Chronologische geschiedenis waterpolo

1896

Europa

Waterpolo won wereldwijd ontzettend aan populariteit, de ploegen schoten als paddenstoelen uit de grond en de pers besteedde meer en meer aandacht aan de sport. Ook heel wat foto’s van ploegen doken op, met in vele gevallen zelfs de namen van spelers en begeleiders.

Frankrijk

Pupille de Neptune de Lille kroonde zich in 1896 tot allereerste kampioen van Frankrijk, de drie daaropvolgende jaren werd geen kampioenschap betwist. 


In Frankrijk werd het door Georges de Saint-Clair (1845-1910) geschreven boek 'La Natation' uitgegeven door 'Librairie de la Société des gens de lettres', waarin getoond werd hoe een waterpolospeler in drie voet water stond. Er kwam kritiek van ene Thomas die aanhaalde dat men in de zeeën van Frankrijk geen waterpolo kon spelen.

Groot-Brittannië

Derde ASA Club Senior Championship op rij voor Osborne SC.


Tijdens een internationaal gala in Londen presenteerde Ravensbourne Swimming Club het 'Perpetual Challenge Shield', dat vanaf dan ieder jaar aan de nationaal kampioen zou uitgereikt worden. Deze oudste bestaande waterpolotrofee ter wereld, werd voor het eerst door Osborne Swimming Club uit Manchester gewonnen.

Derde overwinning voor Brighton Swimming Club Champions in het Sussex Senior Water Polo Champ. 

Waterpolo was in Groot-Brittannië zo populair geworden dat het blad 'Sportsman' er evenveel ruimte voor uittrok in zijn rubrieken als voor het zwemmen.

'Water-polo and how to play it' van F.G. Bretton en J.S. Gowland was het eerste boek dat volledig aan waterpolo gewijd was.

Een ets uit 1896 met een waterpoloscene in de Magpie Swimming Club van Londen.


Een andere ets uit datzelfde jaar van een waterpolowedstrijd tussen Engeland en Schotland in de Westminster Baths van Londen, met als onderschrift:

"J.A. Jarvis scoort het eerste doelpunt voor Engeland. De Schotse doelman heeft een nuttig hoofd voor polo."

Een gravure van een polowedstrijd in de London Swimming Club, in 1896 getekend door de bekende Schotse kunstenaar William Small (1843-1929) en verschenen in 'The Graphic' van augustus 1897.

Oxford versloeg Cambridge met dezelfde cijfers als het jaar voordien: 3-1.

De nationale ploeg van Ierland anno 1896.

Het team: R. R. Faussett (Dublin), J. Cotter (Belfast), J. Carmichael (Belfast), G. Miller (Dublin), O. Conway,  R. A. Andrews (Dublin) en J. Smyth (Belfast).

Het waterpolo team van Engelse Bury, een stadje in Great Manchester.

Het team van het Engelse Hove Swimming Club Water Polo, juniorenkampioen van Sussex.

De kampioenen: H. C. Upton, F. M. Cox, T. Hockley, T. Nailard, H. Tebbs, W. K. Stuart, W. Welfare, V. Dunn, S. Cook, R. Clark, W. Marsh en J. Taylor.

Hongarije

Waterpolo kreeg in Hongarije de eerste aandacht toen een zevental van Polytechnic of London in Wenen een vriendschappelijke wedstrijd speelde tegen Cercle de Natation Bruxelles. Hongarije maakte op dat ogenblik nog deel uit van het Oostenrijks-Habsburgse keizerrijk.

Oostenrijk


Het dagblad 'Illustrierte Wiener Extrablatt' publiceerde op 14 maart 1896 het met een prachtige tekening versierd verslag van de allereerste waterpolowedstrijd in Oostenrijk, gespeeld in het Weense Dianabad.

Amerika

Canada

In Canada begonnen enthousiaste leden van Canadian boating and swimming clubs het waterpolo te populariseren.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten haalde New York Athletic Club zijn vijfde opeenvolgende kampioenstitel.


Louis de Breda Handley (1874-1956) wordt in de Verenigde Staten als één van de pioniers van het waterpolo beschouwd. In 1896 emigreerde hij van Rome naar New York, waar hij eerst aansloot bij de Knickerbocker Atheltic Club, maar nadien koos voor eeuwig rivaal New York Athletic Club. 

Een artikel uit de 'The San Francisco Call' van 20 juli 1896:

"In de Lurline Baths van Larkin street kwam er geen einde aan de opwinding en de lol. Elke vrijdag is er in het water een wedstrijd 'Polo-Football', gevolgd door een gevarieerde exhibitie van hoogstaand en elegant duiken en zwemmen. Het poloteam bestaat uit kapitein J.A. Geddes, voorspeler, Ed Stolle, voorspeler; W.C.Pomin, pivot; E.Schang linkerback, M.de Lyon, rechtsback en R.B. Stolle keeper......"

Australië

Australië

Ook 'down-under' won waterpolo aan populariteit, op de foto de eerste ploeg van het Australische Newcastle Federal Swimming Club.

 

<< 1895
>> 1897