Rijke waterpoloclubs

Cercle des Nageurs de Marseille

Le Cercle des nageurs de Marseille werd in 1921 opgericht door Fernand David, een zwemmer die als toeschouwer aanwezig was geweest op de Olympische Spelen van Antwerpen en daar zo gebeten werd door het waterpolovirus dat hij in Marseille een zevental startte. Het team won trouwens meteen het eerste ‘Litorale’ kampioenschap, het kampioenschap van de Middellandse Zee, al staat nergens vermeld hoeveel ploegen daaraan deelnamen. In die beginjaren werd in open zee getraind.

Met succes, want Salvator Pelegry (1898-?) verdiende in 1924 een Olympisch selectie, zijn zuster Bibienne (1899-?) in 1924 en 1928. Bibienne Pelegry was overigens de moeder van Jean Boiteux (1933-2010), die als eerste Franse zwemmer goud haalde tijdens de Spelen van Helsinki in 1952.

 

In 1932 werd een openluchtbad aangelegd gevuld met zeewater, maar tijdens Wereldoorlog II werd driekwart van de installaties door bombardementen vernield. Eind jaren ’40 en begin jaren ‘50 werd alles heropgebouwd.


 
De club beschikt thans over een schitterend complex, bestaande uit een open en een overdekt 25m bad plus een overdekt olympisch bassin. Het is gelegen aan ‘la Plage des Catalans’ en werd ontworpen door de Spaanse architect Bernat Picornell, die ook de zwemcomplexen van  Barcelona en Casablanca tekende.
Het complex is 364 op 365 dagen open van 7 uur ‘s morgens tot 8 uur ’s avonds, enkel op Kerstdag sluit men. Buiten de drie genoemde zwembaden is er ook een fitnessruimte, een sauna, een privé strand, een restaurant, twee vergaderzalen met panoramisch zicht op zee, een Speedo boetiek en een voor de leden voorbehouden binnen- en buitenparking.
Er is zowel een zwem- als een waterpoloschool. Vanaf de start werd er aan zwemmen, waterpolo, duiken en redden gedaan, maar die twee laatste disciplines verdwenen in de loop der jaren.

Het waterpoloteam werd pas in 1965 voor het eerst kampioen van Frankrijk, maar schreef inmiddels 33 titels op zijn palmares en 7 nationale bekers. Bovendien nam het zevental deel aan 39 Europese clubkampioenschappen.

Eén van de bekendste leden was Alex Jany (1929-2001), die 26 Franse en 4 Europese zwemtitels won, 7 wereldrecords zwom en 15 Europese besttijden. Alain Mosconi (1949-) is een ander product van CNM, goed voor 55 Franse titels, 3 wereldrecords en vijf Europese. Hij was de eerste Fransman die onder 2 minuten dook in de 200m vrij.

De club sloot in 2004 samenwerkingsakkoorden met ‘le collège Gaston Defferre’, ‘le lycée des Remparts’ en ‘le collège lycée de Saint Joseph les Maristes’, wat tot nog toe 25 zwemmers en polospelers opleverde.

In het kader van haar 90-jarig bestaan in 2011 organiseerde de club van 6 tot 10 september één van de voorronden van de Europabeker voor landskampioenen, met deelname van het Turkse Galatasaray Istanbul, het Kroatische Mladost Zagreb, het Nederlandse Schuurman, het Servische Crvena Belgrade, het Russische Dinamo SHSVM Moscow, het Roemeense CSM DiGi Oradea en het lokale zevental.
>> Chicago Athletic Association