Chronologische geschiedenis waterpolo

1958

Aziatische Spelen

In de eigen hoofdstad Tokio won Japan ongeslagen de Asian Games. Met een ongelooflijk doelsaldo van 51-4 waren de Jappen de beteren van Singapore, Indonesië, Hong Kong en de Filipijnen. De laatste beslissende wedstrijd tegen Singapore werd met 2-4 gewonnen.

De winnaars: Hachiro Arakawa, Kanji Asanuma, Toshio Hashimoto, Mineo Kato, Motonobu Miyamura, Hiroshi Ono, Kensuke Sato, Takanao Sato, Masakazu Sawamura, Koki Takagi en Tsutomu Yusa.

Europees Kampioenschap

In Boedapest werd het negende EK betwist. Gastland Hongarije haalde de titel voor Joegoslavië en de Sovjet Unie. Na de onvergetelijke partij op de Olympische Spelen kwam het opnieuw tot een dramatische wedstrijd tussen Hongarije en de Sovjet-Unie, die niet veel onderdeed voor die van twee jaar voordien. De Hongaren haalden het tenslotte met 4-2, mede dankzij het uitbundige thuispubliek dat zijn idolen naar winst schreeuwde.

De Hongaarse ploeg: Otto Boros, Laszlo Jeney, Gabor Csillag, Zoltan Domotor, Istvan Hevesi, Tivadar Kanizsa, Gyorgy Karpati, Andras Katona, Kalman Markovits, Mihaly Mayer, Robert Molnar, Istvan Pinter en Jozsef Vaczi.

Het zilver ging naar Joegoslavië.

Europa

België

Gentse ZV werd in ere-afdeling voor de tweede opeenvolgende keer Belgisch kampioen en tevens laureaat van de Fairplay-trofee. Het was reeds de vierde landstitel voor de Stroppen.

De Gentse won ook de Coupe Europa, de voorloper van de latere Europa-beker voor landskampioenen. De Stroppen versloegen Duisburg, Gouda en Tourcoing. 

In het tolhuis werd een groots internationaal waterpolo-feest georganiseerd met deelname van de gereputeerde Oostblok-landen Rusland, Joegoslavië en Polen.

De Poolse ploeg die aan het internationaal tornooi van Gentse ZV deelnam.

De ploeg: Macha, Lutomski, Gadzikiewicz, Zelman, Kedzia, Jaworski, Minartowisc en Pojda.

DDR


Tweede Oost-Duitse titel op rij voor SG Dynamo Magdeburg.

Denemarken

De Deense competitie werd nu al eenentwintig keer door SK Triton Ballerup København gewonnen.

Duitsland

De Duitse titel bleef in Duisburg, na ASC Duisburg in 1957 was het nu de beurt aan Duisburger SV 98.

Finland

In Finland een zesentwintigste kampioenstitel voor Helsingfors Simsällskap.

Frankrijk

Verrassing in Frankrijk, waar Société de Natation de Strasbourg de succesreeks van Enfants de Neptune de Tourcoing doorbrak en zich tot nationaal kampioen kroonde.

Griekenland

In Griekenland won Ethnikos Piraeus zijn achtste titel en met de bekerwinst ook de zesde opeenvolgende dubbel. De bekerfinale tegen Naftikós Ómilos Pàtra werd met 5-2 gewonnen.

Groot-Brittannië

Tweede titel voor Cheltenham S&WPC in het ASA Club Senior Championship.

Hongarije


Szolnoki Vízilabda Sport Club vierde zijn derde Hongaarse titel met twaalf gewonnen wedstrijden en zo maar eventjes zes gelijke spelen en een doelsadlo van 87-32.

De kampioenen: Istvan Hasznos, Istvan Pinter, Varga Kazmer Szegedi, Tivador Kanizsa, Ferenc Haznos, Gyorgy Hegman, Otto Boros, Ferenc Kuczora, Jozsef Kelemen, Istvan Koncz, Istvan Brinza en Potlasi.

De Hongaarse beker werd voor de derde keer door Budapesti Honvéd Sport Egyesület gewonnen, in de finale versloeg het Budapesti Vasutas Sport Club met 4-3.

 

Naar aanleiding van de Europese Kampioenschappen 1958 gaf de Hongaarse Post de postzegel hierboven uit.


Een trouwe fan verstuurde een postkaart van een polowedstrijd met deze zegel, eigenaardig genoeg werd diezelfde postkaart ook gebruikt bij het verzenden met de allereerste postzegel in 1952.

'Úszás Múugrás Vízilabda' was een Hongaars boek over waterpolo, in 1958 geschreven door Dr. Tibor Adam, Dr. Istvan Barany (1907-1995), Dr. Pal Gyulai en de legendarische Bela Rajki (1909–2000).


Béla Rajki (1909–2000) was een Hongaarse zwem- en waterpolocoach die les gaf aan de Hungarian College of Physical Education and Sports.Samen met Béla Komjádi (1892-1933) maakte hij van Hongarije een wereldploeg in het waterpolo. Van 1948 tot 1967 was hij directeur van de Hongaarse National Sport Swimming Pool en van 1947 tot 1973 technisch directeur en nationaal coach van de Hongaarse Zwem- en waterpoloteams, waarmee hij heel wat olympische medailles versierde. Op de Spelen van 1952 en 1956 haalde zijn zevental goud, In München 1972 zilver. Van 1958 tot 1962 werd hij verkozen als voorzitter van de LEN. Hij is de auteur van heel wat boeken over waterpolo en zwemmen, hij produceerde ook films en dia’s met onderwatercamera’s. In totaal produceerde hij bijna 250 artikels.

 

Een van de andere auteurs was István Bárány (1907–1995), die als zwemmer deelnam aan de Olympische Spelen van 1924, 1928 en 1932, met als hoogtepunt het zilver op de 100m vrije slag tijdens de Spelen van 1928 in Amsterdam. Hij won ook vier Europese titels. Na de Amerikaan Johnny Weismüller (1904-1984) was hij de tweede die onder de minuut dook op de 100m vrije slag.

Béla Rajki (1909–2000) schreef ook het boek 'Water Polo' met op de cover een foto van de legendarische speler Kalman Markovits (1931-2009) tijdens een doelpoging. 

Ierland

Derde Ierse beker voor Neptune Waterpolo Club.

Italië

Canottieri Napoli voor de tweede maal winnaar van het Italiaans kampioenschap. Na de voorronden speelden de twee beste van iedere reeks de finalke in Torino. Na drie wedstrijden deelden Caonottieri en Camogli de punten, de beslissende barage eindigde met 7-4 in het voordeel van Napoli.

De kampioenen: Fritz Dennerlein, Piero de Stefano, Buby Dennerlein, Claudio Iodice, Giovanni Capobianco, Christian Schollmeier, Franco Russo, Maurizio Mannelli, Fofo Buonocore, Gigi Mannelli en Lello de Stefano.

Joegoslavië

Nieuwe naam in Joegoslavië, Jadran Herceg Novi haalde voor het eerst de titel: Boško Vuksanovic, Milan Muškatirovic, Ðuro Radan, Boris Cukvas, Božidar Stanišic, Slobodan Uljarevic, Dragoslav Šiljak, Dragan Colovic en Dušan Bilas i Petar

Macedonië

Niko Nestor (1934-) speelde waterpolo bij Ohridski Branovi en was lid van het nationale team van Macedonië. Met een tijd van 11h28’ zwom hij in 1958 als eerste het 33km lange Ohrid meer over. Hij had overigens in datzelfde meer leren zwemmen en met een tijd van 42’20” won hij in 1954 de eerste 2,5 km lange wedstrijd tussen Gorica en Ohrid, een wedstrijd waaraan acht zwemmers deelnamen. In 1959 was Nestor de eerste zwemmer uit het Oostblok die het Kanaal overzwom tussen Cap Gris Nez en Dover. De Times betitelde hem als “de man die nooit zoutwater proefde”. Na dit succes werd hij voor heel wat lange afstandsraces in de Verenigde Staten, Canada en Argentinië uitgenodigd, maar wegens gebrek aan financiële middelen moest hij hiervan afzien. In 1960 besliste hij dan toch om mee te dingen aan de Atlantic City International 45 Km Swimming Championship, die hij prompt won bij de amateurs.

Malta


Tweede landstitel voor Balluta in Malta.

Nederland

Vijftiende Nederlandse kampioenstitel voor HZ Zian.

Twaalfde voor het vrouwenteam van HZC De Robben.

Oostenrijk

Tiende landstitel voor Schwimm-Union Wien.

Polen

Zesde opeenvolgende kampioenenbal voor WKS Legia Warsaw.

Roemenië


Tweede titel op rij voor Dinamo Bucuresti.

Schotland

Motherwell won de finale van de Schotse beker met 8-4 van Galashiels.

Sovjet Unie

Dynamo Moscow voor de derde maal winnaar de Sovjet Unie: Malin, P. Mishvenieradze, M. Rizak, G. Harebov, B. Grisin, IO Chliapin, A. Kartaziev, IO Grigorovski, B. Nobikov, B. Kapmanov en N. Maliev.

Spanje

Vierendertigste Spaanse titel op rij voor Club Natacion Barcelona.

Tsjecho-Slowakije

In Tsjecho-Slowakije een vijfde opeenvolgende zomertitel en derde wintertitel op rij voor Slávia UK Bratislava.

Zwitserland

In Zwitserland voegde SC Horgen een vijfde kroontje toe aan zijn palmares.

Amerika

Argentinië


Club Personal del Ministerio de Comunicaciones, Buenos Aires, in 1958 kampioen van Argentinië. J. Lucey, E. Parca, J. Gentile, O. Codaro, O. Gentile, N. Romano, J.C. Maganas, N. Caporali, S. Gentile en A. Carralles.

Brazilië

Zesde opeenvolgende titel voor Fluminense uit Rio de Janeiro.

Canada

In Canada een nieuwe naam op de tabellen, Haladàs Vasutas Sport Egyesület of vertaald Hungarian Water Polo Sport Club, zoals de naam het verraadt een ploeg van ingeweken Hongaren, haalde zijn eerste en enige titel. 

Uruguay

Argentinië deelde met Brazilië het goud tijdens het South American Swimming and Water Polo Championship, dat in Montevideo betwist werd. Na drie spannende partijen en vier extra times nog steeds een gelijkspel. Organisator Uruguay besloot dan maar het goud aan beide teams te schenken.

Argentinië: E. Carrera, C. Goiri, J. Lucey, D. Wolf, A. Carnevali, A. Gill Garro, O. Codaro, C. Yeimini, S. Gentile, C. Visentin, J. Martinez, P. Consuegra, E. Cronkovich, C. Evans, J. Maganas en C. Tandenciars.

De Braziliaanse ploeg

Het lokale zevental uit Uruguay

Verenigde Staten

Tiende Amerikaanse titel voor Illinois Athletic Club.

Afrika

Tunesië

Nog maar de derde uitgave van het nationaal kampioenschap, maar ook al de derde verschillende winnaar. Dit keer ging de titel naar Avenir musulman, dat het kleinood de volgende vijf jaar met succes zou verdedigen. Als kers op de taart pikte het ook de nationale beker mee.

Tunesië pakte zelfs uit met een nationale ploeg: Mouttet, Kasnadar, Mahjoub, Faouzi, Ben Becheur, A. Achour, Fredj, Ouali, Ghelatti, Bouazza en H. Achour.

Zuid Afrika

Dertiende overrwinning van het Transvaal Waterpolo Team in de Currie Cup.

 

 


 

 

<< 1957
>> 1959