Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1893

Europa

Frankrijk

In Frankrijk werd Libelulle de Paris opgericht, de eerste officiële waterpoloploeg van het land.

Groot-Brittannië

Het ASA Club Senior Championship verwisselde opnieuw van eigenaar, nu ging Cygnus met de eer lopen. Maar opnieuw bleef het slechts bij een titel.

Waterpolo werd vermeld in 'Swimming', het boek van William Henry (1859-1928) (foto) en Archibald Sinclair (1866-1922) dat in 1893 werd uitgegeven door Longman’s Green and Co, London. Op pagina 258 besteedden zij een volledig hoofdstuk aan de sport. Henry won in 1900 met de Osborne Swimming Club goud in de waterpolocompetitie op de Olympische Spelen van Parijs.

Tekeningen uit het boek van Sinclair en Henry toonden duidelijk aan dat men het meende. Er werden verschillende waterpolotechnieken getoond: the pass back, the shoulder throw, the breast-stroke pass, the over arm pass en the back throw.

Deze ets van S.T. Dadd werd in 1893 eveneens gepubliceerd in de eerste boeken van Archibald Sinclair en William Henry. Wat een verschil met de catch-partijen van enkele jaren voordien.

S.T. Dadd ontwierp ook de eerste polocaps en had dus een zeer grote invloed op de evolutie naar modern waterpolo.

Voor het eerst klopte Cambridge de rivalen uit Oxford, spijtig genoeg is de einduitslag nooit bekend geworden.

Nederland

In Gouda werd de eerste Nederlandse waterpolowedstrijd gespeeld, het lokale team won met 4-0 van DJK Amsterdam. Het bleven wedstrijden in los verband.

Amerika

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten een tweede titel op rij voor New York Athletic Club.

Nadat hij Sydenham Swimming Club naar de eerste twee Britse titels had geleid, werd de Engelsman John Robinson in 1893 door de Chicago Athletic Association als zweminitiator en waterpolotrainer aangeworven. Met succes, want in 1895 speelde hij al de finale van het Amerikaans kampioenschap tegen New York, die weliswaar verloren werd. Maar in 1897 was het bingo, de eerste titel voor Chicago was binnen.

<< 1892
>> 1894