Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1902

Europa

België

In 1902 werd de Belgische Zwembond opgericht door Cercle de Natation de Bruxelles, Antwerpse Zwemclub en Brussels Swimming Club (het latere Brussels Poseidon) met nog twee andere clubs die inmiddels verdwenen zijn: Neptune de Liège en Otter Club Antwerpen, en dit op initiatief van Oscar Grégoire (1877-1947) (foto), voorzitter van Brussels S.C. en Frans Leempoels, secretaris bij C.N.B.

Duitsland

Een waterpolo ets van 1902 uit een onbekende Duitse krant.

Frankrijk


In Frankrijk won Libellule de Paris de Franse titel.

Groot-Brittannië

De ploeg van Wigan Swimming Club die in 1902 voor het eerst het ASA Club Senior Championship won.

Vijfde overwinning van Brighton Swimming Club Champions in het Sussex Senior Water Polo Champ. 


In de negende en tiende editie van de Encyclopaedia Britannica uit 1902 schreef John Arthur Jarvis (1872-1933) de bijdrage "The Art of Swimming, with notes on water polo and aids to life saving". Jarvis won in 1900 goud op de 1.000 en de 4.000m vrije slag op de Olympische Spelen van Parijs. In 1968 werd hij opgenomen in de International Swimming Hall of Fame.

Lancashire Swimming Club, winnaar van de County of Lancaster Championship. 

De klassieker tussen Oxford en Cambridge eindigde dit maal met 2-1 winst voor Oxford.

Een kaart uit de collectie 1902 van het sigarettenmerk 'Ogdens TABS C Series'. Dit keer een foto van de wedstrijd tussen Woolwich Polytechnic en Gillingham.

Een mooie gravure die verscheen in Boys Own Paper en die refereerde naar de beginjaren van het waterpolo toen de spelers nog op vaten zaten.

Hongarije

Net als het jaar voordien nodigde Magyar Úszó Egyesület (MUE) de Oostenrijkse kampioen Wiener ASC uit voor een exhibitiewedstrijd. Maar waar de Hongaren twaalf maanden voordien nog met 14-0 de boot ingingen, wonnen ze nu met 5-3.

Italië

De spelers van Rari Nantes Roma, in 1902 winnaars van het tweede Italiaans kampioenschap Palla a Nuoto: Mesones, Altieri, Pizzigrilli, Gualdi en Basilici.

Nederland

In Nederland werd het tweede nationaal kampioenschap voor het eerst door De Jonge Kampioenen Amsterdam gewonnen. De club werd opgericht in 1892 en fuseerde in 1985 met Zwemvereniging Admiraal de Ruiter, eveneens uit de hoofdstad.

Hoewel de Hollanders in het begin overal zwaar op hun donder kregen was een Nederlandse journalist een klein beetje chauvinistisch toen hij in 1902 voor zijn krant 'de Nederlandsche Sport' een in Antwerpen gespeeld internationaal tornooi versloeg. Een bloemlezing uit het probeersel van deze 'kenner':

"…..Wij hadden met het oog op het vertrek van onzen trein, slechts tijd een gedeelte eener partij te zien tusschen Antwerpen en de Tritons Lillois….
... Wat wij zagen was inderdaad allerbedroevendst (of allerkoddigst, zooals men wil); ten minste op waterpolo, zooals dat volgens Engelsche of Hollandsche regelen gespeeld behoort te worden, leek het al zeer weinig…..
….De scheidsrechter wierp den bal in het water, sprak daarbij een plechtig "go" uit (waarom dit Engelsche woordje bij een partij tusschen Franschen en Belgen het sein moest wezen, snap ik niet. Ik kan toch niet aannemen, dat de scheidsrechter een Engelschman was, bij zijn blijkbaar totaal gemis aan kennis van de spelregels), en bemoeide zich verder absoluut met niets, totdat de bal door het doel van een der partijen gegaan was, waarna de scheidsrechter kranig met een schel klingelde…..
….Speet het mij aanvankelijk, dat de te late inschrijving voor dit nummer van de Haarlemsche waterpoloclub H.V.G.B. geweigerd was, na hetgeen ik gezien heb, betreur ik het voor de Haarlemsche spelers geenszins, dat zij niet hebben meegedongen. Aan dergelijk geknoei moet geen Hollandsch zevental, dat aan onze spelregels gewend is, meedoen….
…...Hoewel ik overtuigd ben, dat het spel onzer Hollandsche spelers - waar het waterpolo nog in zijn jeugd is - oneindig ver achter staat bij dat der beste Engelsche clubs en dus nog lang niet als model spel kan dienen, zou het toch misschien wenschelijk zijn, dat een volgende maal twee Hollandsche zeventallen buiten het wedstrijdnummer om eens toestemming vroegen tegen elkaar een vriendschappelijke partij waterpolo te spelen. De Antwerpsche en de Rijselsche heeren konden dan eens zien, hoe wij hier waterpolo opvatten en welk onderscheid er bestaat tusschen eene aan behoorlijke reglementen onderworpen partij polo en het geknoei dat Zondag onze lachlust opwekte."
 

Oostenrijk

WAC Wiener Athletiksport Club won voor de derde keer het Oostenrijks kampioenschap.

Schotland

De Schotse beker werd door Pollokshields Baths gewonnen, dat in de finale Warrender met 3-1 versloeg.

Amerika

Verenigde Staten

Qua toeschouwers was waterpolo één van de populairste sporten in Amerika. Er werd gespeeld in locaties als Madison Square Garden en Boston's Mechanics Hall, waar veertienduizend toeschouwers de nationale titelstrijd volgden. De wedstrijden waren altijd omkaderd met zwemwedstrijden, eendenjacht, schieten, om ter verst duiken, duiken, hindernis zwemmen en om ter vlugst door een hoepel zwemmen.

De Knickerbocker Athletic Club hield het waterpolo voor bekeken toen speler-coach Harry Reeder er de brui aan gaf, de beste spelers gingen over naar concurrent New York Athletic Club, waarmee een ontzettend sterk team gevormd werd. 

New York Athletic Club, Amerikaans kampioen van 1902 tot 1907.

L. de B. Handley (1874-1956) was niet alleen één van de betere spelers, maar tevens kapitein en coach. Het eerste jaar won het team alle wedstrijden op rij. Tijdens het seizoen 1903-04, won NYAC de zeven belangrijkste wedstrijden met een doelpuntensaldo van 35-0.


In een memorabele wedstrijd versloeg NYAC in New York de ploeg van Columbia University All-Stars met 3-0 in één van de snelste en meest interessante wedstrijden ooit gespeeld in die tijd. De drie voorspelers Goodwin, Handley en Hesser gaven een schitterende vertoning van scoren via trucks. Handley maakte de eerste goal met zijn gekende en bejubelde 'salmon leap' die hij met Goodwin tegen praktisch iedere ploeg van het land succesvol afwerkte. Daarna tekende Hesser voor een 'kris kras duikboot doelpunt' en Goodwin scoorde de laatste goal met één van zijn fameuze 'hordelopen'. De verdedigers Steen, Bratton, Van Cleaf en Ruddy sloten hun doel zo stevig af dat de All-Stars geen gelegenheid kregen om er kort bij te komen, laat staan te scoren.

Datzelfde jaar won Handley, bij de omlijstende zwemwedstrijden, een 100-yard handicap race in 1:09:2/5, waarmee hij Olympisch kampioen Charles M. Daniels (1885-1973) versloeg. Een hoogst eigenaardige wedstrijd overigens, die handicaprace. De traagste zwemmers startten eerst en de starter wandelde vervolgens naar iedere overblijvende, maar snellere zwemmer waarbij hij de tijd riep van de voortbewegende chrono. De handicap werd dus uitgedrukt in seconden, of vijfden van een seconden.

Een artikel uit de New York Times van 7 december 1902:

FAIR GUESTS OF N.Y.A.C.
Club Provides Music and Water Polo for Its Ladies' Day.
Every room in the New York Athletic Club, from the natatorium in the basement to the restaurant on the top floor, was given over to the ladies yesterday. The fair visitors utilized their advantage to the utmost and took such complete possession that it was with difficulty the members could crowd their way into any of their old accustomed places.

vrij vertaald:

SCHONE GASTEN VAN N.Y.A.C.
Club biedt muziek en waterpolo voor zijn damesdag.
Iedere ruimte in de New York Athletic Club, van het zwembad in de kelder tot het restaurant op de bovenste verdieping was gisteren
voorbehouden aan de dames. De schone bezoeksters benutten hun voordeel tot het uiterste en namen het zodanig volledig in bezit, dat de leden het moeilijk hadden om door die menigte hun weg te vinden naar hun oude gewende plaatsen.

Het artikel gaf een verslag van de 'Ladies Days' van de New York Athletic Club, die reeds voor de vijftigste keer georganiseerd werd. Al mochten de dames geen lid worden, toch werden ze regelmatig uitgenodigd op een 'open deur' dag van de club, waarbij op geen cent gekeken werd. Zesduizend aanwezigen, vier orkesten, optredens van komieken en als hoogtepunt een waterpolowedstrijd tussen de thuisploeg en Columbia University.

In het eerste time van acht minuten scoorde NYAC vier doelpunten via Leo Budd Goodwin (1883-1957), terwijl de gasten zelfs niet voor het vijandig doel konden komen. Een vrij vertaald extract uit het artikel:

"Goodwin blonk vooral uit door zijn slimme trukjes en eendenduiken om aan zijn tegenstrevers te ontsnappen terwijl hij de bal had, en sommige van zijn capriolen waren aanleiding voor schaterlachen."

Het artikel gaat verder met een verslag van de tweede helft, waarin C.G. Abbott, de kapitein van Columbia, met behulp van zijn ploegmaats J.W. Spencer en A.R. Camp, erin slaagde om door de lokale defensie te breken, waarop een hels gevecht volgde, waarbij de aanvaller tweemaal de boordtegels raakte met de bal, maar het doel telkens van centimeters miste.

"but the goal keepers J. Steen and G.L. Johnstone fought off the invaders and the ball was finally thrown out into the tank."

De thuisploeg won de partij tenslotte met 8-0, waarvan Goodwin er zeven voor zijn rekening nam.

Ondanks het reuze succes van de wedstrijden in binnenbad, werden ook nog steeds partijen betwist in open water. Hier een foto van een wedstrijd gespeeld in Larchmont, New York in 1902.

En ook in Amerika kwam het vrouwenpolo tot leven.

Een ander krantenartikel:

WATER POLO GAME
Team Scores on Knickerbocker Athletic Club—Good Work by Abbott.

The 'Varsity Water Polo Team was defeated by the Knickerbocker Athletic Club team yesterday afternoon, by a score of 4 to 3. The game was played at the Knickerbocker Athletic Club, and was by far the best game played by the team this season. It was expected that the team would be beaten, but the men surprised their opponents by their excellent work. It is the first time in years that the Knickerbocker team has been scored on, and the 'Varsity's three goals to their opponents' four is much to their credit. In the first half three substitutes were played on the 'Varsity team, and the half ended with a score of 3 to lin favor of their opponents. In the second half the regular 'Varsity outplayed the K. A. C., by a score of 2 to 1, making a totai of 3 to 4 in favor of the Athletic Club. The excellent showing of the team was due to the effective coaching of Mr. Holroyd. Abbott's work for the team was a feature of the game. He scored all three goals. The line-up was as follows: K. A. C. Position. Columbia. W. Van Cleaf. Center. J. W. Spencer Le de B. Handley R. For. C. Abbott B. Goodwin Left For. H. S. Riederer J. B. Shoenfeld A. A. Ruddy Half Back A. A. Zucker W. Reuss Right Goal F. H. Von Saal G. Steen F, H. Duden. L. Quigg Left goal L. G. Henes L. B. Alexander

Vrij vertaald:

WATERPOLOWEDSTRIJD

Team scoort bij Knickerbocker Athletic Club - Goed werk van Abbott.

Het Varsity Waterpolo Team werd gisterenmiddag door het team van de Knickerbocker Athletic Club team met een score van 4-3 verslagen. De wedstrijd werd bij de Knickerbocker Athletic Club gespeeld en was veruit de beste door het team gespeelde wedstrijd dit seizoen. Het was verwacht dat het team verslagen zou worden, maar de mannen verrasten hun tegenstanders met hun uitstekende werk. Het is de eerste keer in jaren dat tegen het Knickerbocker team gescoord werd en de drie doelpunten van Varsity tegen de vier van hun tegenstanders is veel voor hun krediet. In de eerste helft werden drie vervangingen gespeeld op het Varsity team, en de helft eindigde met een score van 3-0 in het voordeel van hun tegenstanders. In de tweede helft overspeelde het reguliere Varsity de KAC met een score van 2-1, wat een totaal maakte van 3-4 in het voordeel van de Athletic Club. De uitstekende vertoning van het team was te wijten aan de doeltreffende coaching van de heer Holroyd. Het werk van Abbott werk voor het team was een onderdeel van het spel. Hij scoorde alle drie de doelpunten. De opstelling was als volgt: K. A. C. W. Van Cleaf, J. W. Spencer, L. de B. Handley, C. Abbott B., Goodwin, H.S. Riederer, J.B. Shoenfeld, A..A. Ruddy, A.A. Zucker, W. Reuss, F.H. Von Saal, G. Steen, F.H. Duden. L. Quigg, L. G. Henes. L. B. Alexander

Afrika

Zuid-Afrika

Derde opeenvolgende overwinning van de Western Province Swimming Union in de finale van de Currie Cup, het officiële Zuidafrikaans kampioenschap.

Een prachtig schilderij verschenen in het Britse tijdschrift The Graphic van 14 juni 1902. Het toont een spelfase van een wedstrijd in de Zuid-Afrikaanse rivier Mooi.

Australië

Nieuw-Zeeland


De pioniers van de Nieuw-Zeelandse Dunedin Amateur Swimming Club.


 

<< 1901
>> 1903