Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1891

Europa

Waterpolo won in heel wat Europese landen enorm aan populariteit en er werden heel regelmatig vriendschappelijke (nou ja) wedstrijden gespeeld tussen Engelse en continentale clubs. Ook in Egypte, India en Australië werden de eerste partijen betwist volgens de Britse regels.

Groot-Brittannië

Na een jaartje onderbreking veroverde Burton Amateur Club zijn derde maar meteen ook laatste ASA Club Senior Championship.

De Universiteiten begonnen ook met waterpolo. Op 16 oktober 1891 werd in de Old Crown Baths door Nautilus Club een eerste wedstrijd georganiseerd tussen Oxford en Cambridge. Er zijn geen definitieve gegevens bekend, maar waarschijnlijk was dit het eerste universitaire treffen ooit. De Cambridge Review noteerde:

"De Inter-Varsity waterpolo wedstrijd, de eerste in zijn soort, is volgende vrijdag om 19h20 vastgelegd in het Crown Baden, Kennington Oval. Vanwege het gebrek aan een overdekt zwembad in Cambridge, kan waterpolo enkel bij de loodsen worden gespeeld, en aan het einde van een slecht seizoen gezien de aanwezige mannen per definitie lang niet gespeeld hebben. Ons team zal het verlies van Muttlebury aanvoelen, die niet in staat is om te spelen, en onze tegenstanders hebben een sterk team."

De wedstrijd werd georganiseerd door A. Masterman, voorzitter van Cambridge University Swimming Club en dominee E. Finch Smith.

De teams:

Oxford University: doelman W. Hayter, de backs Lord Ampthill en W. Fletcher, halfback R. Rowe en de aanvallers A. Langdon, A. Grant en E. Finch Smith.

Cambridge University: doelman G. Picton, de backs A. Masterman en A. Jackson, halfback G. Franklyn en de aanvallers G. Elin, J. Gast en E. Newton.

Oxford won met 4-1 en in die ploeg speelde Lord Ampthill (1869-1935), die later Waarnemend Onderkoning van India werd.

Vanaf 1984 doken ook de vrouwen van beide Universiteiten het water in om een partijtje af te werken.

Gravure uit de Cambridge Revue, die een spelfase toont tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge, in 15 oktober 1891 betwist in de Crown Baths, Kennington Oval. De ontmoeting werd meestal in Londen gespeeld, omdat er in Cambridge geen overdekt zwembad was. Heel wat ploegen haakten af voor een ontmoeting met Cambridge omdat die ploeg in open en zeer koud water speelde. De eerste partij van enkele maanden voordien tussen beide universiteiten gaat de annalen in, want de start van de historische roeiwedstrijd moest uitgesteld worden omdat de waterpolowedstrijd door een gelijke stand, een extra time nodig had. Oxford klopte Cambridge met 4-2.

Schotland

In Schotland werd voor het eerst om de beker gekampt, Warrender haalde het in de finale van Bon-Accord.

Amerika

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten won Sydenham Swimming Club zijn tweede titel op rij.

Bewijs van het brutale van het oorspronkelijke Amerikaanse waterpolo is de mooie ets hierboven van Thure de Thulstrup (1848-1930), getiteld 'Water Polo at the Manhattan Athletic Club' die op 25 februari 1891 gepubliceerd werd in het magazine Harper's Weekly, New York.

'American style' water polo was waarschijnlijk het ruwste spel ooit gespeeld. Niet  allen was 'vasthouden, onderhouden en tegenstribbelen' legaal, maar ook de 'jiu-jitsu houdgrepen,' 'achterwaartse wurggrepen' en de zogenoemde 'Joe Zaki beenschaargreep' werden algemeen aanvaard. Kortom de voornaamste attractie voor de toeschouwers was geweld en herrie schoppen.

 

Als we de ets even uitvergroten zien we hoe drie spelers sleuren en trekken aan de tegenstrever in het bezit van de bal en hoe ook een vierde zich klaarmaakt om tussen te komen.

1891


In 1891 verscheen het boek Water Polo, geschreven door Caspar William Whitney (1864–1929), over het spel in de Verenigde Staten en Engeland, met verschillen in de regels, bespreking van training met foto's. Caspar W. Whitney was een Amerikaanse schrijver, uitgever, ontdekkingsreiziger, buitenmens en oorlogscorrespondent. Hij startte in 1889 het concept van de All-American team in college football, toen hij voor Harper's Magazine werkte.

 


<< 1890
>> 1892