Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1951

Pan Amerikaanse Spelen

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aeros werden van 1 tot 7 maart de eerste Pan Amerikaanse Spelen betwist, die net als de Olympische Spelen om de vier jaar zouden plaatsvinden. Normaal gezien was deze eerste editie al in 1943 doorgegaan, maar Wereldoorlog II stak daar een stokje voor. Vanaf het begin werd er ook waterpolo gespeeld, Argentinië won in eigen land het goud voor Brazilië en de Verenigde Staten. En telkens met monsterscores: 13-1 tegen Mexico, 5-0 tegen Brazilië, 10-0 tegen Chili en 9-2 tegen de Verenigde Staten.

Winnaar Argentinië: Marcelo Vicentin, Carlos Vicentin, Osvaldo Codaro, Mario Sebastan, Luis Normandin, Carlos Passeggi en Francisco Trimboli.
 

Zilver voor Brazilië: Alfonso Zaparoli, Isaac Dos Santos Maraes, Joao Havelange (de latere FIFA President), Samuel Schenberg en Guillermo Scholl.
 

De Verenigde Staten op de derde plaats: Robert Hughes, John Spargo, Marvin Burns, Peter Stange, William Dornblesser, William Lake en coach Orho Saari.

Aziatische Spelen

Op 4 maart werd in de Indiase hoofdstad New Dehli het startschot gegeven voor de eerste Aziatische Spelen, die tot 11 maart zouden duren. Normaal gezien hadden die één jaartje vroeger moeten beginnen, maar door vertragingen in de voorbereiding werden ze twaalf maanden uitgesteld. Maharadja Yadavindra Singh (1913-1974) eiste in de organisatie een belangrijke rol op. Ondanks Japan, omwille van zijn recent oorlogsverleden, niet aan de Olympische Spelen van 1948 in Helsinki had mogen deelnemen en het ook niet op de stichtingsvergadering van de Aziatische Spelen werd uitgenodigd, mocht het toch aan die Spelen deelnemen. Korea daarentegen werd niet toegelaten, omwille van de Koreaanse oorlog die in 1950 begonnen was. Ook waterpolo op de affiche al schreven er maar twee zeventallen in. India haalde het met 6-4 van Singapore.

De winnaars: Jahar Ahir, Ganesh Das, D. Daver, R. Dean, I. Mansoor, G. Rattansey en Kanti Shah.

Mediterane Spelen


In het Egyptische Alexandrië werden van 5 tot 20 oktober de eerste Mediterane Spelen gehouden. De idee kwam van Muhammed Taher Pasha (1879-1970), een Egyptische doctor Politieke Wetenschappen van Turkse origine. Spanje won deze eerste editie voor Egypte en Griekenland.

De spelers van Spanje en Egypte na hun partij op de 1ste Mediterane Spelen in Alexandrië.

Europa

België

Negende titel voor Antwerpse ZC in de Belgische competitie.

DDR

 

De derde Oost-Duitse titel was dit keer voor de fusieploeg BSG Aufbau Börde Magdeburg.

Denemarken

Vijftiende titel al voor SK Triton Ballerup København in Denemarken.

Duitsland

Vierde Duitse titel en derde op rij maar ook de laatste voor SSV Barmen.

Finland

Het Finse kampioenschap werd voor de negentiende keer door Helsingin Uimarit gewonnen.

Frankrijk

In Frankrijk een eerste titel voor het Parijse Racing Club de France. Vier jaar later volgde een tweede en in 1988 de Franse bekerwinst. In 1997 werd de afdeling waterpolo voor bekeken gehouden. Gelukkig startten enkele fanatiekelingen in 2008 terug met waterpolo.

Geef toe, een nogal eigenaardige naam voor een waterpoloteam Chevalier Roze Sport uit Marseille in 1951.

Griekenland

Onder coach Christos Svolopoulos (1907-1998) kroonde Olympiacos Piraeus zich in 1951 tot Grieks kampioen.

De kampioenen: Papadopoulos, Gerakarakarakis, Teleionis, Monastiriotis, Maragoudakis, Provatopoulos en Ondrias.

Groot-Brittannië


Vijfde titel in het ASA Club Senior Championship voor het Londense Penguin SC.

Cambridge nog eens aan de winnende hand met 2-0.

Met mondjesmaat werden er ook damesploegen opgericht zoals in 1951 in het Britse Warley: Pat Hawkins, Pam Wildman Joan Cawfield, Ruby Hall,  Barbara Persall, coach Bert Owen en Barbara Woodfield.

Hongarije


Újpesti TE Budapesti of Budapest Dózsa met zijn nieuwe naam werd in 1951 voor de zeventiende keer winnaar van het Hongaars kampioenschap. Zestien gewonnen wedstrijden, twee gelijke spelen en een doelsaldo van 114-33.

De kampioenen: Kislégi, Gyarmati, Kun, Sárkány, Taródi, Várkonyi, Boros, Vízvári, Splies, Martin, Lemhényi en Vágó.


Nogmaals Újpesti TE Budapesti, maar nu na het veroveren van zijn twaalfde Hongaarse beker. meteen ook de tiende dubbel. De finale tegen Ferencváros Torna Club Budapest, dat zijn naam had omgedoopt naar Budapest Kinizsi, werd met 6-2 gewonnen.

De winnaars: Vízvári, Kislégi, Gyarmati, Kun, Martin, Splies en Lemhényi.

Ierland

Vijftien jaar na de vorige won Sandycove Waterpolo Club in Ierland de beker voor de derde keer.

Italië

De Italiaanse competitie werd dit keer door Canottieri Napoli gewonnen, een nieuwe naam die amper twee jaar voordien naar de hoogste reeks promoveerde. Het zevental was gefusioneerd met Rari Nantes Napoli en Gildo Arena (1921-2005) had het team versterkt en introduceerde innovatieve tactieken met nadruk op de zwemcapaciteiten van de spelers. Het 'Arena systeem' werd naar hem genoemd. In een competitie met acht ploegen werden elf van de veertien wedstrijden gewonnen met een doelsaldo van 73-32.

De winnaars: Franco Monaco, technisch direkteur Giulio De Filippis, Franco Cannavale, Gildo Arena, de Joegoslaaf Marjan Stipatic, Renato Traiola, Gege Maisto, Maurizio Manneli en Maurizio Morelli.


Wel weten we dat het het eerste internationale optreden was van Carlo Pedersoli (1929-), die beroemd werd onder zijn artiestennaam Bud Spencer. Hij was zo maar eventjes 1m93 groot, studeerde af als advocaat en registreerde verschillende patenten. Maar het meest beroemd werd hij door zijn optredens in 24 spaghetti westerns. Hij was ook de eerste Italiaan die met 59.5 onder de minuut dook in de 100m vrije slag en in de finale van dat nummer in Alexandrië tikte hij als tweede aan. In 1954 werd hij met Lazio Roma Italiaans waterpolokampioen.

Joegoslavië


Zeventiende titel voor VK Jug Dubrovnik  in Joegoslavië.

De kampioenen: Stankovic, Kacic, Fabris, Stakula, Goesl, Kvokal, Ciganovic en Ivkovic.

Kroatië


P.K. Medvescak in 1951 kampioen van Kroatië.

De kampioenen: Mirko Mirkovic, Dubravko Ježina, Ivo Puharic, Alfred Balen, Vanca Kljakovic, Velimir Damaška, Aleksandar Seifert, Ivo Skarpa, Miško Mišic, Dubravko Pavicic, Berislab Brncic en Zvonimir Luzar.

Litouwen

Kauno rinktine verlengde de eerste titel van het jaar voordien.

Malta

In Malta won Valletta het kampioenschap voor de derde keer.

Nederland

HZ Zian kroonde zich in Nederland voor de elfde keer tot kampioen.

Vijfde titel voor de vrouwenploeg van HZC De Robben.

Polen

In Polen werd geen kampioenschap betwist.

Roemenië

 ILSA Timisoara haalde zijn zesde nationale titel, maar verdween daarna van de tabellen.

Schotland

In Schotland haalde Motherwell op een drafje zijn vijfde bekerwinst binnen, in de finale werd Dennistoun Baths met 11-1 wandelen gestuurd.

Spanje

In Spanje de zevenentwintigste keer voor Club Natacion Barcelona. Het team, nog altijd in handen van Bandy Zolyomy (1913-1992).

De kampioenen: Leandre Ribera, Carles Marti, Juan Luis Abellan, Agusti Mestres, Francisco Castillo, Ricardo Conde en Antonio Subirana.

Tsjecho-Slowakije

Sokol NV Bratislava verdedigde met succes de eerste titel van het jaar voordien.

Zwitserland

In Zwitserland een vierde kampioenstitel voor CN Lausanne.

Amerika

Argentinië

Club Atlético Independiente Buenos Aeros hernieuwde de eerste titel van het jaar voordien in Argentinië.

De kampioenen: J. Irigoyen, O. Codaro, L. Normadin, J. Gonzalez, E. Cevasco, E. Portaferraio en coach Santiago Gentile.

Brazilië

Achtste Braziliaanse titel voor Guanabara uit Botafogo.

Venezuela

In de Venezolaanse hoofdstad Caravas werden voor de derde keer de Juegos Deportivos Bolivarianos of Bolivariaanse Spelen georganiseerd, een multi-sportevenement ter nagedachtenis van de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar (1783-1830). Atleten deel uit Bolivia, Colombia, Ecuador, Panama, Peru en Venezuela met ook waterpoolo op het programma, maar opnieuw niet de minste informatie over resultaten en rangschikking.

Verenigde Staten

Derde Amerikaanse titel op rij voor Whittier Swim Club, maar meteen ook hun laatste wapenfeit.

Azië

Turkije

In de Turkse waterpolocompetitie een tiende opeenvolgende titel voor Adana Demir SK.

Afrika

Algerije

Mouloudia kroonde zich tot kampioen van Algerije. Op het einde van de competitie stonden Mouloudia en ASPTT met gelijke punten, een barragewedstrijd moest de beslissing brengen. Na de normale speeltijd luidde de stand 2-2, dus kwamen er in een tumultueuse wedstrijd verlengingen aan te pas. Liefst drie en de eindstand luidde tenslotte 6-4, de partij had door de vele onderbrekingen liefst twee uur geduurd.

De kampioenen: L. Abdellaziz, M. Abdellaziz, O. Fakhardji, Bourkiche, Lahoubi en M. Fakhardji.

Zuid Afrika

Twaalfde zege van het Transvaal Waterpolo Team in de Currie Cup.

Het Natal Waterpolo Team dat de zege deelde met Transvaal in East london.

De winnaars: R. Hooper, H. Cook, R Beckett, J. Finnie, A. Littler, B. Biljon. L. Savage, E. Column, K. Job en D. Hill..

 

 

 

<< 1950
>> 1952 - OS