Chronologische geschiedenis van het waterpolo

1946

Central American and Caribbean Games

De tweede editie van het waterpolotornooi op de Central American and Caribbean Games in Barranquilla werd door de Nederlandse Caraïben gewonnen, voor het gastland Colombia en Mexico.

Europa

België

De tweede Wereldoorlog was voorbij en langzaam maar zeker kwamen ook de reguliere competities terug op gang. Ook in België hernam de nationale competitie. Cercle de Natation de Bruxelles haalde het opnieuw voor de twintigste maal, dit keer voor een verrassend Gentse Z.V.

Denemarken

In Denemarken zette SK Triton Ballerup København zijn misser van het jaar voordien terug recht, het won zijn tiende landstitel.

Duitsland


In Duitsland kroonde Wasserfreunde München zich tot kampioen van Zuid-Duitsland. Binnen de ploeg een linkshandige speler die zou uitgroeien tot een razend populaire sportpresentator. Harry Valerien (1923-2012) presenteerde bij ZDF op zaterdagavond 283 keer het ontzettend populaire sportprogramma Das Aktuele Sportstudio. In 1947 eindigde hij met het zevental als derde in de Duitse competitie.

Estland

In Estland werd het nationale kampioenschap gewonnen door Tartu Ülikooli Spordiklubi, het unversitaire zevental.

Finland

Helsingin Uimarit haalde zijn veertiende Finse titel binnen.

Frankrijk


Enfants de Neptune de Tourcoing, voor de zevenendertigste keer kampioen van Frankrijk, met onder meer Raymond Catteau, Marcel Spilliaert, Christophe Spilliaert, Henri Padou sr en Raymond Catteau.


Interland tussen Frankrijk en België, gespeeld in het befaamde bad 'Les Tourelles' van Parijs. De thuisploeg haalde het met 3-1.

Griekenland

Nafticos Omilos Club Patras voor de zevende keer kampioen van Griekenland: Dilernias, Papastefanou, Diamandopoulos, Georgakopoulos, Stamboulis, F. Tassopoulos en N. Tassopoulos.

Groot-Brittannië

Het eerste na-oorlogse ASA Club Senior Championship werd door Avondale SC gewonnen, overigens hun enige titel ooit.

Hongarije


Újpesti TE Budapesti voor de veertiende keer winnaar van het Hongaars kampioenschap.

De kampioenen: Pataki, Holba, Bozsi, Szigeti, Schuk, Sárkány, Vágó II en Engerl.

Net als de vorige keer opnieuw negen jaar tussen twee bekerwinsten van Magyar Testgyakorlók Budapest, de derde al. In de finale moest Ferencváros Torna Club Budapest er met 4-2 aan geloven.

Ierland

Vierde opeenvolgende bekerwinst voor Wellington in Ierland.

Italië

Rari Nantes Camogli voor de tweede keer kampioen van Italië. In de eindronde waaraan de dir beste ploegen van de twee reeksen uit de voorronde meespeelden werd vijf keer gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en twee nederlagen geleden.

De winnaars: Scelti, Ghisoli, Caorsi, Cristiani, Baldini, Rapetti, Schiaffino, Bozzo en coach Carlo De Gregori

Joegoslavië

De Joegoslavische titel ging voor de derde keer naar Hrvatski Plivacki Jadran Split, zeven jaar na de tweede: L. Stakula, D. Katuranic, M.  Brajnovic, V. Bakasun, M. Mihovilovic, I.  Giovanelli, Z. Radic en V. Bakasun.

De pioniers van Rode Ster Belgrado

De pioniers van Mladost Zagreb.

Malta

Zeven jaar na de vorige een tweede landstitel voor Sliema ASC in Malta.

Nederland

Het Nederlands kampioenschap was voor de zesde keer weggelegd voor HZ Zian.

Bij de vrouwen won HZC De Robben de eerste van een reeks van negenentwintig titels.

Oostenrijk

De competitie werd terug op gang geschoten en Polizeisportvereinigung Wien werd de eerste na-oorlogse kampioen.

De winnaars: Baldinger, Bohuslav, Depaoli, Fessl, Pröglhof, Steinwender, Kunz, Ploner, Reichel, Schuh, Skala, Wirth, Krumpfholz, Luttenfellner, Stockinger, Töpel, Kellermayr, Loy, Zigon, Körner en Watzke.

Polen


In Polen hervatte de competitie na vijf jaar onderbreking, KSZO Ostrowiec eigende zich zijn eerste kroontje toe.

Roemenië


In Roemenië een nieuwe naam op de tabellen, ILSA Timisoara kroonde zich voor het eerst tot kampioen. De initialen ILSA stonden voor 'Industria Linii, Societate pe Actiuni', een textielfabriek die het welzijn van zijn werknemers hoog in het vaandel droeg. In 1933 kwam het waterpoloteam voor het eerst in competitie.

De winaars: Freund, Pullok, Retscher, Balint, Adalbert Stanescu, Somlo, Emerick Baader, Bohunitzki en Kurthy.


Ook de interland in Boekarest tussen Roemenië en Polen trok een massa kijklustigen, de thuisploeg haalde het: Novac, Dr. Kelemen, Adalbert Stanescu, Weinreich Lali, Jordaky en Torok Gabi.

Schotland

De eerste na-oorlogse bekerfinale in Schotland werd door Dennistoun Baths gewonnen na 7-2 winst tegen Paisley Amateurs. De verliezers gingen zwaar onderuit in de verlengingen, want na de reguliere speeltijd stond er nog 2-2 op het scorebord.

Sovjet Unie


CDKA Moscow hernieuwde zijn eerste titel van het jaar voordien in de Sovjet Unie: N. Dimitriev, E. Cemenov, B. Kysnekov, B. Goizman, A. Epofeev, B. Obeliniskia, B. Gopskov, Rabinovic, A. Cnetkov en E. Efimov.

Spanje

In Spanje won Club Natacion Barcelona zijn tweeëntwintigste kampioenschap. 

Tsjecho-Slowakije

Een vijfde maar ook laatste titel voor Sparta Praha.

Zwitserland

In Zwitserland een derde kampioenstitel voor SC Zürich.

Amerika

Argentinië

Regatas de Santa Fe, in 1946 kampioen van Argentinië: A. Filiberti, R. Maidana, M. Visentin, N. Priano, C. Visentin, N. Priano, A. Olivera, C. Pecelli, M. Sebastian, N. Castano, H. Ligori en H. Prono.

Azië

Turkije

In de Turkse waterpolocompetitie een vijfde opeenvolgende titel voor Adana Demir SK.

Afrika

Zuid Afrika

Het Transvaal Waterpolo Team knoopte in de Currie Cup terug aan met winst, de negende keer al.

 

<< 1945
>> 1947