Chronologische geschiedenis waterpolo

1913

Wereldkampioenschap

Jaar waarin het eerste officiële wereldkampioenschap betwist werd.

Ook in 1913 was Hyde Seals Swimming Club niet te stoppen, nog maar eens kampioen van Engeland en opnieuw wereldkampioen, zij het dit keer officieel.

Europa

België

In de Belgische competitie nam CN Bruxelles de leiding over van Brussels SC en won vier jaar na de vorige een tweede landstitel.

Duitsland


Het tweede Duits kampioenschap werd in Kassel betwist. Net als het jaar voordien tijdens de eerste editie ging Schwaben Stuttgart in de finale opnieuw onderuit tegen Germania 1887 Berlin. Dit keer was de uitslag 5-2 in het voordeel van Berlijn. Stuttgart had zich voor de finale geplaatst na een 1-0 overwinning op Neptun Hannover-Linden, terwijl Germania met 5-2 won van Aegir Hamburg.

De ploeg van Stuttgart: Carl Stickel, Walter Schneefuß, Max Schneefuß, Heinrich Hornung, Ernst Haug, Erwin Reuff en Carl Bonenberger.

Finland

De Finse titel werd voor de vijfde keer door Helsingfors Simsällskap gewonnen, het was wel nipt want Turun Uimaseurakon de schade tot 1-0 beperken.

Frankrijk

Enfants de Neptune de Tourcoing voor de vijfde keer op rij kampioen van Frankrijk.

 

Het zevental van Paris dat eveneens aan het Frans kampioenschap deelnam.

 

Groot-Brittannië

Een prachtige ets verschenen in de The Illustrated Sporting and Dramatic News van 27 september 1913 als illustratie van de interland tussen Engeland en Wales, door de thuisploeg met 8-1 gewonnen.


Het ASA Club Senior Championship werd voor de zevende keer door Hyde Seal SC gewonnen.

Nieuwe overwinning van Cambridge tegen Oxford, zij het met nipte 1-0.

De eerste vrouwenploeg van het Engelse Weston super Mare.

De ploeg van de British Army B' Company - 2nd Division, die in 1913 in Hong Kong gekazerneerd was

Hongarije

Ferencvárosi Torna Klub (FTC) Budapest kroonde zich met 12-1  tot kampioen in Hongarije na een enkele partij tegen nieuwkomer Muegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC)

De kampioenen: Pál Domonkos, Erno Liebner, Jeno Hégner-Tóth, János Wenk, Sándor Ádám, Gyula Járitz, Ferenc Klauschek, Nándor Nádas, Aladár Ádám en Erno Speisegger.

Italië

In Italië verlengde Genoa Cricket and Football Club Waterpolo zijn eerste titel van het jaar voordien. Oorspronkelijk schreven vier ploegen in maar op het laatste nippertje trok Rari Nantes Ostia zich terug. Genoa won de titel dank zij een 1-1 gelijkspel tegen Partenope en 2-1 winst tegen Lazio Roma.

De kampioenen: Bertorello, Federici, Ercole Boero, Giancarlo Massola, Mario Boero, Agostino Frassinetti en Gianbattista Bafico.

In Italië startte Pro Recco met waterpolo; in volle zee in de Bagni Enotria bij Recco. Het was wachten tot 1965 vooraleer de eerste Italiaanse titel mocht gevierd worden, maar het was het begin van een succesreeks.

Malta

Sliema United Athletic Club uit Malta in 1913: H. de Baroni Sciberas Trigona, I. Azzopardi, H. Demartino, E. Busietta, L. Calleja, V. Bonavia, E. Bonavia, C. Busietta en A. Rizzo. Let even op de speler vooraan met de bal in de handen, blijkt een hele pief te zijn aan de vele medailles te zien die zijn borst versieren.

Nederland

Vijfde Nederlandse kampioenstitel voor Het Y Amsterdam.

Oostenrijk

EWASC Erster Wiener Amateur-Schwimm-Club hernieuwde de zege van het jaar voordien en had daar dit keer geen rechtsuitspraak voor nodig.

Schotland

Paisley Amateurs bleef de Schotse beker beheersen, nu moest Leith er in de finale met 8-1 aan geloven.

Thistle Amateurs Swimming Club uit  Aberdeen, de winnaars van het Schotse juniorenkampioenschap.

Spanje

 

Naar aanleiding van de feesten van de 'Grote Week' werd in Bilbao een polowedstrijd gespeeld tussen Portugalete en de Club Deportivo Bilbao, wat massaal veel volk op de been bracht. Bij gebrek aan waardige tegenstanders speelde het 'witte team' van Club Deportivo de Portugalete tegen de clubgenoten van het 'rode team' in de rivier van Bilbao.

Zweden

Zweden pakte uit met een nationale waterpoloploeg, die meteen ook de zwemploeg was: Wilhem Andersson, Cletus Andersson, Max Gumpel, Erik Bergqvist, P.Hansson, Harald Julin, Robert Andersson, Erik Andersson, E.Nauman, G.Wennerstrom en Ad. Andersson.

Amerika

Brazilië

Volgens de analen van de Braziliaanse bond zou Natação e Regatas Santa Luzia hun eerste nationaal kampioen geweest zijn.

In Brazilië werd Clube de Regatas do Flamengo opgericht, een club die een belangrijke rol zou gaan spelen in het Braziliaanse waterpolo. Op 27 mei 1913 speelde het team een eerste wedstrijd tegen International Regatta Club, die met 3-2 gewonnen werd.

Canada

De Engelsman Don Mackay, ex-speler van Lancashire International Team, lanceerde het waterpolo bij de Canadese club Moose Jaw Aquatic Club, die haar thuisbasis had in Saskatchewan. Een tekening van het prachtige clubhuis van Moose Jaw Aquatic Club.

Verenigde Staten

Artikel uit de New York Times van 22-4-1913

"SOCCER WATER POLO
City AC en West Side YMCA in Tie Game under British Rules.
Het Engels Soccer Water Polo kreeg gisterenavond zijn eerste oefenwedstrijd in het zwembad van West Side YMCA, toen de West Side YMCA en de City AC gelijk speelden, met elk drie gescoorde doelpunten. Het was een interessante wedstrijd en gespeeld onder de strikt Engelse regels, die essentieel verschillen van de regels van de Amateur Athletic Union.
De wedstrijd werd als een oefenduel voor de West Side YMCA
georganiseerd met de bedoeling een ploeg te ontwikkelen die gaat meedoen aan de Olympische Spelen van Berlijn in 1916. Het is de bedoeling een reeks wedstrijden te organiseren tegen andere atletiek-, universiteit- en zwemclubs.
Elk team scoorde drie doelpunten in de eerste helft en hoewel de tweede helft hevig betwist werd was geen van beide teams in staat tot scoren. Er was weinig ruw spel, en ondanks het gebrek aan praktijk, gaven beide teams een uitstekende interpretatie van de regels van het Britse spel. West Side scoorde het eerst, Ripperger kreeg de bal tussen de twee doelpalen. Hij scoorde ook vlug een tweede goal. Friedlander ontweek de City AC verdedigers en tekende een derde doel aan voor zijn ploeg.
De City AC ploeg zette zich toen schrap en bestormde het territorium van hun tegenstander. Curran, geholpen door Hedegaard en Wheatly, scoorde drie keer op rij. De tweede helft was vooral een verdedigend spel."

De ploeg van de YALE University: Braden, Von Holt, T. Smith, Front, Steiner, MacLeish, Harper, Reimold en Fuller.


De ploeg van Princeton University New Jersey.

Australië

Nieuw-Zeeland

George Patrick Hanna (1888-1973) was duikkampioen van Nieuw-Zeeland en kapitein van de nationale waterpoloploeg 1912-1913. Hij was een bekend komiek en entertainer, die ook als cartoonist actief was bij de New Zealand Free Lance. Tijdens Wereldoorlog I vocht hij in Samoa, Egypte, Frankrijk en België. Eind 1918 stichtte hij The Diggers een concertgroep die optrad om geld in te zamelen voor het Returned Soldiers Fund. Met die groep toerde hij meer dan tien jaar door Australië en Nieuw-Zeeland en was hij de ster in drie films: Diggers, Diggers in Blighty en Waltzing Matilda.

Afrika

Zuid Afrika

Tweede overwinning van Natal in de Curry Cup.

<< 1912 - OS
>> 1914