Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1963

Pan Amerikaanse Spelen

De competitie werd opnieuw herschikt, iedere ploeg moest nu twee keer tegen elkaar spelen. Goud voor thuisland Brazilië op de vierde editie van de Pan Amerikaanse Spelen in Sao Paulo. De Verenigde Staten eindigden tweede, Argentinië derde. De Brazilianen versloegen Mexico met 7-1 en 10-2, Canada met 8-1 en 7-2, Argentinië met 8-0 en 5-4 en de Verenigde Staten met 6-4. De laatste partij tegen de Yankees eindigde op een 3-3 gelijkspel.

De gouden Brazilianen: Adhemar Grijó Filho, Aladar Szabo, Flávio Ribeiro Ratto, Ivo Carotini, João Gonçalves Filho, Luiz Carlos A. Valim, Luiz Daniel, Luiz Euardo P. Lima, Marvio Kelly dos Santos en Paulo Carotini.

Universiade

De Universiade werd dit keer door Hongarije gewonnen, voor de Sovjet Unie en Brazilië.

Mediterane Spelen

De vierde editie van het waterpolotornooi op de Mediterane Spelen werden in Napels betwist, gastland Italië was de sterkste en finishte voor Joegoslavië en Frankrijk.

Europa

België


In 1963 heroverde Gentse ZV zijn zesde Belgische titel en deed dat één jaartje later nog eens over. De ploeg onder leiding van coach Frans Van Wettere.

De kampioenen: Walter Geirnaert, Roger De Wilde, Jo Van den Steen, Hugo Rasschaert, Frank d'Oosterlinck, Romain De Sloover, Marc Lagaert, Herman Verbauwen en Jacques Rombaut.

DDR

In Oost-Duitsland haalde Dynamo Magdeburg zijn zevende nationale titel.

De kampioenen: Cuno, Ballerstedt, Vohs, Bezold, Strobach, Fehn, Trainer Bastel, Wenzel, Fritsche, Kluge, Kollmey en Umlauft.

Denemarken


Zilveren jubileum voor SK Triton Ballerup København in Denemarken, de vijfentwintigste titel al.

Duitsland

Tweede West-Duitse titel voor Amateur Schwimm Club Duisburg.

De kampioenen: Brauer, Haverkamp, Noack, Osselmann, Schulz, Honig, Brehm, Harzheim, Buchholz, R. Meyer, G. Otto en coach Fritz Matthia.

Finland

In Finland een eenendertigste kroontje voor Helsingfors Simsällskap.

Frankrijk

In Frankrijk haalde Société de Natation de Strasbourg zijn vijfde titel.

Griekenland

De Griekse titel was voor de elfde keer weggelegd voor Ethnikos Piraeus.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië werd in 1962 door acht ploegen de nationale waterpolo league opgericht, de eerste wedstrijden werden in 1963 gespeeld. Cheltenham WC kroonde zich tot eerste Brits kampioen, het verloor slechts een van zijn veertien wedstrijden.

Polytechnic SC won het ASA Club Senior Championship voor de vierde keer.

Hongarije

Ferencvárosi Torna Club (FTC) werd voor de dertiende keer kampioen in Hongarije.

De kampioenen: Ambrus Miklós, Felkai II. László, Gyarmati Dezso, Kárpáti György, Kiss Egon, Kulcsár Tamás, Laukó II. Álmos, Pottyondi Lajos, Rázga Tamás en Vörös Sándor

De Hongaarse beker ging voor de zestiende keer naar Újpesti TE Budapesti. In deze competitie haalde het een puntje meer dan Ferencváros Torna Club Budapest.

Ierland


In Ierland haalde Clonard Waterpolo Club voor de zeventiende keer de nationale beker binnen.

Italië


De Italiaanse competitie werd voor de derde keer door Canottieri Napoli gewonnen, dat daarmee de opgang van Pro Recco onderbrak. De Napolitanen wonnen tien van de veertien wedstrijden en speelden driemaal gelijk met een doelsaldo van 54-39.

De kampioenen: coach Bubi Dennerlein kon rekenen op Mario Vivace, Gualtiere Parisio, Osvaldo De Falco, Piero De Stefano, Gigi Mannelli, Giampiero Fossati, Nando Sacchetti, Dario Monizio, Giovanni Orlando en Telemaco Marcoccio.

Joegoslavië


Partizan Beograd veroverde zijn eerste titel in Joegoslavië.

Litouwen

Achtste landstitel voor Kauno rinktine.

Derde bekerwinst voor Kauno „Pramprojektas“.

Malta

Balluta Water Polo Club, voor de derde keer kampioen van Malta.

Nederland

Zeventiende kampioenentitel voor de vrouwenploeg van HZC De Robben.

Derde voor de mannen van Amersfoortse Zwem en Polo Club.

Oostenrijk

Zestiende landstitel voor Schwimm-Union Wien in Oostenrijk.

Polen

WKS Legia Warsaw kroonde zich voor de tiende keer al tot kampioen van Polen.

Roemenië

Dinamo Bucuresti haalde zijn zevende titel binnen.

 

Roemeense postzegel

Schotland

In Schotland haalde Motherwell zijn vijftiende beker binnen na de 8-2 winst tegen Renfrew Aqua in de finale.

Sovjet Unie

In de Sovjet Unie haalde Moscow XI zijn vijfde kroontje.

 

P. Kapotov schreef in 1963 Tekhnika i Taktika Vodnogo Polo, een Russisch boek over techniek en tactiek in het waterpolo.

Spanje

Voor de negenendertigste keer Club Natacion Barcelona op het hoogste schavot in Spanje.

Tsjecho-Slowakije

ŠKP Košice hernieuwde zijn eerste zomertitel van het jaar voordien in Tsjecho-Slowakije.

 

Slávia UK Bratislava was voor de zevende keer iedereen te sterk in het wintergebeuren.

Zwitserland

De Zwitserse titel was voor de negende keer weggelegd voor SC Horgen.

Amerika

Brazilië

In Brazilië kroonde Botafogo zich voor de derde keer tot kampioen door Fluminense in de beslissende partij met 6-5 te verslaan.


De kampioenstitel was zeker ook te danken aan het binnenhalen van Slador Szabo (1933-) die liefst vier van de zes treffers liet noteren. De Hongaar had met het Hongaarse team in 1954 nog goud gewonnen op het EK maar liet zich tot Braziliaan naturaliseren en speelde in 1964 met Brazilië op de Olympische Spelen van Tokio.

Canada

Zelfs de Royal Canadien Airforce bracht ploegen op de been, op de foto de eenheid die gevestigd was in het Franse Grostenquin, gekend onder de naam 2 Fighter Wing, een van de vier eenheden in Europa bij het begin van de Koude Oorlog.

De ploeg: Walter Hinson, Roi Gilbert, Clayton Leather, Richard MacIntyre, John MacBride, Davis Fallis, Ron Hibbert, Rod Emory, Don Anderson, Russ McCammon en Geogg Carter.

Chili

Derde opeenvolgende kampioenstitel voor Antofagasta in Chili.

Verenigde Staten


Nog maar eens een andere kampioen in de Verenigde Staten, dit keer trok het Californische Inland-NU Pike Water Polo Club aan het langste eind.

De kampioenen: Monte Nitzowski, Bob Horn, Ken Lindgren, Stan Sprague, Ken Smith, Paul Zack, Charles Mackh, Dave Ashleigh, Dave Coon, Bill Russell Chuck Bittick, Stan Cole, Russ Webb en Stan Sprague.

Afrika

Tunesië

Avenir musulman vierde zijn vijfde opeenvolgende titel.

Zuid Afrika

Transvaal Water Polo Team won de 52ste in Pretoria betwiste editie van de Currie Cup, het was al de twintigste overwinning.

Coach György Bródy (1908-1967), die in 1932 in Los Angeles en in 1936 in Berlijn Olympisch goud gewonnen had met het Hongaarse zevental, had de volgende ploeg in handen: P. Hugo, G. Knapp, R. Anderson, V. Kabalin, R. Pearse, R. Schwartz, T. Burgess, Billy Otto, I. Wright, I. Lasarow, H. Pelser en L. Nahon. 

<< 1962
>> 1964 - OS