Chronologische geschiedenis waterpolo

1905

Een interessante wijziging aan de reglementen, het internationaal beoefende waterspatten en het boksen van de bal met de vuist werd als vrijwillige fout beschouwd.

Europa

België

Brussels SC verdedigde met succes zijn eerste titel van het jaar voordien.

Finland

Ook Finland leerde het waterpolo kennen, de pioniers van Helsingfors’ Iddrottsklubbs pololag: T. Aro, H. Jonson, J. Raita, Rosenberg, S. Rakewitz, C. Helin, J. Henriksson, Bl. Hikarna, E. Lindman, Ch. Nyberg en Jarl Wasstrom.

Frankrijk

Wissel van de macht in Frankrijk, de titel ging voor het eerst naar Cercle Athlétique de Paris Charenton.

Een krantenartikel met foto over de waterpolowedstrijd tussen Paris en Pupilles de Neptune de Lille in de Bains Deligny, een drijvend zwembad op de Seine, rechtover de Jardins des Tuileries.

Frontpagina van het Franse magazine 'La vie au Grand air' van 28 juli 1905, getiteld: Waterpolo. 'M. De Cuyper, kapitein van de Libellule de Paris stopt de bal.'

Groot-Brittannië

Hyde Seals Swimming Club won voor de derde keer het ASA Club Senior Championship en kroonde zich ook tot wereldkampioen 1905. De tweede wereldtitel op rij, want het jaar voordien was de ploeg naar Parijs gereisd voor het eerste titelgevecht, georganiseerd door de Franse krant l'Auto. In de rivier de Marne hadden de Engelsen Brussels SC afgedroogd met 14-2. De twee daaropvolgende jaren hernieuwden ze die officieuze wereldtitel..

Weston-super-Mare de verliezende finalist van het Engels kampioenschap: T. Davey sr., P. Radmilovic, H. Clark, Cecil Stredling, J. Walker, F. Wright, T. Thould, T. Davey, B. Dunn, H. Collins, Chas Stredling en A. Barnes.

Oxford-Cambridge eindigde op 2-2.

Aston Swimming Club, in 1905 kampioen van de Midland Counties. De ploeg werd in 1902, 1904 en 1905 ook kampioen van Birmingham en districtskampioen. De spelers, waarvan je je kan afvragen hoe ze met al die opgespelde eretekens boven water konden blijven: C. Collins, C. Davis, F. B. Daniell, Prof, J. A. Panting, W.C. Wallace, A. E. Hill, F. H. Britton, J. Costello en A. E. Brown.

Hongarije

Balatoni Uszók Egyesülete verdedigde met succes zijn eerste Hongaarse titel van het jaar voordien, Opnieuw een competitie met vier ploegen die elkaar slechts eenmaal ontmoetten. Óbudai TE en Ferencvárosi TC kregen van Balatoni op hun donder, tegen MUE volstond een gelijkspel om de titel te hernieuwen. Doelsaldo van 12-7.

De pioniers van Muegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC).

Italië

De pioniers van Rari Nantes Roma, winnaars van het officieuze Italiaans kampioenschap dat in tornooivorm gespeeld werd in het Acque Albule van Rome. Societa Podistica Lazio werd tweede en Romani di Nuoto derde.

De winnaars: Bacilici, L. Sorenti, Petacchi, Altieri, Bruti, E. Serventi en Sannibale.

Nederland

In Nederland werd een dameswedstrijd georganiseerd. Een jaar later volgde de eerste competitiewedstrijd voor dames tussen H.D.Z. en H.V.G.B.

Bij de mannen een vierde titel op rij voor De Jonge Kampioenen Amsterdam.

Oostenrijk

 

Vierde landstitel in Oostenrijk voor Wiener Schwimm-Club Austria.

Schotland

Wynman hernieuwde zijn bekerwinst van het jaar voordien, nu klopte het South-Side in de finale met 3-2.

Wales


Het team van Wales dat Ierland met 7-1 overklaste: R. G. Solomon (voorzitter), A. G. Oliver (Cardiff), M. A. Ferguson (Penarth), N. E. Copock (Cardiff), F. S. Moon (YMCA Cardiff), Paul Radmilovic (Cardiff), kapitein R. J. Herbert (Newport) en E. Jons (Penath)

Amerika

Verenigde Staten

Acht jaar na de vorige een tweede Amerikaanse titel voor Chicago Athletic Association.

Een partijtje waterpolo uit 1905 in Chicago. De zwarte balk op de muur is het doel.

De ploeg van New York Athletic Club, die dit keer naast de titel greep.

De Universiteiten hadden al hun eigen competitie, op de foto de zwem- en waterpoloploeg van de University of Pennsylvania.

Afrika

Zuid-Afrika

Zesde overwinning op rij van de Western Province Swimming Union in de finale van de Currie Cup, het officiële Zuidafrikaans kampioenschap.

<< 1904 - OS
>> 1906