Chronologische geschiedenis waterpolo

1931

Europees Kampioenschap

Hongarije won het EK dat dit keer in het Parijse zwembad 'les Tourelles' werd betwist. Duitsland was goed voor zilver terwijl een verrassend Oostenrijk brons won.

De winnaars: Istvan Barta, Mihaly Bozsi, Gyorgy Brody, Oliver Halassy, Marton Homonnai, Sandor Ivady, Alajos Keseru, Ferenc Keseru, Janos Nemeth, Miklos Sarkany en Jozsef Vertesy.

Op de openingsdag van het derde EK vernederde Hongarije gastland Frankrijk met 12-1. Oostenrijk dat brons zou halen kreeg zelfs 13-0 om de oren, Zweden werd met 12-1 verslagen, België met 9-2 en Tsjechoslowakije met 4-1. Tegen Duitsland dat zilver won volstond het 2-2 gelijkspel voor het goud.

Het Franse dagblad 'Le miroir des Sports' publiceerde 's anderendaags deze humoristische tekening over de blamage. Bovenaan als onderschrift 'Course à obstacles dite 'du défilé' obtint un joli succès', een verwijzing naar de moeilijke intrede van de teams tijdens de openingsceremonie. Rechts onderaan de tekening het Franse doel gevuld met een massa ballen, een verwijzing naar de twaalf Hongaarse treffers met links daarvan de wenende Franse supporters.


Het Belgisch team baande zich een weg rond het zwembad, de kijkers zaten veel te kort op de badrand en op sommige plaatsen moesten de spelers zelfs over hindernissen kruipen

Europa

België

1931 werd een dramatisch seizoen voor Brussels SC, vier weken voor de kapitale wedstrijd tegen Antwerpse ZC die de titelstrijd zou beslechten, werd de talentvolle Teddy Mathieu (1912-1931) door een gesprongen appendix uit het leven gerukt. Brussels SC kon de partij toch nog in zijn voordeel beslechten, maar het was meteen het laatste wapenfeit van de club. Het jaar nadien volgde een volledige leegloop, de club vermeed op het nippertje een definitieve verbanning naar tweede afdeling en dat zou zo enkele jaartjes duren.

Denemarken

De Deense titel werd voor de vierde keer door GSF Hermes København gewonnen.

Duitsland

In de Duitse competitie een zesde titel voor SC Hellas Magdeburg.

Finland

In Finland een vijfde titel voor Helsingin Uimarit dank zij de 6-3 overwinning tegen Helsingfors Simsällskap

Frankrijk

Enfants de Neptune de Tourcoing haalde zijn tweeëntwintigste Franse titel.

Griekenland

Ethnikos Piraeus won zijn eerste Griekse titel. In de loop der jaren veroverde de club 36 nationale titels.

De winnaars: Serikos, S. Petroutsos, Chatzigeorgiou, Sitzanis, Nicolaidis, M. Petroutsos en Makris.

De pioniers van Nautical Club of Patras. Het waterpolo werd in Griekenland geïntroduceerd door de Britse Navy die in iedere haven exhibitiewedstrijden ging spelen.

Een partijtje waterpolo voor de kust van het eiland Corfu tussen de ploegen van HMS Calypso en het lokale Nautical Club of Corfu, dat de partij met 4-2 won. De HMS Calypso werd in 1917 gebouwd, maar in 1940 door een Italiaanse duikboot getorpedeerd.

"Oeps, kleine vergissing," excuseerde de kanonnier zich

De pioniers van Aris Lesbou, op het Griekse eiland Lesbos.

De ploeg: Giorgos Kavouras, Theodoros Srafanou, Michail Karafillas, Hiraklis Giannakopoulos, Dimitrios Sabbas, Nikomachos Laskaridis en Telos Pavlidis. En wij die dachten dat Lesbos voor iets anders stond.

Groot-Brittannië


Vierde titel op rij voor Plaistow United SC in het ASA Club Senior Championship

Cambridge - Oxford: 3-2

In Londen speelden Engeland en Frankrijk een interland in het tot aan de nog gevulde bad van Marshall street.

Frankrijk (vooraan): Thevenon, Delporte, Vandeplacke, Kaignaert, Bultel, Cuvelier en Lambert.

Engeland: Brown, Temme, Sutton, Ablett, Milton, Beaman en Martin.

Actiefoto tijdens de interland Engeland - Frankrijk door de thuisploeg met 7-3 gewonnen.

Het zevental van Exmouth Swimming Club Devon, dat zijn wedstrijden in zee betwistte aan de monding van de rivier Exe.

Hongarije

In Hongarije verdedigde Újpesti Torna Egylet zijn titel met overdonderend succes: een acht op acht en een doelsaldo van 61-13.

Het haalde nadien voor de tweede ook de nationale beker binnen met een 7-1 overwinning op Magyar Testgyakorlók Köre in de finale.


Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) Budapest.

De ploeg: Hazai, Bory, Boros, Ravasz-Tóth, Homonnay II., Keseru I., Brandy en Schlenker.

Ierland

Clonard Waterpolo Club won in Ierland voor de vijfde keer de beker.

Italië

In Italië veroverde Andrea Doria Genua zijn achtste maar tevens ook laatste kampioenstitel. De finale werd in tornooivorm in Rome gespeeld en daarin versloeg Andrea Doria eerst Camogli met 5-1 en daarna Mameli met 2-1. Door een technische fout moest die partij echter herspeeld worden, maar opnieuw was Andrea Doria de sterkste, dit keer werd het 4-2. Bovendien werd Camogli dat derde eindigde gediskwalificeerd voor onsportief gedrag.

Joegoslavië

De zevende titel op rij voor Jug Dubrovnik in Joegoslavië.

Nederland


Vijf jaar na het eerste succes werd De Dolfijn Amsterdam in 1931 voor de tweede en laatste keer kampioen van Nederland. Datzelfde jaar vierde De Dolfijn ook haar 25-jarig bestaan.

De kampioenen: Jan Stender, Piet van de Velden, Gé Rijke, George Müller, Jan Hottentot, Frans Kuyper en Ko Pronk.

In de Nederlandse vrouwencompetitie een vierde opeenvolgende kampioenstitel voor HZ Zian.

Oostenrijk

WAC Wiener Athletiksport Club veroverde zijn negentiende titel in Oostenrijk.

Polen

ZKS Maccabi Cracow vierde zijn vierde kroontje op rij.

Roemenië

Universitatea Cluj werd voor de derde opeenvolgende keer Roemeens kampioen.

Schotland

Na de 3-1 overwinning tegen Warrender prikte Fairfield een nieuwe naam op de erelijst van de Schotse beker.

Spanje


Zevende Spaanse titel op rij voor Club Natacion Barcelona.

Tsjecho-Slowakije

Eerste nationale titel voor CPK Praha.

Het nationale zevental uit Tsjecho-Slowakije.

Turkije

In Turkije een eerste titel voor Galatasaray WP, er zou nog een hele reeks volgen.

Zwitserland

CN Lausanne won voor het eerst in Zwitserland.

Amerika

Brazilië

Vijfde kroontje in Brazilië voor Guanabara uit Botafogo.

Verenigde Staten

Veertiende Amerikaanse titel voor New York Athletic Club.

In de Verenigde Staten opnieuw een verrassing van formaat in de NCAA competitie. De poloploeg van Dartmouth College eindigde praktisch zonder nederlagen op de eerste plaats, op gelijke hoogte met Pennsylvania en de ploeg van de Navy. Nochtans had het er de jaren voordien vrij somber uitgezien. Het team startte op 10 december 1926 en kwam in 1928 in competitie. Zonder succes overigens want net als het jaar nadien werd slechts één partijtje gewonnen en kreeg het team met 3-80 en 9-62 op zijn donder van de Navy. In 1930 werden zelfs alle partijen verloren. Het was overigens niet het waterpolo zoals het in Europa gespeeld werd: iedere ploeg bestond uit zes spelers, vijf punten werden gescoord door de bal tegen de goalboord te drukken, dezelfde boord raken met een afstandsschot van op minstens vijftien voet (= 4m572) leverde drie punten op en scoren op vrijworp na foul was goed voor één punt. Een wedstrijd bestond uit 2 x 8 minuten en was nog steeds een brutale bedoening, wat John Chamberlain, coach van het team, omschreef als:

"De acties bij de goalboord waren extreem, en benaderden een verdrinkingsconcours".

Verdediger Robert Ackerberg herinnerde zich jaren nadien:

"Er waren spelregels, maar sommigen van ons hebben nooit geweten hoe die nu precies waren."

Nochtans was het succes van 1931 van korte duur, door de depressie was geld op dat ogenblik schaars en gezien de brutaliteit waarmee het spel werd beoefend besliste het sportcomité van Dartmouth om met waterpolo te stoppen, iets wat Princeton en Brown voordien ook al hadden gedaan. Het duurde 35 jaar alvorens er opnieuw waterpolo gespeeld werd in Dartmouth en dat gebeurde vanaf dan volgens de Schotse regels.

Azië

China

Midden de jaren '20 introduceerden de Britten het waterpolo in China, meer bepaald in Hong Kong en Guangdong. Het eerste officiële tornooi werd in 1931 in Guangzhou betwist, een stad in de provincie Guangdong. Datzelfde jaar werd waterpolo een officieel onderdeel van de vierde 'Guangdong Aquatic Sports Meeting'. Het stichten van de 'Volksrepubliek China' in 1949 was een nieuw tijdperk in de ontwikkeling van de sport. In 1955 werd waterpolo toegevoegd aan de 'National Aquatic Sports Meeting' en twee jaar later werd in Beijing het eerste kampioenschap betwist. In 1974 nam voor het eerst een Chinees waterpoloteam deel aan de zevende Aziatische Spelen en in 1980 was er voor het eerst een Chinees zevental op de Olympische Spelen van Moskou. Ook in 1984 in Los Angeles en in 1988 in Seoel mocht men een Chinese vertegenwoordiging noteren. Grootste succes echter waren de vier opeenvolgende gouden medailles op de Aziatische Spelen van 1978, 1982, 1986 en 1990, iets wat zestien jaar later in Doha nog eens werd overgedaan. De beste prestatie van het vrouwenteam was de zilveren medaille in 2007 tijdens het zevende WK voor junioren.

Afrika

Egypte


Ook Egypte leerde het waterpolo kennen, op de foto de uitgebreide ploeg van Alexandria Sporting Club.

Turkije

De pioniers van Galatasaray Istanbul in 1931.

 

<< 1930
>> 1932 - OS