Chronologische geschiedenis waterpolo

1909

Europa

België

Een nieuwe naam aan het hoofd van de rangschikking, CN Bruxelles kwam Brussels SC aflossen.

Finland

In Finland hernieuwde Helsingfors Simsällskap zijn eerste titel van het jaar voordien, dit keer versloeg het Turun Urheilunystävät met 6-0.

Frankrijk

Enfants de Neptune de Tourcoing in 1909 voor de eerste maal kampioen van Frankrijk: O. Freson, G. Pouvost, P. Beulque, A. Pouvost, J. Delannoy, G. Vanlaer en A. Tonnel.

Libellule Havraise, kampioen in de Franse B-klasse.

Groot-Brittannië

2-2 bij affluiten tussen Oxford en Cambridge.

Het gemengde nationale team van Engeland/Wales in 1909.

 

Wigan Swimming Club won het ASA Club Senior Championship voor de tweede keer.

 

Tyldesley Swimming Club, winnaar van het Bolton and District championschip in 1909: Blears, Carlton, Alf Tyldesley, Frank Isherwood, Cotton, Bainbridge, Hilton, Darlington en Tisconia.

Brighton Swimming Club: A. H. Beckingale, P. W. Morel, T. Humphrey, T. Hessey, W. G. Smith, A. Seave, A. H. Tacey, H. Laycock en F. J. Jenkins. 

Billy Dean (1887-1949) was het neefje van Herbert Dean, de man die de eerste waterpoloregels zou opgesteld hebben. Op 10-jarige leeftijd was hij al een knappe zwemmer, die regelmatig naar de Victoria Baths trok. Op prille leeftijd kreeg hij de Royal Humane Medal opgespeld omdat hij, volledig gekleed in een kolkende rivier dook om een jongen van de verdrinkingsdood te redden. In 1902 was hij één van de beste spelers van het Manchester Swan Polo Team. Billy Dean werd achttien keer geselecteerd voor de Engelse nationale ploeg en zesmaal was hij kapitein van dat team. Hij transfereerde naar Salford Swimming Club en later naar Eccles Borough Football Club, maar in 1909 vond hij een vaste basisstek bij de fameuze Hyde Seals. Om zijn veelzijdigheid te demonstreren: hij was twee seizoenen keeper bij het voetbalelftal van Manchester United.


De pioniers van het Universitaire zevental van de Bishop's Stortford College Swimming Club.

Hongarije

 De Hongaarse titel werd ditmaal wel toegekend na een partij die Magyar Úszó Egyesület met 7-5 won van Ferencvárosi TC.

De pioniers van het Hongaarse Neptun Vízilabda Sport Club, dat wel nog niet in competitie uitkwamen.

Italië


Het eerste team van Lazio Roma versloeg opnieuw het eigen reserveteam voor de niet officiële titel van Italiaans kampioen. Hoewel deze titelstrijd officieel niet erkend werd door de Italiaanse Zwemfederatie, legde hij wel de basis voor de ontwikkeling van het waterpolo op het Italiaanse schiereiland. De volgende twee jaar zou niet meer gespeeld worden maar in 1912 organiseerde men voor het eerst een nationaal kampioenschap waterpolo.

De kampioenen: Bitelli, Pizzingrili, Kustermann, Schiavi, Torchio, Tofini en Retachi.

Nederland

In Nederland een eerste titel voor Het Y Amsterdam. De club werd in 1892 opgericht en zou vanaf 1909 met zevenentwintig titels de Nederlandse waterpolocompetitie domineren tot aan het begin van Wereldoorlog II.

Een abstract uit een Nederlands artikel over de wedstrijd Nederland - België:

"Maar de inzinking in de Hollandsche waterpolowereld in die dagen, doet daarna de schaal geheel ten gunste van onze buren overslaan. Bij den in 1909 te Amsterdam gespeelden wedstrijd lijden onze mannen een nederlaag met 7-1.
Eindelijk dan speelt het Nederlandsch zevental een thuiswedstrijd. Onder hoe weinig belangstelling zulks geschiedt, werd in het eerste hoofdstuk aangeroerd. Van het zevental, dat óp 8 Augustus aan de Belgen zoo matig partij geeft, is slechts bekend, dat J. G. Cortlever (Y) en G. J. Struys (Y) meespelen."

Overdekte zwembaden waren een zeldzaamheid en het gros van de wedstrijden werd dus in openlucht betwist. In Gouda had men zelfs een zwembad uit hout gebouwd.

Oostenrijk

Zesde kroontje in Oostenrijk voor Wiener Schwimm-Club Austria.

Schotland

Dezelfde oponenten als het jaar voordien in de Schotse bekerfinale, dit keer wonnen de Inverness Amateurs echter het pleit, ze klopten de Paisley Amateurs met 4-3.

Amerika

Canada

In 1909 werd in Canada door de Universiteiten uit het Oosten de Ontario Water Polo League gevormd.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten een derde kampioenstitel voor Chicago Athletic Association.

Afrika

Zuid-Afrika

De door de South African Amateur Swimming Union uitgereikte Currie Cup ging dit keer voor het eerst naar Natal.


 

<< 1908 - OS
>> 1910