Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1950

Begin 1950 werd in alle competities het stilliggen van het spel bij onderbrekingen afgeschaft, voor de trainers meteen ook de start voor het bijwerken van de conditie en de zwemkracht van hun spelers. Het waterpolo werd er meer dynamisch door, er werden meer tegenaanvallen genoteerd en de snelle zwemmers kregen voordeel.

In Engeland kopten de kranten: "that's the end of the STANDING ERA of the game", in Duitsland heette het "Abschaffung des Standwasserballs".

De duur van de partijen werd verlengd naar twee keer tien minuten, voordien waren er dat maar zeven. Doelverdedigers moesten zelf een vrijworp nemen, in plaats van de dichtst bijzijnde verdediger en een goal kon enkel gescoord worden als minstens twee spelers hem hadden aangeraakt.

Het Engelse sportmagazine 'Illustrated' van 28 januari 1950 wijdde een volledig artikel aan de nieuwe spelregels onder de titel "Water Polo gets Go Faster order".

Europees Kampioenschap

Op het EK een verrassing van formaat: Nederland kroonde zich met goud, en hoe. Zweden moest er met 4-3 aan geloven, Zwitserland kreeg 17-3 om de oren en het eens zo roemruchte Frankrijk werd met 11-2 vernederd. Joegoslavië ging met 6-3 voor de bijl, Oostenrijk kreeg een zware 11-1 aangesmeerd en titelverdediger Italië, toch winnaar van de OS in Londen, werd met 9-4 huiswaarts gespeeld. En dat alles dank zij het schitterende werk van de legendarische coach Frans Kuyper. Rudy van Feggelen (1924-2002) knalde zo maar eventjes 35 doelpunten tegen de netten, waardoor hij uiteraard topscorer werd en hij een ruim aandeel mocht opeisen in het goud. Zweden veroverde zilver, Joegoslavië het brons en haalde daarmee een eerste succes uit een hele reeks.

De Nederlandse ploeg: Max Van Gelder, Cor Braasem, Henny Keetelaar, Gerrit Bijilsma, Nijs Korevaar, Rudy van Feggelen, Frits Smol en Gaston Finee.

Ruud van Feggelen (1924-2002) verschalkte de Franse keeper Claude Van Simaey (1929-2010).

Het zevental uit Joegoslavië dat verrassend brons haalde: Bakasun, Bonacic, Lozica, Kurtini, Grkinic, Jezic, Stakula, Radonic en Kovacic..


Het team van Italië dat vierde eindigde, een grote teleurstelling na de Europese titel van 1947 en het Olympisch goud van 1948. Coach Mario Majoni (1910-1985) met zijn manschappen: Buonocore, Rubini, Ognio, Mannelli, G. Pandolfini, Arena, T. Pandolfini, De Sanzuane, Peretti, Raspini en Trajoia.

Central American and Caribbean Games

De derde editie van het waterpolotornooi op de Central American and Caribbean Games in Guatamala City werd door Mexico gewonnen, de Nederlandse Caraïben eindigden tweede, Guatemala derde.

Europa

België


Na dertien opeenvolgende nationale titels van CN Bruxelles, stak AZC in 1950 de pluimen terug op zijn hoed, zestien jaar na de vorige wonnen de Sinjoren hun achtste titel.

Inmiddels werd er ook een vaste bondscoach benoemd. De heer Eyninck, die voor het eerst selectietrainingen invoerde, moest de Belgische ploeg voorbereiden op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki.

DDR

De tweede Oost Duitse titel werd door Lokomotive Chemnitz gewonnen, een zevental dat er nadien niet meer aan te pas kwam.

Denemarken

Veertiende zege van SK Triton Ballerup København in de Deense competitie.

Duitsland

SSV Barmen won voor de derde keer het Duits kampioenschap.

Estland

Kalevi de kampioen van Estland: Peet Soosaar, Gunnar Mägi, Kristjan Arusoo, Martti Soosaar, Rein Kesa,  Igor Osipov, Heino Kask en V. Kagge

Finland

De Finse titel ging voor de achttiende keer naar Helsingin Uimarit.

Frankrijk


In Frankrijk won Enfants de Neptune de Tourcoing zijn 33ste nationale titel: Van Simaey, Viaene, H. Padou, Dewash, Bermyn, Lefevre, Duquesnoy en coach  Paul Lambert.

Een karikatuur die de ploeg Enfants de Neptune de Tourcoing moet voorstellen.


Een beeld uit de interland Frankrijk - België in het Parijse bad Tourelles. Claude Van Simaey (1929-2010), de fantastische keeper van de nationale ploeg, maar ook van landskampioen Enfants de Neptune de Tourcoing ranselde hier een gemaakt doelpunt uit zijn kooi. De Fransen wonnen uiteindelijk nipt met 7-6

De Fransman Maurice Laurent schreef in 1950 het boek' Initiation au Water-polo'. Laurent was ook de coach van de eerste Franse militaire ploeg. Het boek was rijkelijk versierd met foto's getrokken door de beroemde fotograaf G.-H. Levecque, zoals de lederen bal van hierboven. 

Bovendien gebruikte Laurent ook tekeningen om het boek op te smukken.

De eerste Franse legerploeg met coach Maurice Laurent: Leduc, Van Simaye, Davize, Pastres, Raynal, Luciani, Christianini, Brogini, Viane, Durand en Fadin.

Griekenland

De Griekse titel ging voor de achtste en laatste keer naar het zevental van Naftikos Omilos Patras.

Groot-Brittannië

Het Schotse AS&WPC verdedigde met succes zijn eerste ASA titel van het jaar voordien.

Gelijkspel tussen Oxford en Cambridge

Hongarije

Újpesti TE Budapesti, dat ze naam omdoopte naar Budapest Dózsa, werd voor de zestiende keer Hongaars kampioen. Voor het eerste ook een heuse competitie met heen- en terugwedstrijden. Újpesti TE Budapesti won er zeventien, verloor slechts een keer, nette 133 treffers en kreeg er 42 binnen.

De kampioenen: coach Sarkany, Tarodi, Splies, Kunsagi, Gulyas, Kun, Kislegy, Martin, Varkonyi, Gyarmati en Vizvari

Dit keer geen bekerstrijd.

Ierland

Acht jaar na de vorige een vijfde bekerwinst voor Clontarf Waterpolo Club in Ierland.

Italië


In Italië was Rari Nantes Napoli voor de vijfde keer aan het feest, dat het jaar nadien fusioneerde met het zevental van Canottieri Napoli. In een competitie met acht ploegen won het tien van zijn veertien wedstrijden met een doelsaldo van 76-39.

De kampioenenploeg: Emilio Bulgarelli, Enzo Polito, Pasquale Buonocore, Cesare Rubini, Giovanni De Silva, Vittorio Sosti en Gildo Arena. 


Het eerste damesteam van Rari Nantes Camogli, dat gecoacht werd door Hongaar Erderly .

Joegoslavië

In Joegoslavië een zestiende gewonnen kampioenschap voor Jug Dubrovnik.

De pioniers van Jadran Hercegnovi uit Montenegro: Boris Cukvas, Trifun Miro Cirkovic, Ilija Budec, Svetovar-Bato Pznanovic, Uros Milasinovic, Petar Miletic en Nemanja Cicak

Kazakhstan

De eerste officiële waterpolowedstrijd werd in 1950 in Alma-Ata gespeeld, de partij tussen het Kazachse SSR en Sovjet kampioen CDKA Moskou werd door de bezoekers met 21-1 gewonnen. Ze werd georganiseerd door de zwemcoach en leraar lichamelijke opvoeding Lev M. Lukyanovskyi.

Het Kazakse team: Irakli Adamidi, Dursun Circassian-Zadeh, Gregory Kozorez, Yuri Cabin, Vladimir Grigorovitsj, Bahi Elgundiev, Viktor Morozov, Latif Sarsenov en basketballer Yuri Vuhvalov.

Na die eerste nam Dursun Circassian-Zadeh de nationale ploeg in handen die in Alma-Ata deelnam aan de Spelen van de Centraal-Aziatische republieken.

Kroatië

In Kroatië startte in 1950 de 'Wild League' een amateurcompetitie die immens populair zou worden. De wedstrijden werden gespeeld in open zee aan de stranden en in de havens van Dubrovnik. Elke partij werd door een professionele scheidsrechter geleid en de ploegen werden meestal getraind door ervaren spelers van de nationale ploeg. De eerste editie werd door Porporela gewonnen.

Litouwen

De landstitel veranderde van eigenaar, dit keer was Kauno rinktine de beste.

Malta

Vierentwintig jaar na de eerste een nieuwe landstitel voor Valletta in Malta.

Een waterpolowedstrijd van Neptunes Malta in open zee, die door een massa toeschouwers bijgewoond werd.

Montenegro


De pioniers van Vaterpolo Klub Budva uit Montenegro: Srdan Crevar, Nikola Boskovic, Gojko Rajkovic, Dusko Jovanovic, Petar Jelusic, Petar Zivkovic en  Milos Trifunovic.

Nederland

In Nederland haalde HZ Zian zijn tiende titel binnen.

De vrouwen van HZC De Robben versierden hun vierde kampioenschap.

Oostenrijk

Schwimmclub Diana Wien veroverde onder zijn nieuwe naam de 21ste Oostenrijkse titel.

De pioniers van Schwimm-Union St. Pölten met een beroemd persoon binnen de rangen.

Professor Ludwig Prokop (1920-) speelde niet alleen waterpolo maar was ook Oostenrijks kampioen zwemmen, schermen en moderne vijfkamp. Hij studeerde Geneeskunde en specialiseerde zich in Sportgeneeskunde. Als ploegarts nam hij deel aan 26 Olympische Spelen en hij werd bekend om zijn strijd tegen de doping.

Polen

Na twee jaar onderbreking een tweede titel voor KS Polonia Bytom.

Roemenië

Vijfde kroontje voor  ILSA Timisoara.

Schotland

Motherwell bleef de Schotse beker domineren, nu kreeg 1930 er met 9-2 van langs

Sovjet Unie


Een prachtig schilderij van een waterpolowedstrijd in het Russische Sevastopol, de kunstenaar is onbekend.

Spanje

Zesentwintig Spaanse titels op rij voor Club Natacion Barcelona.


Het Spaanse nationale team in 1950, met uiterste links de legendarische Hongaarse coach Bandy Zolyomy (1913-1992) en verder: Ribera, Abellan, Castillo, Mestres, Olle, Marti, Mases en Queralt.

Sovjet Unie


CDKA Moscou (later omgedoopt tot CSKA Moscou) bekerwinnaar 1950 in Rusland: E. Precc, P. Kondratiev, B. Popkov, A. Comov, L. Kistrobski, N. Dimitriev, D. Popov en B. Azarov.

De titel ging voor de derde en laatste keer naar VMS Leningrad.

Tsjecho-Slowakije

Eerste landstitel voor Sokol NV Bratislava.

Zwitserland

Derde kampioenstitel voor CN Lausanne.

Amerika

Argentinië

Club Atlético Independiente, in 1950 voor het eerst kampioen van Argentinië: Julio Irigoyen, Jose Senjurjo, Enrique Cevasco, Luis Gonzalez, Eduardo Viva, Enzo Portaferraio, Osvaldo Codaro en coach Santiago Gentile.

Brazilië

Negen jaar na het vorige een zevende kroontje voor Vasco da Gama uit Rio de Janeiro.

Chili

In Chili kroonde Santiago zich tot kampioen

Verenigde Staten

De Amerikaanse competitie werd net zoals het jaar voordien beheerst door Whittier Swim Club.

Azië

Turkije

Negende kampioenstitel voor Adana Demir SK in Turkije.

Afrika

Zuid Afrika

Veertien jaar na de vorige een vierde overwinning van het Northern Transvaal Waterpolo Team in de Currie Cup.

 

<< 1949
>> 1951