h2opolo.beH2Opolo.be

Waterpolo België

Aankondigingen

Mechelen Kampioen!

1/05/2022

Voor het eerst in de zijn exact honderdjarige geschiedenis is Mechelen landskampioen waterpolo!
In een zinderd Geerdegembad ontvingen de Manenblussers het derde geklasseerde Antwerpen. Mechelen moest winnen, want Moeskroen had vrijdag al 3 punten gepakt in Doornik en had een punt meer en een beter doelpuntensaldo.

De bezoekers gaven de overwinning alvast niet cadeau: ondanks een snelle voorsprong van 2 doelpunten voor de thuisploeg eindigde het eerste kwart op 3-2.
Mechelen bouwde de voorsprong uit en stond op 8-5 halfweg.
Het derde kwart was bibberen voor de nieuwe landskampioen: met 3 tegendoelpunten stonden de bordjes plots terug gelijk. De laatste minuten van periode 3 kookten de potjes over, met 4 uitsluitingen en een brutaliteit voor AZC. Mechelen pakte de controle terug over de wedstrijd en kon de laatste periode ingaan met 10-8. De Manenblussers proefden de overwinning en gaven de wedstrijd niet meer uit handen. Eindstand 16-10.
Het is de eerste - oververdiende - titel voor de Mechelen Pirates in het jaar dat de club een eeuw bestaat.

Moeskroen eindigt op 2 punten van de landskampioen. De ploeg had het vrijdag in Doornik niet onder de markt, maar pakte uiteindelijk een 11-13 overwinning.

Kortrijk eindigt het seizoen op de vierde plaats na makkelijke overwinningen tegen Oostende vrijdag (19-7) en Tielt zaterdag (5-22).

Oostende speelde zaterdag tegen Leuven en wipt dankzij een 9-8 overwinning over de Brabanders naar de negende plaats.

La Louvière versloeg Eeklo: 7-13. De Wolven sluiten het seizoen af op de vijfde plaats.

Tweede Klasse

De eindstrijd in de tweede afdeling was een ware thriller. Gentse trok aan het langste eind en mag promoveren naar de hoogste divisie. De Stroppen versloegen Brussels met 22-14, maar moest hopen op puntenverlies van Calypso bij hekkensluiter Bergen.
Mons had dit seizoen nog maar 1 keer gewonnen en een keer gelijk gespeeld, maar deed het onmogelijke tegen de Brusselaars die alles hadden gewonnen sinds november: in de allerlaatste seconde van de wedstrijd scoorde de thuisploeg de 12-12 en ontfutselde zo Calypso de titel. De Brusselaars eindigen uiteindelijk op de vierde plaats op gelijke hoogte met Antwerpen.

Hasselt won vrijdag al tegen Aalst (12-8) en eindigt met evenveel punten als Gentse op plaats 2 door een slechter onderling resultaat.

Derde Klasse

Na vele jaren van net niet, mag Merksem nu eindelijk promoveren naar tweede klasse. De Antwerpenaren hadden voldoende aan een punt voor een mathematisch zekere promotie, maar maakten het wel bijzonder spannend in La Louvière: het scoorde pas een minuut voor tijd de gelijkmaker: 8-8.

Het punt bleek achteraf zelfs niet nodig want eerste achtervolger Strombeek had er een potje van gemaakt in Seraing: de ploeg uit Grimbergen verloor kansloos met 15-3.

Oostende eindigt derde in de stand na 20-10 winst tegen Elsene. Zelfs als Roeselare nog op gelijke hoogte komt heeft de kustploeg een beter onderling resultaat.

Eindronde Vierde

De bond heeft de overwinning van Kortrijk tegen Brugge vorige week omgezet in een forfaitnederlaag voor KWK voor het opstellen van niet-gekwalificeerde spelers.

Brugge won ook de tweede wedstrijd met vlotte 14-7 cijfers en mag promoveren.

Dames

Bij de dames stond de Oost-Vlaamse topper Gentse-Eeklo op het programma. De bezoekende dames brachten de nieuwe landskampioen voor het eerst dit seizoen in de problemen. Gentse leek nochtans opnieuw onderweg naar een makkelijke overwinning met een 3-1 stand na periode 1. Periode 2 was volledig voor de bezoekende dames: 5-6. Gentse maakte gelijk in het derde kwart: 6-6 en kon ook in de laatste periode geen afstand nemen. De wedstrijd eindigde op 7-7 en Gentse is opnieuw kampioen.