Chronologische geschiedenis waterpolo

1935

Europa

België

CN Brussel was voor de tiende keer de sterkste in het nationaal kampioenschap. Op de foto de ploeg die in 1935 deelnam aan het tornooi van Barcelona: Disy, Van Gheem, Van Godsenhoven, Isselee, Kint, Becholt en Melandri.

Denemarken

Zeven jaar na de vorige een tiende maar ook laatste kampioenstitel voor Poloklubben 1908 København in Denemarken.

Duitsland

In Duitsland werd geen kampioenschap betwist. De beste spelers werden voorbereid op de Olympische Spelen van Berlijn het jaar nadien.

De pioniers van Sportvereins Neptun 08 uit Finsterwalde, een gemeente in het Elbe-Elster district in Brandenburg.

Finland

De Finse competitie werd voor de negende keer door Helsingin Uimarit gewonnen.

Frankrijk

Zesentwintigste Franse titel voor Enfants de Neptune de Tourcoing.

Actiefoto in het fameuze Parijse bad Tourelles tijdens de interland Frankrijk-Joegoslavië, door de bezoekers met 2-3 gewonnen.

Griekenland

Naftikos Omilos Patras voor het eerst kampioen van Griekenland.

De winnaars: Svolopoulos, D. Tsiklitiras, Anagnostopoulos, Kathreptas, Agrapidis, Menounos, Agouridis, F. Tassopoulos, Tsiklitiras en N. Tassopoulos.

Groot-Brittannië

 Vijfde titel van Plaistow United SC in het ASA Club Senior Championship.

 

Lancaster Water Polo Club dat onder leiding van coach George Nevinson (1882-1963) de North Lancashire League won in 1935 en 1939.

E. H. Temme (1904-1977), een gekend waterpolospeler die het kanaal in beide richtingen overzwom, was in 1935 coach van het Universitaire zevental van Oxford. Op de foto gaf hij zijn ploeg de laatste richtlijnen mee voor de jaarlijkse topper tegen Cambridge, we schrijven 16 maart 1935. Plaats van dit ongelooflijk populaire gebeuren was de Empire Pool op Wembley, waar een massa volk op afkwam. Binnen het team de Canadees Munroe Bourne (1910-1992), die met 55 sec rond Commonwealth Champion geworden was op de 100 yards vrije slag, 20 seconden sneller dan het record van 40 jaar voordien. Bracht echter weinig zoden aan de dijk, gezien Cambridge won met 4-2.


Het boek Swimming and Water Polo werd geschreven door Wilbur J. Howcroft en door P. Allan uitgegeven bij The Sportsman's gallery.

In zijn boek verklaarde Howcroft enigszins terecht dat zwemmen op dat ogenblik de meest populaire van alle sporten was die zonder leeftijdsgrens eigenlijk het hele jaar kon beoefend worden. Hij legde de verschillende zwemstijlen uit, crawl, schoolslag en rugslag, had het ook over de levensreddende rugslag, het drijven en duiken en verklaarde eveneens de spelregels van waterpolo. Howcroft was een expert op zwemgebied die heel wat boeken ver het onderwerp schreef.

Hongarije

De dubbel titel/beker werd in Hongarije een gewone zaak voor Újpesti Torna Egylet. In competitieverband won het zes van zijn zeven partijen met een doelsaldo van 39-8.

In de bekerfinale tegen Magyar Atlétikai Club Budapesti werd het na verlengingen 4-3.

De tweede divisie bestond inmiddels uit drie reeksen: vijf ploegen uit Budapest, vier in het oosten en drie in het westen.

 

Márton Homonnai (1906-1969) publiceerde in 1935 het boek Vizipolo, het Hongaars voor waterpolo.


Márton Homonnay nam deel aan de Olympische Spelen van Parijs in 1924, Amsterdam in 1928, Los Angeles in 1932 en Berlijn in 1936. Tijdens die laatste twee edities was hij kapitein van de gouden Hongaarse ploeg. Hij werd 126 keer geselecteerd voor zijn nationaal zevental. Omwille van het communisme vluchtte hij via Duitsland naar Zuid Amerika, eerst naar Brazilië, nadien naar Argentinië, omdat hij tijdens Wereldoorlog II met de Duitsers gesympathiseerd had, werd hij in eigen land ter dood veroordeeld. In Argentinië coachte hij River Plate, Buenos Aires naar nationale titels. Zijn dochter Kati Szoke (1935-) won in 1952 het goud op de 100m vrije slag en de 4x100m vrij tijdens de Spelen van Helsinki. Noodgedwongen moest zij toen de naam van haar moeder aannemen om voor die Spelen gekwalificeerd te worden. Zij huwde met en scheidde van de Hongaarse waterpolospeler Kalman Markovits (1931-2009), die met de Hongaarse ploeg zilver haalde op de Spelen van 1952 en goud op die van 1956 en 1960.

Ierland

Negende bekerwinst voor Clonard Waterpolo Club in Ierland.

Italië

 

Rari Nantes Camogli voor het eerst Italiaans kampioen. De competitie werd gespeeld met twee groepen van vijf ploegen, de winnaars van elke groep speelden de finale en daarin speelde Camogli eerst met 3-3 gelijk tegen Florentina, in de tweede wedstrijd haalde het echter de bovenhand met 2-1.

De kampioenen: Giuva, Baldini, Amoretti, Renzo, Pastore, Ugo en Saracco.

Joegoslavië 

Elf titels al voor Jug Dubrovnik in Joegoslavië.

Luxemburg

Prachtige poster ontworpen door de Luxemburgse kunstenaar Jean Jacobs, naar aanleiding van een zwemfeest in Esch-sur-Alzette.

Malta

Tien jaar na de eerste een vierde titel voor Sliema Utd in Malta. Het jaar nadien lag de competitie opnieuw stil.

Montenegro

Primorac Kotor, kampioen van Montenegro

Nederland

Een nieuwe naam in het Nederlands kampioenschap, HZ Zian speelde er voor het eerst kampioen. Het team was het resultaat van een fusie tussen Haagsche Zwem- en Poloclub (opgericht in 1911 en Zian / Vitesse (opgericht in 1922).

Maar ook de vrouwen van HZ Zian wonnen het pleit en dat al voor de vijfde keer.

1935 was een belangrijk jaar voor het Nederlandse waterpolo, Frans Kuijper (1900-1987) kreeg er het roer in handen. Meteen ook voor het eerst in de geschiedenis dat een selectie wekelijks trainde. De resultaten van deze systematische trainingen waren het jaar nadien al merkbaar, op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn haalde het team een vijfde plaats.

Oostenrijk

Achtste titel voor EWASC Erster Wiener Amateur-Schwimm-Club.

Polen

EKS Katowice haalde zijn derde titel op rij.

Roemenië

CFR Bucuresti verlengde zijn eerste titel van het jaar voordien.

Schotland

Heel eigenaardig einde van de bekerfinale in Schotland, na de gelijke stand bij affluiten besliste Motherwell YMI om niet meer op te dagen voor de verlengingen, waardoor Warrender de overwinning in de schoot geworpen kreeg.

Spanje

In Spanje was Club Natacion Barcelona voor de elfde opeenvolgende keer aan het feest.

CN Sabadall won het kampioenschap van Catalonië.

De kampioenen: Salas, Montilor, Altimira, Morral, Vilas, Torres en Climent i Serrano.

De pioniers van Canoe Club of Madrid: Ortiz, Cunat, Ruiz Vila, Valdes, Cordon, Piernavieja, Resines en Coronil.

Tsjecho-Slowakije

Acht jaar na de vorige een tweede landstitel voor Hagibor Praha.

Wales

Ook in Wales werd een nationaal team opgericht, hier actief op het tornooi van de Seven Sisters, wat dat ook moge betekenen.

Zwitserland

In Zwitserland speelde Genève Natation 1885 voor de zesde keer kampioen.

Amerika

Argentinië

Club de Gimnasia y Esgrima uit Buenos Aires kroonde zich voor de vijfde keer tot kampioen in Argentinië.

Canada


 
Hamilton Aquatic Club dat zich in Ontario tot Canadees juniorenkampioen kroonde.

Verenigde Staten

New York Athletic Club won het Amerikaans kampioenschap voor de zeventiende keer.

Artikel uit de New York Times van 21 maart 1935

"Nationale A.A.U. waterpolotitel wordt in New York gehouden; N.Y.A.C. wint de finale met 18-6
Oude gewoontes zijn moeilijk te doorbreken, het New York AC softball waterpoloteam verpletterde de voorbije nacht
in het bad van de 'Winged Foot' intercollege kampioen Columbia in de finale voor de nationale AAU titel. De dag voordien hadden de kampioenen in de halve finale met 15-9 gewonnen dankzij vedette Ruddy, terwijl Columbia zich met 35-19 voor de finale had geplaatst, zij het met een totaal andere vreemde manier: 8 touch goals van Mulcaby."

Artikel uit 'Time' van maandag 1 april 1935

Ruw & Ruddy

"Wright, verdediger bij Columbia greep Coyle, voorspeler bij New York Athletic Club vast en hield hem twee minuten onder water. Toen hij paars, met vissenogen en naar lucht happend terug bovenkwam, hief Coyle de zachte witte bal waaraan hij zich had vastgeklampt boven het hoofd, knalde hem tegen de goal, waarna hij toestond dat men hem uit het zwembad hees.
Dat laatste was het hoogtepunt van de wedstrijd die het Amerikaans kampioenschap besliste in 's werelds ruwste sport, het moment dat het 700-koppige publiek op het balkon van het NYAC zwembad elkaar aanporde en niet ophield met de begrijpelijke opwinding die waterpolo constant opwekt bij de toeschouwers. Toen het spel voorbij was, waren de minder ervaren spelers van Columbia uitgeput. Zes zwemmers van New York Athletic Club, waarvan de waterpoloteams
in twintig jaar slechts één wedstrijd verloren, hadden het clubrecord intact gehouden en wonnen hun tweede Amateur Athletic Union kampioenschap op rij met 18-6.
Gezien onder water houden in waterpolo de meest efficiënte manier is om zijn tegenstander het scoren te beletten, is het duidelijke doel van de spelers trachten
elkaar te verdrinken. De regels limiteren de tijdsduur niet waarin een speler onder water mag gehouden worden eens hij in balbezit is of binnen de anderhalve meter van de bal. Als een speler voelt dat hij gaat verdrinken kan hij het 'busy signal' geven, dit wil zeggen de man die hem vasthoudt knijpen om onmiddellijk gelost te worden. Bekwame waterpolospelers doen dit zelden. Omdat waterpolospelers vlug uit het water getrokken worden als ze zinken is er nooit eentje verdronken. Er zijn niet meer dan een paar duizend atleten in de USA die in staat zijn dit spel te spelen. Er zijn 24 teams in New York, 18 in Philadelphia, steden waar het spel zeer populair is. Naast de New York Athletic Club, zijn de College teams uit het Oosten gewoonlijk de beste. De waterpoloteams van New York Athletic Club worden gecoacht door de beroemdste waterpolospeler uit de geschiedenis Joe Ruddy Sr. Zijn drie zonen, Ray, Don en Joe Jr. zijn momenteel de steunpilaren van het team. Geboren en getogen in New York, won Joe Ruddy Sr. zijn eerste zwemwedstrijd toen hij 14 was, tijdens de wereldtentoonstelling van Chicago. Dertien jaar later, toen hij tijd had om waterpolo te combineren samen met 25 andere sporten, huwde Joe Ruddy de zwemkampioene Mary Veronica Donahue, waarna hij met de opvoeding begon van Mary, Dorothy, Joe, Ray en Donald Ruddy. De Ruddy kinderen werden voor het eerst mee zwemmen genomen als ze 11 maanden oud waren. Op 2,5 jaar bracht vader hen naar de oceaan en gooide hij hen in de golven. Op driejarige leeftijd waren ze allen crawlexpert. De meisjes van Ruddy werden getraind tot ze tijdens hun zomerkampen alle zwemprijzen hadden gewonnen en kregen daarna de toelating om enkel voor het plezier te baden. De Ruddy jongens kregen striktere instructies. De jongste, Donald, die nu 20 is en zich voorbereidt op college, is een vaste pion van het NYAC waterpoloteam. Joe Ruddy Jr. was de meest bekwame zwemmer en waterpolospeler die naar de Universiteit van Annapolis ging. Nu hij in Shanghai gestationeerd is was hij vorige week niet in de mogelijkheid om zijn broers te helpen. Ray Ruddy, momenteel het beroemdste familielid en algemeen beschouwd als de bekwaamste waterpolospeler ter wereld, is 22. Hij won de 'President's Cup' zeven jaar op rij, zwom in twee Olympische teams, won het Nationale Lange Afstandskampioenschap zes jaar na mekaar. Nu hij een steenkoolverkoper is, zwemt hij enkel in zijn vrije tijd. Derhalve zat hij vorige week aan de zijlijn bij de start van de halve finale wedstrijd van zijn club tegen de Central Queens YMCA. Toen de score 9-9 gelijk was gaf Joe Ruddy Sr. zijn oudste zoon een teken. Ray Ruddy deed in 10 seconden zijn kleren uit, sprong in het water en hielp de wedstrijd winnen in de spannendste wedstrijd die zijn ploeg dit jaar speelde: 15-9.

Joe Ruddy Sr. is volledig kaal, indrukwekkend als een zeerob, gespikkeld alsof hij jaren onder water was. Momenteel is zijn onderwater record slechts 3min19sec. Hij beweert dat hij in zijn waterpolotijd nooit een 'busy signal' gaf. Hij schrijft het succes van zijn familie toe aan het dieet voorgeschreven door moeder Ruddy, nooit roken of drinken voor één van de Ruddy's en het feit dat de Ruddy's nooit overdrijven. Dat de ploegen van NYAC in waterpolo de beste zijn in de USA, sedert de Engelsman Fred Wells de sport in 1885 introduceerde, is vooral te danken aan Joe Ruddy Sr. Maar het is ook ruimschoots zijn fout dat ze niet meer kampioenschappen gewonnen hebben. In 1911 in Pittsburgh, speelden de New York Athletic Club en de Chicago Athletic Club het ruwste spel ooit. Bokser Joe Choynsky, die ooit tegen James J. Corbett vocht op een schuit in San Francisco Bay. was coach van Chicago. Nadat vier spelers bewusteloos uit het zwembad waren gedragen, sloeg bokser Choynsky zwemmer Ruddy op de kin. Ruddy sloeg daarop Choynsky op zijn oog, het begin van een reeks ongeregeldheden. Onder de toeschouwers mevrouw Ruddy en Anna Held. Beiden vielen flauw. De Amateur Athletic Union gooide het waterpolo daarop prompt van zijn kalender tot één jaar geleden."


De ploeg van University of Pennsylvania in haar thuisbad de Hutchinson Pool: George Gleed, Mike Sloane, Victor Ehre, Joseph Esherick, Bob Rich, Elbert Coleman en George Toothill.

De plaat met het woordje goal was het doel dat verdedigd moest worden, het Amerikaanse waterpolo werd dus nog steeds beoefend.

University of California, Los Angeles won in 1935 het interuniversitair kampioenschap van de westkust: Daubensbeck, Slater, Fiske, Knox, Sellers, Wood, Adams, Wookfolke, coach Don Parker, Naidis, Streech, Parsons, Keliher, Demetre, Chitrin en Banks.

Afrika

Zuid Afrika

Northern Transvaal Waterpolo Team verlengde zijn succes van het jaar voordien in de Currie Cup.

Old Boys Water Polo Team won in Zuid Afrika de N.A.S.A's Mills Cup: A.E. Cole, B. Smethurst, W.G. Payne, Lou Savage, E.H. Smethurst, W.R. l'ons, Alex Bulley, W.D. Alder, D. Marais en G. Cordes

Azië

Israël

Het team van Maccabi Haifa dat een exhibitiewedstrijd speelde in het eerste 50m bad van Israel: Arzi, Barsch, Paul Vargo, Franzi Beck, George Flesch, Meir en Biger.

Turkije

In Turkije bleef de heerschappij van Galatasaray WP duren, het haalde zijn vijfde opeenvolgende kampioenstitel.

 

 

 

 

 

<< 1934
>> 1936 - OS