Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1965

Universiade


Op de Universiade verdedigde Hongarije zijn titel met succes, de Sovjet Unie strandde opnieuw op de tweede plaats en Roemenië pakte brons.

De Hongaarse winnaars: Pócsik Dénes, Felkai László, Tóth Gyula, Konrád Sándor, Rusorán Péter, Szölgyémi Ferenc, Kökény József, Katona András, Gábor Szathmáry en Feri Konrád.

Europabeker

De tweede EuropaCup werd door het Italiaanse Pro Recco gewonnen. Partizan Belgrado, winnaar van het jaar voordien pakte zilver en Dynamo Magdeburg net als het jaar voordien brons. Tijdens de finales in Milaan werd met een eigenaardige 1-0 gewonnen van Partizan Belgrado, met 5-4 van Dinamo Magdeburg en met 5-4 van C.S.K. Moscow.

De winnaars: Mario Cevasco, Giraldi, Guidotti, Franco Lavoratori, Maraschi, Enrico Marchisio, Merello, Mittini, Eraldo Pizzo, Giancarlo Guerrini en Pizorno.

Europa

België

In de tweede helft van de Golden Sixties werd de Belgische polocompetitie beheerst door Cercle de Natation de Bruxelles (CNB) en de Gentse Zwemvereniging (GZV). De Brusselaars waren bijzonder sterk, niet omwille van eigen kweek, wel omdat ze heel wat toppers binnenhaalden. In 1965 versterkten de van AZC overgekomen goallie Bruno Deheselle (1941-) de rangen, Jacques Gaufrier (1942-2012) weggeplukt bij Ghent SC, Jacques Ceuppens, Jean-Marie Velu de briljante Leon Pickers (1937-1967) van Nage St. Gilles (NSG). In 1967 verongelukte Pickers echter jammerlijk. De titel kon de Brusselaars in 1965 dan ook niet ontglippen en ze wonnen voor de vierentwingste keer de landstitel. In 1966 nam Gentse ZV de fakkel even over, maar 1967 en 1969 waren opnieuw voor CNB. Eveneens in Brussel werd Brussels Poseidon (RBP) boven het doopvont gehouden, een fusie van Royal Brussels Swimming Club, les Marsouins en le Cercle de Natation Poseidon. Poseidon kende een enorm succes, zo maar eventjes 1300 leden, mede te danken aan haar eerste overdekte zwembad in de Belgische hoofdstad.

Bulgarije

CSKA Sofia (de waterpoloclub van het leger) werd kampioen van Bulgarije.

De kampioenen: I. Kovachev, I. Ikonopisov, B. Naumov, R. Marinov, N. Exerov, V. Popov, A. Constantinov. B. Constantinov, N. Popov, T. Tomov, N. Kamenski en L. Runtov.

DDR

In Oost-Duitsland negende kampioenenbal voor SG Dynamo Magdeburg.

De beker werd door SC Dynamo Berlin gewonnen.

Denemarken

De zesde Deense titel voor GSF Hermes København.

Duitsland

Amateur Schwimm Club Duisburg haalde zijn derde titel in Duitsland.

De kampioenen: Friedel Osselmann, Ewald Brauer, Berbd Noack, Hermann Haverkamp, Heinz Buchholz, Elmar Harzheim, Peter Heise, Claus Ginzel, Wolfgang Voben, Werner Voben, Jurgen Honig, Wolf-Rudiger Schulz, Werner Brehm en Gunter Otto.

Finland

De Finse competitie werd voor de drieëndertigste keer door Helsingfors Simsällskap gewonnen.

Frankrijk

Cercle des Nageurs de Marseille, voor het eerst, maar zeker niet de laatste keer kampioen van Frankrijk.

De kampioenen: Jean Luc Vanacker, Daniel Grimaldi, Alex Jany, Jean Pierre Moine, Jacques Leenknecht, Bertrand Laville, Henri Vidil, Victor Debard, Daniel Bontemps, Jean Yves Moine, Jean Claude Baverel en Christian Giordanella

Griekenland

In Griekenland dertiende kampioenenbal voor Ethnicos Piraeus.

De kampioenen: Yiannis Thymaras, Nikos Tsangas, Petros Chatzikyriakakis, Laszo Sarosi, Andreas Garyfalos, Manolis Patlakas, Sotiris Tzafolias, Dimitris Kougevetopoulos en Koulis Iosifidis.

Groot-Brittannië

Eerste landstitel voor Birkenhead Water Polo Team.

Dertien jaar na de vorige won Penguins SC London het ASA Club Senior Championship voor de zevende keer.

De winnaars: John Lake, Terry King, Pete Richardson, Bobby Wollaston, Brian Randall, Lew Bloomfield, Terry Bushell, Gerry Jarret, Bernard Castle, George Pepper, Dave Littlechild, Mike Rogers, Bill Waite, Ron Turner, John Martin-Dye en Les Baldwin.

Hongarije

Ferencvaros Torna Club (FTC) Budapest eigende zich de zeventiende titel toe in Hongarije en even later ook zijn achtste beker. De titel werd gewonnen dank zij twaalf overwinningen en zes gelijke spelen.

De kampioenen: Ambrus Miklós, Gyarmati Dezso, Felkai László, Bolvári Antal, Kiss Egon, Laukó Vilmos, Kárpáti György, Szívós István, Steinmetz János, Kásás Zoltán, Gerber Gyula en Kövecses Zoltán.

Net als het jaar voordien scoorde Ferencvaros in de bekercompetitie twee puntjes meer dan Budapesti Honvéd Sport Egyesület.

In Boedapest won Hongarije de Trofeo Italia.

De winnaars: Pócsik Dénes, Konrád Ferenc, Mayer Mihály, Dömötör Zoltán, Kárpáti György, Felkai lászló, Kanizsa Tivadar, Ambrus Miklós, Konrád János, András Bodnár en Rusorán Péter.

Postzegels uitgegeven door de Hongaarse post als erkenning voor de gouden medaille die de nationale ploeg het jaar voordien won op de Olympische Spelen van Tokio.

Ierland

Negentiende bekerwinst voor Clonard Waterpolo Club in Ierland.

Italië

Zesde nationale titel voor Pro Recco in Italië. In een competitie met acht ploegen won het dertien van de veertien wedstrijden, enkel Camogli kon hen in eigen bad met 2-2 een puntje ontfutselen. Doelsaldo van 79-24.

De kampioenen: Lavoratori, E. Pizzo, Merello, Cevasco, Maraschi, Guerrini, Marchisio, Guidotti, P. Pizzo, Ghibellini, Mittini en Giraldi.

Joegoslavië

In Joegoslavië stond er geen maat op de supprematie van VK Partizan Belgrade, de derde titel op rij al.

De kampioenen: Muskatirovic, Cukvas, Perisic, Manic, Tedeski, Jankovic, Sandic, Zivkovic, Glidzic, Colovic en Novaskovic.

Kazakhstan

In 1965 won het nationaal team van Kazakhstan in Alma-Ata de Spelen van de Centraal Aziatische Republieken en het eindigde als tweede op de Spelen van de Sovjet Unie. In Alma-Ata.

Litouwen

Vilniaus „Delfinas“ verlengde zowel de eerste titel als de eerste bekerwinst van het jaar voordien.

Malta


Balluta kroonde zich voor de vierde keer tot kampioen in Malta.

Nederland

De vrouwen van HZC De Robben brachten hun totaal aan Nederlandse titels op negentien.

Voor Amersfoortse Zwem en Polo Club een vierde titel bij de mannen.

Oostenrijk

Schwimm-Union Wien won voor de achttiende keer de Oostenrijkse titel.

De voormalige Hongaarse waterpolospeler Miklós Sárkány (1908-1998) publiceerde het boek 'Wasserball spielend lernen'. Sárkány nam met de Hongaarse ploeg succesvol deel aan de Olympische Spelen van 1932 en 1936 en veroverde telkens het goud. De Duitse ploeg Würzburger SV 05 haalde hem binnen haar rangen en later verhuisde hij naar Wenen waar hij op 90-jarige leeftijd overleed.. 

Polen


Elfde landstitel voor WKS Legia Warsaw.

Roemenië

Negende opeenvolgende titel voor Dinamo Bucuresti.

Schotland

In de Schotse bekercompetitie kwam Portobello het venster aan de neus steken, in de finale versloeg het Galashiels met 6-5. Een eerste bekerwinst maar er zouden er nog ontelbare volgen.

Sovjet Unie

Zesde kroontje voor CSKA Moskou in de Sovjet Unie.

Spanje

Club Natación Barcelona voor de eenenveertigste keer op rij kampioen van Spanje.

De kampioenen: Rodes, Vall, Codera, Bestit, Casas, Mas, Asencio, Borrell, Marti, Moner en Morata.

Tsjecho-Slowakije

De zomertitel werd door de nobele onbekende Slovan Piestany gewonnen, de enige keer overigens dat het zevental zich in de kijker speelde.

Eerste wintertitel voor ŠKP Košice in Tsjecho-Slowakije.

Zwitserland

Geen titelstrijd bij de Helveten.

Amerika

Brazilië

Botafogo uit Rio de Janeiro won het kampioenschap voor de vierde keer.

Het nationaal zevental van Brazilië won het Zuidamerikaans kampioenschap.

De kampioenen: Hilton de Almeida, Ney Nogueira, Ivo Carotini, Polé, Szabo, Pedrinho, Oswaldo, João Gonçalves, Liminha, Luis Daniel, Marvio Kelly, en Arnaldo Marsli.

Chili

De Chileense titel ging voor de vijfde keer naar Antofagasta.

Verenigde Staten

Nog maar eens een andere naam als winnaar van het Amerikaans kampioenschap, dit keer ging Foothill Aquatic Club uit Arizona met de hoogste eer lopen.

Bij de vrouwen ging Northern Virginia Aquatic Club voor het eerst met de titel lopen.


De Amerikaan Chuck Hines (1933-2015) startte een meisjesploeg in Des Monies, Iowa en in 1965 werd hij tot voorzitter benoemd  van het pas gevormde AAU National Women's Water Polo Committee, een functie die hij tien jaar zou volhouden. Hij registreerde meteen het Nationaal Kampioenschap voor vrouwen, startte een nationale damesploeg en nationale juniorenkampioenschappen voor meisjes. In totaal was hij meer dan veerrtig jaar actief in het waterpolowereldje. Zelf begon hij pas op 25-jarige leeftijd waterpolo te spelen. Als coach haalde hij tien Amerikaanse titels binnen, vooral in de juniorencompetitie.

Zijn meisjesploeg Asheville YMCA vertegenwoordigde de Oostkust in 1977 op het eerste WK voor vrouwen.

Azië

Turkije

Adana Demirsport, kampioen van Turkije in 1965.

Afrika

Tunesië

Nieuwe naam op de Tunesische tabellen, Avenir sportif de La Marsa won zijn eerste titel. 

Zuid Afrika

Tweeëntwintigste overwinning van het Transvaal Waterpolo Team in de Currie Cup.

<< 1964 - OS
>> 1966