Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1906

Europa

België

Derde Belgische titel op rij voor Brussels SC.

De eerste officiële interland van Nederland tegen België werd op 27 juli 1906 in Antwerpen gespeeld. Al doet de opstelling van de Belgische ploeg eerder vermoeden dat het hier om een Antwerpse selectie ging, bestaande uit spelers van Otters Club Antwerpen en Antwerpse Zwemclub. In deze wedstrijd, door de Nederlanders met 3-2 werd verloren, was de bekende langebaan zwemmer Piet Ooms (1884-1961) aan Nederlandse kant de grote uitblinker. Al bestond ook de Nederlandse selectie slechts uit spelers van twee verschillende ploegen.

De ploegen:

België: Hicketick (AZC), Boks (OCA), Beaurain (OCA), Dierickx (AZC), Wirts (AZC), Snijers (OCA) en Coninx (AZC).
Nederland: L. Bouman (DJK), A. Meijer (DJK); Ed. Meijer (DJK), Roodenburg (AZ), Polak (AZ), P. Ooms (DJK) en K. Meijer (DJK).

De zeer kritische benadering van een Nederlandse journalist willen we u niet onthouden:

"Het is in die dagen een handicap voor ieder Nederlandsch zevental, dat de belangstelling in den Bond en daarbuiten voor zijn verrichtingen maar zeer gering is. Nergens in de jaarverslagen worden de wedstrijden tegen de Belgen met meer dan een paar woorden aangeroerd, als dit ten minste nog het geval is. De samenstelling van de ploegen wordt in het geheel niet vermeld, zoomin als in de meeste gevallen de uitslag."

Duitsland

In Duitsland werd voor het eerst een 'Wasserball-Lehrbuch' van Fritz Dröner uitgegeven.

Frankrijk


Cercle Athlétique de Paris Charenton hernieuwde in Frankrijk zijn titel van het jaar voordien, door een overtuigende winst tegen Libellule Paris. De finale werd in de Seine gespeeld in het dorpje Vitry sur Seine.


Een beeld uit de wedstrijd tussen Hyde Seal Swimming Club uit Engeland en de Wiener Athletik Sport Club uit Oostenrijk voor de titel van wereldkampioen georganiseerd door het Franse sportblad L'Auto. Hyde Seal won de partij en kroonde zich in Joinville kort bij Parijs net als de voorgaande jaren tot wereldkampioen.

Sporting Club Choisy-Le-Roi uit Parijs dat voor Frankrijk deelnam aan het wereldkampioenschap: Molinieres, Boisin, Nicolas, Amos, Maurice Beaubiat, M. Beaubita, Mainy, Lemonnier, Gillet, Chambes, Couillard, Genoux, Brochot, Havet, Krumeich en Thiesset.

Een zeer mooie Franse advertentie uit 1906, ontworpen door apotheker Joseph-Léon Jacquemaire (1850-1907). Vrij vertaald:

"Bledine bereidt generaties atleten voor."

Bledine was een babyvoeding die graan, lactose, mineralen en suiker bevatte. Tweede van rechts blijkt een waterpolospelertje te zijn en uiterst rechts een zwemstertje.

Griekenland


Een exhibitiewedstrijd uit 1906 op de alternatieve Olympische Spelen van Athene tussen het witte en het rode team uit Zweden. Het witte team won de 15 minuten durende partij met 1-0. De zomerspelen van Athene, die ook wel eens de tussentijdse spelen worden genoemd, werden nooit als Olympische Spelen erkend en ook de gewonnen medailles werden door het IOC nooit erkend.

Groot-Brittannië

Weston-super-Mare SC nam de fakkel over in het ASA Club Senior Championship: T. Daver, Paul Radmilovic, H. H. Clark, Sesil Strandling, J. S. Walker, F. W. Wright, T. Thould, T. Davey, B. Dunn, H. Collins, Chas Stradling en A. Barnes.


Brighton Swimming Club won dan weer voor de zevende keer het kampioenschap van Sussex.

De waterpoloploeg van de schip HMS Sandhurst van de English Royal Navy in 1906.


De in 1906 geopende Victoria Baths van Manchester, waar tussen 1906 en 1993 ontzettend veel waterpolowedstrijden werden gespeeld. Het complex bestond uit drie secties: 'Males 1st Class', 'Males 2nd Class' en 'Females'. Elke klasse had zijn eigen ingang en zwembassin. In 1914 werd heel voorzichtig gemengd zwemmen ingevoerd en vanaf 1920 werden deze gemengde sessies iedere zondag in het '1st Class bath' gehouden.

Een beeld van de zwemmers in de 'Males 1st Class Pool' van de 'Victoria Baths'

Het waterpoloteam 1906 van de 'Victoria Baths'

Een affiche uit 1906, die de 'Water Polo & Kings Cup Swimming Contest Britain' aankondigde. 

Een ets verschenen in de 'The Illustrated Sporting and Dramatic News' van 7 juli 1906, die een weergave is van de jaarlijkse waterpolowedstrijd tussen Oxford en Cambridge met als ondertitel "De fijne worp van Morris, die de tweede goal scoorde voor Oxford, winnaar van de wedstrijd". Einduitslag: 2-0.

In dat jaar opende Cambridge overigens zijn eerste indoor zwembad, dat gebouwd werd in de Leys School. Het effect daarvan op het universitaire zwemmen was aanzienlijk en Cambridge verloor vanaf toen geen enkele polowedstrijd meer, ook 'Varsity Match' genoemd, tot op het einde van Wereldoorlog I.

Charlie Smith (1876-1951), goalie van de Britse nationale ploeg, keerde terug van de alternatieve Olympische Spelen in Athene met het idee om 'trickswimming' te doen, waarbij:

"één of meerdere personen die aan het wateroppervlak sprongen en draaien maken door de technieken van het zwemmen te combineren met die van waterpolo."

 

Deze sport kende veel aanhang maar omdat ze enkel voor mannen was voorbehouden was ze geen lang leven beschoren. Althans bij de mannen, want de vrouwen werkten het verder uit tot 'synchroonzwemmen'. Het nieuwe spel wekte in die tijd heel wat interesse bij de zwemmers, zelfs in de USA waar heel wat kerels zich niet aan de ruwe spelstijl van het Amerikaanse waterpolo waagden. Trickswimming was uitputtend omdat de spelers constant in beweging waren. In 1906 meldde de 'New York Athletic Club Journal' dat de hele zwemploeg iedere zondagnamiddag naar de training kwam om het spel te spelen vol vuur. In de periode dat Groot-Brittannië mondiaal het waterpolo domineerde was Charles Smith (1879-1951) 25 jaar lang doelverdediger van de Britse nationale ploeg. Het leverde hem drie gouden Olympische medailles op en normaal waren het er vier geweest indien de Spelen van 1916 niet waren afgelast omwille van Wereldoorlog I. In ploegverband speelde hij bij Salford SC en op de Spelen van 1908 was hij kapitein van de Britse ploeg. Daarna transfereerde hij naar Southport SC. Toen hij in 1920 voor de derde keer goud haalde op de Spelen van Antwerpen, was Smith 41 jaar en 270 dagen oud, waarmee hij de oudste olympische waterpolowinnaar werd. Nadien maakte hij op 45-jarige leeftijd ook nog zijn vierde olympische opwachting tijdens de Spelen van 1920, maar dit keer zonder medaillewinst.

Hongarije

Slechts twee teams in de Hongaarse competitie die de titel in een enkele partij betwistten. Magyar ÚE haalde het met 3-1 van Balaton UE.

Italië

Società Sportiva Lazio werd in 1906 Italiaans kampioen. De titel werd in Acqua Abule in Rome betwist tussen Rari Nantes Rome, Roma Swimming, Podistica Lazio en Virtus.

Nederland

Een foto van 22 juli 1906: de damesteams van H.D.Z en H.V.G.B. tijdens de eerste dameswedstrijd ooit gespeeld in het Nederlandse Haarlem.

De titelstrijd bij de mannen werd voor de vijfde keer op rij door De Jonge Kampioenen Amsterdam gewonnen.

Oostenrijk

WAC Wiener Athletiksport Club won voor de zesde keer de Oostenrijkse titelstrijd.

Schotland

Derde bekerwinst op rij voor Wynman, dit keer gingen de Inverness Amateurs met 5-2 voor de bijl.

Zweden

In 1906 startte de Zweden met waterpolo, zij noemden het spel 'vattenpolo'. De eerste titelstrijd tussen Stockholm KK en Örebro KK werd door de hoofdstedelingen met 13-0 gewonnen. Stockholm bleef die eerste titel tot 1925 succesvol verdedigen.

Amerika

Verenigde Staten

Een actiefoto uit de finale van het Amerikaans kampioenschap 1906 verschenen in de New York Daily Tribune van zondag 25 februari 1906. Op de foto ziet men de bezoekers scoren binnen de zwart geschilderde band op de muur. In de rechterhoek zijn twee spelers in een hels gevecht verwikkeld. De wedstrijd tussen titelverdediger New York Athletic Club en Chicago Athletic Association eindigde onverwacht op een 3-4 nederlaag voor thuisploeg New York (het team met de gevleugelde voet), dat in de eerste verlenging de gouden goal moest slikken na 3min 26. Bovendien ging het er bikkelhard aan toe.

De New York Times blokletterde 's anderendaags:

"Grote ontsteltenis voor New York A.C. in de finale wedstrijd voor de titel.

Het kampioenschap van de Amateur Athletic Union werd gisterennacht in het zwembad van de New York Athletic Club beslecht met een onverwachte nederlaag van de ploeg met de gevleugelde voet tegen de Chicago Athletic Associaton bij een score van 3-4. De wedstrijd was spannend en vereiste een extra time om de beslissing af te dwingen. Het is de eerste keer dat het kampioenschap door een Westers team gewonnen wordt en het was de eerste nederlaag van New York AC sedert 1892, toen het kampioenschap verloren werd van de oude Knickerbocker Athletic Club. Chicago speelde een verrassend sterke partij. Laugling scoorde na 2 min 05 de eerste goal voor de bezoekers en een halve minuut later voegde zijn ploegmaat Kehoe daar een tweede aan toe. Trubenbach tekende het eerste punt aan voor New York Athletic Club na een hard gevecht dat 1min 06 duurde. Beide teams werkten hard, maar de mannen van het Westen wilden zich niets ontzeggen, Gaidztik ontweek de lokale keeper en tikte de boord, waarmee hij het derde doelpunt scoorde voor Chicago. In de eerste helft werd niet meer gescoord. Trudenbach scoorde vlug in de tweede helft voor New York en Spencer maakte na een hard gevecht voor de goal van Chicago gelijk. De wedstrijd werd afgefloten en er was een extra time nodig. Nooit werd er schitterender waterpolo getoond dan in de finale fase van deze partij. Gedurende drie minuten was het een nek-aan-nek race, met de bal afwisselend van de ene kant naar de andere van het zwembad. Chicago veroverde tenslotte de bal en bracht hem al passerend dicht bij het doel van New York. Hierop volgde een hevig gevecht, waarbij Chicago de bal tweemaal verloor. Laughlin kreeg de bal echter toegespeeld van Kehoe en scoorde voor Chicago. De overwinning werd daverend toegejuicht door de supporters van beide ploegen." 

De New York Daily Tribune publiceerde ook een foto van de verliezers: J. W. Spencer, E. E. Wenck Jr., Gus Sundstrom, O. M. Reld en C. D. Trubenbach, F. Naething, L. B. Goodwin, L. De B. Handley, James Steen, D. H. Hesser en L. S.Crane. De bezoekers speelden met Laughlin (2), Kehoe, Gaidztik, Steever, Loehde en Healy.

Ondanks deze verliespartij veroverde New York Athletic Club toch zijn achtste Amerikaanse titel

 

Op 25 december 1906 verscheen een artikel in de The New York Times betreffende

Verbeteringen voor waterpoloreglementen, beslist door de AUA, in het voordeel van het spel

De beloofde verbeteringen/aanpassingen aan de reglementen die het waterpolspel bepalen en die door spelers en publiek bijna twee jaar lang angstvallig verwacht werden, werden gerealiseerd en het volgende kampioenschapstornooi zal volgens de aangepaste regels gespeeld worden. In tegenstelling tot de verwachtingen werden weinig veranderingen doorgevoerd die de nu in voege zijnde speelstijl in belangrijke mate zullen veranderen. Het was geweten dat Westerlingen veel liever een hard opgeblazen bal hadden, die het spel zou opengooien en de wrede worstelingen zou doen verdwijnen die nu plaatsvinden wanneer het doel wordt aangevallen, maar de wetgevers dachten dat dit een te radicaal afstappen zou zijn van de huidige stijl, dus werden in plaats daarvan zeven tot acht keer de bal oppompen voorgeschreven.
De andere wijzigingen in het kort:
Het invoeren van de cirkel om de bal in het midden van het bad te houden tot de spelers ervoor zwemmen.
Het pistool van de scheidsrechter vervangen door een fluitje.
De scheidsrechters zullen door de AAU aangeduid worden voor het verminderen van de partijdige leiding van scheidsrechters, die tot de deelnemende clubs behoren.
De wedstrijden zullen niet op een gelijkspel eindigen. Een extra periode zal gespeeld worden tot één team scoort.
De regels over fouten werden op verschillende punten
verbeterd en nieuwe straffen treden in voege. Indien de scheidsrechter een fout beoordeelt in het licht van onnodig ruwe handelingen, kan hij de overtreder naar de zijlijn sturen voor een tijdsperiode overeenkomstig de graad van overtreding. Er werden inspanningen gedaan om in detail te definiëren uit wat onnodig ruwe handelingen bestaan, maar die taak werd te groot bevonden en het Comité besliste dat de beste oplossing van het probleem is om te zoeken naar bekwame en onpartijdige scheidsrechters en het aan hun discretie over te laten….

In 1906 nam de Amateur Athletic Union (AAU) het nationaal beleid voor waterpolo over.

In Hawaii werd aan het Oahu College (dat later werd omgedoopt tot Punahou) de eerste waterpoloploeg gevormd, maar de spelers moesten voor hun eerste competitie wachten tot het jaar nadien.

Het eerst team van de Princeton University, New Jersey.

De frontpagina 'In the Swimming Tank' van het magazine Frank Merriwell's Pupils or The School for Athletic Development, uitgegeven door de Amerikaanse schrijver Gilbert Patten (1866-1945) die fictieverhalen schreef en auteur was van de Frank Merriwell stories, die hij publiceerde onder het pseudoniem Burt L. Standish. Deze editie ging duidelijk over wedstrijden in de Amerikaanse waterpolocompetitie.

Afrika

Zuid-Afrika

Zevende overwinning op rij van de Western Province Swimming Union in de Currie Cup.

 

<< 1905
>> 1907