannende partij tussen Cambridge en Oxford, met 3-2 winst van Cambridge. Door de oorlog werden er de volgende vier jaar geen wedstrijden meer gespeeld tussen beide universiteiten.

Hongarije

In Hongarije lag de competitie stil omwille van de pas uitgebroken Wereldoorlog I.


Ferencvaros Sports Club toerde in 1914 door Groot-Brittannië en het was tijdens deze trip dat het Hongaarse waterpolo zijn reputatie begon op te bouwen, het won vier van zijn zes wedstrijden. Ondertussen was Bela Komjadi (1892-1933) MTK aan de Csaszar Pool beginnen uitbouwen met zijn belangrijkste vedette Ferenc Keserü (1903-1968). Ze wonnen het kampioenschap van 1923. Domper op de feestvreugde was wel dat Hongarije tijdens Wereldoorlog I een aantal van zijn beste spelers verloren had en dat bemoeilijkte de vooruitgang naar de Olympische Spelen.

Ferencvárosi Torna Klub (FTC) uit Boedapest in 1914: Pál Domonkos, Erno Liebner, Jeno Hégner-Tóth, János Wenk, Sándor Ádám, Gyula Járitz, Ferenc Klauschek, Nándor Nádas, Aladár Ádám en Erno Speisegger.

Italië

In castel Dalgonfo een derde Italiaanse titel op rij voor Genoa Cricket and Football Club Waterpolo, dat de wedstrijden tegen Partenope, Mameli, Ligure pallanuoto en Milano won.

De kampioenen: Enrico Pasteur, Gianbattista Bafico, Ercole Boero, Mario Boero, Cangiullo, Luigi Achille Olivari en Enrico Rossi.

De pioniers van het Italiaanse Rari Nantes Camoglia die in de Golf van Camogli hun allereerste wedstrijd speelden tegen Ruentes di Rapallo. 

De ploeg: Scelti, Ghisoli, Caorsi, Cristiani, Baldini, Rapetti, Schiaffino, Bozzo met coach Carlo De Gregori

Nederland

In Nederland een zesde titel voor Het Y Amsterdam.

De eerste officiële Nederlandse damescompetitie werd in 1914 betwist, Hollandse Dames Zwemclub uit Amsterdam was de eerste kampioen. Jarenlang was deze vereniging de 'primus inter pares'. In 1914 en 1915 werd zelfs een tweede zevental het water in gestuurd omdat het eerste toen veel te sterk was voor de andere ploegen. De eerste jaren omvatte de competitie steeds dezelfde clubs: Hollandse Dames Zwemclub Amsterdam, Haagse Zwem- en Poloclub Zwemmen. en Zignea, waarbij de laatste in 1918 het veld ruimde voor R.D.Z. Tot en met 1919 kwamen in eerste klasse uit: H.D.Z. (zesmaal, tevens 6 x kampioen); H.D.Z.P.C. (6 x; later gecombineerd met H.Z.PC), Zignea (4 x) en R.D.Z. (2x).

Oostenrijk

Derde titel op rij voor EWASC Erster Wiener Amateur-Schwimm-Club

Polen

Pogo Lvov de allereerste waterpoloploeg in Polen. Na Wereldoorlog II werd Lvov een deel van Oekraïne.

Schotland

De Schotse bekerfinale tussen Paisley Amateurs en Wanderer werd stilgelegd omwille van het uitbreken van Wereldoorlog I. Tot en met 1919 werden er in Schotland geen competitiewedstrijden meer betwist.

Het team van Thistle Amateurs Swimming Club Aberdeen, in 1914 kampioen van Schotland.

Amerika

Brazilië

Vier ploegen uit Rio de Janeiro die in 1914 onderling het Braziliaans kampioenschap betwistten: Club Internacional, Guanabara, São Cristóvão en Icarai.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten aanvaardden de meeste teams, vooral de universitaire, conform de internationale Schotse regels te spelen, waarop de AAU besliste om het nationaal kampioenschap terug in te voeren. Illinois Athletic Club haalde zijn eerste titel. Nochtans speelden vooral de ploegen met de oude ratten nog staads volgens de oude, ruwe stijl en dat zelfs tot de jaren 1930.

Een van die universitaire ploegen was California Polytech State University dat in 1914 kampioen werd van Zuid-Californië.

 

In het magazine Outing verscheen het artikel 'Water Soccer, the Coming Game', van de hand van Louis de Breda Handley (1874-1956), dat opgesmukt was met heel wat foto's.


 
Bovenstaande foto had als onderschrift: Voetbal in open water - wedstrijd aan de gang, waaruit blijkt hoe spelers elkaar opzochten.


 
Bovenstaande fotomontage gaf wat uitleg over het spel zelf.
Bovenaan van links naar rechts: Hoe de bal passeren terwijl men zwemt - Een goal scoren vanuit een watertrappel positie - Een snelle korte armpas.
Onderaan van links naar rechts: Een speler dribbelt met de bal - De bal terug wippen - Zich klaar maken voor een pas.

In het Amerikaanse magazine 'Outing' verscheen een prachtige reportage 'Water Soccer, The coming Game'. Auteur was de legendarische Louis De B. Handley (1874-1956). Het artikel werd opgesmukt met heel wat foto's, waarvan we er u hieronder enkele tonen met hun onderschrift.

Awaiting the referee's signal.

Australië

Australië


In 1914 werd in Australië Speedo opgericht, het wereldbekende merk van zwemkledij. Initiatiefnemer was Alexander MacRae (1888-1938) een fabrikant van sokken en herenondergoed, die in 1910 van Schotland naar Australië emigreerde.

De foto's uit het artikel v.l.n.r: stichter Alexander MacRae (1888-1938), één van de eerste Speedo zwempakken voor vrouwen, Daniel Craig (1968-) met Speedo slip als James Bond in 'Casino Royale', Olympische medaille winnares Sharon Davies (1962-) als model voor Speedo ondergoed en waterpolospeler en Britse Prins William (1982-) in Speedo.

Afrika

Zuid Afrika

Drie jaar na de vorige zege een derde titel voor Natal in de Currie Cup. Daarna lag de competitie omwille van Wereldoorlog I stil tot 1920.

<< 1913
>> 1915