Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1954

Europees Kampioenschap


 
In Turijn werd het achtste EK waterpolo betwist. Hongarije haalde het voor Joegoslavië en gastland Italië.

Een beeld uit de finale tussen Hongarije en Joegoslavië, dat stond afgedrukt op een prentkaart die in Nederland geleverd werd bij aankoop van 'Blue Band Margarine'.


Hongarije won de titel voor de vijfde keer, hoewel Joegoslavië evenveel punten haalde, maar het Hongaarse doelsaldo van 19-7 gaf de doorslag op de 10-4 van de Joego's. Vooral de 8-1 overwinning tegen Italië maakte het verschil en meteen was ook de schande van vier jaar voordien uitgewist, toen de Hongaren zodanig klungelden dat ze niet eens in de eindstrijd geraakten en het goud naar Italië ging. Een nog groter tijdperk kondigde zich aan voor de Hongaarse ploeg met grote namen als Istvan Szivos Sr (1920-1992), György Kárpáti (1935-), Kálmán Markovits (1931-2009) en Dezső Gyarmati (1927-2013).

De Hongaarse winnaars: Antal Bolvari, Otto Boros, Dezso Gyarmati, Istvan Hevesi, Laszlo Jeney, Gyorgy Karpati, Kalman Markovits, Miklos Martin, Aladar Szabo, Istvan Szivos Jr. en Gyorgy Vizvari.


De Rus Nodar Gvakharia (1932-1996) (foto) en de Brit Terry Miller (1932-) kroonden zich met dertien treffers tot topscorers van het tornooi.

Aziatische Spelen


Het tweede waterpolotornooi van de Aziatische Spelen werd op de Filipijnen gespeeld. In Manilla won Singapore de finale van Japan met 4-2. Met een 8-5 overwinning tegen Hong Kong eigende Indonesië zich de derde plaats toe.

De winnaars:Kee Soon Bee, Tan Hwee Hock, Gan Eng Teck, Tan Eng Bock, Keith Mitchell, Oh Chwee Hock, Wiebe Wolters en Oh Kian Bin.


Voor de 18-jarige Tan Eng Bock (1936-) was het de eerste deelname, meteen ook de start van een schitterende sportcarrière. Twee jaar later werd hij voor de Olympisch Spelen van Melbourne geselecteerd en van 1970 tot 1990 coachte hij het zevental van Singapore.

Central American and Caribbean Games

Gastland Mexico won de vierde editie van het waterpolotornooi van de Central American and Caribbean Games, Jamaïca haalde zilver, Panama brons.

Europa

België

De Gentse ZV werd opnieuw Belgisch kampioen waterpolo in ere-afdeling, maar ook het tweede team haalde in tweede afdeling de titel.

 

Ploegenvoorstelling voor de internationale wedstrijd tussen Club Natación Terrassa en Club Natation Bruxelles. Coach Francisco Bernal, die de Spaanse thuisploeg naar de top leidde, werd omwille van gezondheidsredenen vervangen door Jaume Cardellach, een oud zwem- en waterpolokampioen en omdat ook goallie Torrents de club had verlaten betekende dit de langzame afgang van het Spaanse zevental.


CNB versloeg Terrassa in eigen bad met 9-6 cijfers

Ook goed nieuws voor de andere Brusselse club Brussels SC, die dank zij schepen André Cooremans spelgelegenheid kreeg in de nieuw gebouwde 'Bains de Bruxelles'. Naar aanleiding van de officiële opening werd een zwemgala georganiseerd, dat door Koning Boudewijn (1930-1993) werd bijgewoond.

DDR

De kampioenen veranderden hun naam wel van BSG Aufbau Börde Magdeburg naar SC Aufbau Magdeburg, maar haalden in de DDR wel hun vierde titel binnen.

Denemarken

Het Deens kampioenschap werd gewonnen door IF Sparta København, de derde titel eenentwintig jaar na de vorige.

Duitsland


In Duitsland werd het kampioenschap opnieuw gewonnen door een nieuwkomer, SV Rote Erde Hamm zou later nog dikwijls van zich laten horen.

Finland

De krappe 4-3 winst tegen Helsingin Uimarit leverde Helsingfors Simsällskap zijn drieëntwintigste titel op.

Frankrijk


Vierenveertigste Franse titel voor Enfants de Neptune de Tourcoing.

De kampioenen: Duquesnoy, Peere, Padou, Van Simaey, Vandamme, Selesse en Van de Casteele.


Cercle des Nageurs de Marseille trachtte in 1954 de jarenlange hegemonie van Tourcoing te doorbreken, maar slaagde niet in zijn opzet.

De ploeg: Maurice Exbrayat, Marc Eliot, George Garett, Paul Bawedin, Roger Lazzaro, Claude Grand en Guy Graziani.

Griekenland

Tweede dubbel en vierde titel voor Ethnikos Piraeus in Griekenland. In de bekerfinale werd Olympiacos Water Polo Club Piraeus met zware 12-0 afgestraft.

Groot-Brittannië

Tiende en laatste overwinning van Plaistow United SC in het ASA Club Senior Championship.

10-2, Cambridge gaf Oxford een pandoering.


De Tyldesley Swimming and Water Polo Club won het kampioenschap van Bolton and District and the Manchester and District First Division Water Polo.

De winnaars: Ernest Chadwick, Bob Lewis, Norren Didsbury, George Baxter, John Cleworth, T. Pocklington, Cornelius Dawson, Tommy Kelly, Brian Roberts, Lawrence Sims, John Neary, Jack Whittaker, Don Jenkinson, Harley Anderson, John Dandy en Stan Lewis. 

Hongarije


Szolnoki Dózsa Vízilabda Sport Club kroonde zich in een competitie met twaalf voor het eerst tot Hongaars kampioen. Opnieuw werd de competitieformule gewijzigd, nu werd gespeeld met slechts een enkele wedstrijd tussen de zeventallen. Szolnoki Dózsa won negen wedstrijden en speelde twee keer gelijk met een doelsaldo van 41-20.

De kampioenen: Hasznor, Kelemen, Pinter, Foldes, Hegmann, Csontos, Karolyi, Kanizsa, Boros en Hasznos.


Budapesti Honvéd Sport Egyesület hernieuwde de bekerzege van het jaar voordien, dit keer werd Szolnoki Dózsa met 2-1 geklopt.

De winnnaars: Banhidi, Sveda, Varga, Hevesi, Sarzegi, Nemeth en Holop.

Ierland

Clonard Waterpolo Club verdedigde met succes de bekerwinst van het jaar voordien, de twaalfde eindzege reeds.

Italië

De Italiaanse competitie ging voor het eerst naar AS Roma, overigens de enige titel uit de geschiedenis van de club. Na de voorrondes in twee reeksen werd de eindronde betwist tussen de drie beste ploegen van elke reeks. Roma won zeven van de tien wedstrijden en speelde twee keer gelijk.

De cover van het boek 'Pallanuoto' geschreven door de legendarische trainer Mario Majoni (1910-1985), met de foto van de 16-jarige Eraldo Pizzo (1938-). Majoni zelf haalde met het Italiaanse team goud op de Olympische Spelen van 1948 en het EK van 1947. Met drie verschillende team werd hij ook Italiaans kampioen: in 1935 met Camogli, in 1936 met Fiorentina en in 1947 met Canottieri Olona.

Joegoslavië


Jadran Split, kampioen in Joegoslavië: V. Bakasun, I. Cipci, M. Brajnovic, Du. Jezina, Ivo Trumbic, U. Roje, M. Bonacic, I. Giovanelli en V. Skrobonja.

Kazakhstan

In 1954 werd waterpolo opgenomen in het programma van de Spelen van de republieken van Centraal-Azië en Kazachstan. Als voorbereiding hierop kreeg Moskoviet A. Gvozdev het zevental in handen en deed het mee aan het nationaal kampioenschap van de Sovjet-Unie, waar het vijftiende eindigde.

Litouwen

Vijf jaar na de vorige een tweede landstitel voor Kaunas Zalgiris.

Malta

Zesde kampioenstitel voor Sliema ASC in Malta.

Nederland


Tweede titel voor Gouda ZC Donk, liefst eenendertig jaar na het eerste exemplaar.

De winnaars: Kees van Willighen, Jan Weck, Joop Cabout, Cees van Tooren, Hans den Boer, Koos Wever en Wim Beyderwellen


De Dolfijn Amsterdam bekerwinnaar in Nederland.

De winnaars: Bubi Siegenthaler, Jan Thomsen, Ru Holtes, Nico Knapen, Joop Adams, Herman Rademaher en Ab Fienee.

In Nederland vierde de vrouwenploeg van HZC De Robben haar achtste kampioenstitel.

Oostenrijk

Schwimm-Union Wien haalde zijn zesde Oostenrijkse titel.

Polen


WKS Legia Warsaw, voor de tweede keer op rij kampioen in Polen.

De kampioenen: Zguda, Zelman, Manartowicz, Jera, Glinka, Czuperski en Zimmy.

Roemenië

De derde titel op rij voor CCA Bucuresti.

Schotland

De achtste bekerwinst van Motherwell in Schotland was opnieuw een fluitje van een cent, in de finale werd 1930 met 7-0 geklopt.

Spanje

Club Natacion Barcelona kroonde zich voor de dertigste keer tot kampioen van Spanje.

Sovjet Unie


CDKA Moscou, voor de vierde keer kampioen van de Sovjet Unie

Tsjecho-Slowakije

In Tsjecho-Slowakije kroonde Slávia UK Bratislava zich voor het eerst tot nationaal kampioen.

Zwitserland

In Zwitserland verdedigde SC Horgen met succes zijn eerste titel van het jaar voordien

Amerika

Brazilië

Tweede titel op rij voor Fluminense uit Rio de Janeiro.

Het team van Sao Paolo.

Verenigde Staten

Eenentwintigste Amerikaanse titel voor New York Athletic Club, vijftien jaar na de vorige.

Het Amerikaanse magazine Life stuurde in 1954 een reporter naar de wedstrijd New York Athletic Club - Illinois Athelitic Club en gaf een fotograaf de opdracht om beelden onder water te schieten.

Azië

Turkije

In de Turkse competitie haalde Adana Demir SK het voor de dertiende keer.

Afrika

Algerije

AFN kroonde zich in Algerije tot kampioen

De kampioenen: Alizart, Quachem, Conesa, Martinez, Baudier, Viaene, Qualid.

Zuid Afrika

Vijftiende zege van het Transvaal Waterpolo Team in de Currie Cup.

<< 1953
>> 1955