Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1903

Europa

België


Eén jaartje na de Olympische Spelen van 1900 slaagde Brussels SC er in om voor het eerst een Engels team om de oren te slaan. Het begin van een schitterend tijdperk, want op 15 augustus 1903 kroonde de club zich in Parijs tot wereldkampioen.

De ploeg: Parker, Oscar Grégoire Jr, G. Dassonville, Albert Michant, Henri Cohen, V. Plave, Fernand Feyaerts, Oscar Grégoire Sr en Massart.

Bovendien blonken de Brusselse polospelers ook uit in zwemmen en veroverden ze wereldtitels en olympische medailles: Victor Boin (1886-1974), Oscar Grégoire Jr (1877-1947) en Félicien Courbet (1888-1967), om maar die drie te noemen.

Frankrijk

Libellule de Paris, in 1903 voor de tweede opeenvolgende keer kampioen van Frankrijk

Groot-Brittannië

Hyde Seals Swimming Club won zijn eerste ASA Club Senior Championship.

Brighton Swimming Club Champions won het Sussex Senior Water Polo Champ voor de zesde keer. 

St Helens Liverpool was de verliezende finalist van het Britse kampioenschap: Manning, Seath, Smith, Turner, McKay, Lomax. Lomax, Lawrenson, Sharrocks, Walker en Phythian.

Een waterpolowedstrijd in de Bath Club van de Londense Dover street. Met hoog bezoek bovendien, achteraan op de tekening keek koning Edward VII (1841-1910), vergezeld van koningin Alexandra (1844-1925) en prinses Victoria (1868-1935) aandachtig toe vanuit de koninklijke loge.

Nieuw gelijkspel tussen Oxford en Cambridge, en opnieuw 1-1. 

De ploeg van Smethwick, kampioen 1903 van de Midland League. In de eerste negen jaar van het bestaan van dit kampioenschap won het team viermaal de titel.

Hongarije

In Hongarije werd ook met waterpolo begonnen, in het Balatonmeer kort bij Boedapest, speelden de pioniers van Révfülöp en Balatonszepezd een eerste partij.


Magyar Úszó Egyetlet (MUE) Budapest was een andere nieuwkomer in Hongarije, later zou dit zevental nog veel van zich laten horen: József Onódy, Ödön Gráfl, Zoltán Halmay, Károly Balatoni, Géza Kiss, Kálmán Haraszti, István Jónás en Károly Romer.

Italië

Rari Nantes Roma won van Romana Nuoto de derde editie van het Italiaans kampioenschap: Alberto Mesones, Enrico Gualdi, Guido Alegiani, Vincenzo Altieri, Roberto Basilici, Alciabiade De Stefanis, Constantino Pizzingrilli.

Nederland

Tweede opeenvolgende Nederlandse titel voor De Jonge Kampioenen Amsterdam.

Oostenrijk

In Oostenrijk een vierde landstitel voor WAC Wiener Athletiksport Club.

Schotland

Na de reguliere speeltijd van de Schotse beker stond er 1-1 op het scorebord, in de verlengingen scoorde Warrender drie treffers zonder dat Whitehall hierop een antwoord had: 4-1 bij affuiten.

Amerika

Verenigde Staten

Zeven jaar na de vorige veroverde New York Athletic Club zijn zesde Amerikaanse titel door in de finale in Cleveland Chicago Naval Reserves met 10-0 om de oren te slaan. Tegen de jongens uit de 'Big Apple' was werkelijk geen kruid gewassen.

Afrika

Zuid-Afrika

Vierde overwinning op rij van de Western Province Swimming Union in de finale van de Currie Cup, het officiële Zuidafrikaans kampioenschap.

 

<< 1902